
A kacsa húsa, meg a mája, meg amit nektek főztem
További Degusztátor cikkek
-
„Miért a lángos számít drágának? Ez nem fair a Balatonnal szemben”
- Hatalmas dobásra készül a Gundel Keleti Andreával
- Pierre olyan trehány húst kapott, hogy még a pincér is megkóstolta, ehető-e
- Zebegényben magasabban van az étterem, mint a minőség, de az irány jó
- A rajongók kikövetelték maguknak a hosszabbítást
Kegyetlen dolog a járványügyi intézkedések részleges feloldása után beesni az esti órákban úgy egy étterembe, hogy az előző nap nyitottak újra. Szinte érződik még a kényszerbezárás utáni dermedtség, mintha a részleges fagyott állapotból a finom jégpáncélt magáról levető, újra mozgásba lendülő élőlényről lenne szó. A kora esti nap lebukó fényei megcsillannak az előttem lévő tányérokon, egy pillanatra mágikus fényjelenséget produkálva. Ebben a kegyes, mindent megbocsátó megvilágításban vetem vizsla tekintetemet a lazacpisztrángra, a pecsenyekacsamájra, és a rozé kacsamellre a Neked főztem bisztróban.

Zánka után egy kacskaringós kanyarban egy kis magaslaton helyezkedik el a házikó, amelynek tágas terasza, mondhatni, előkertje szinte rálóg az útra, ugyanakkor a másik irányban békésen a távolba nyúló lankás tájra nyílik. Ki melyik irányba fordul, aszerint vélekedhet a világról, vagy kizárja a mozgást, és a kies dombságon legelteti tekintetét, ami erősíti a meditációs hajlamot, vagy az országút lelassult forgalmára veti vigyázó tekintetét, mindkettőnek van valami fátyolosan időn kívüli fuvallata.
Bisztró. Ez a jelszó. Mintha ez a meghatározás önmagában elégséges magyarázatul szolgálna az étlap dicséretesen rövid mivoltára. Nem kell zavarba hozni a fogyasztót, és a konyhát sem kell túlterhelni. Bár egy bisztróban a szezonalitás, a rugalmas reagálás az éppen piacon felelhető nyersanyagokra elsőrendű követelmény, és néhány, étlapon kívüli napi ajánlat megléte is kifejezetten bisztróspecifikus jelenség. Lényeg a frissesség, a konyha spontaneitása, a lazaság, és még ha ez csak látszólagos, az ételeknek akkor is tükrözniük kell ezt a mentalitást. De ez nem összetévesztendő a trehánysággal, slampossággal.
A lazacpisztráng, kápiakrém, cukkinisaláta biztató összeállítás. Mindenképpen könnyed, de semmiképpen nem a karakteres ízek rovására menő kibúvó fogás, valódi étel, intelligens párosítás. Az a törekvés, hogy egy tányér megjelenésében felfelé építkezzen, elfogadható, mintha ez volna a legdivatosabb ismertetőjegye a bisztróstílusnak, de nem mindenáron. Ha a látvány az élvezhetőség rovásra megy, akkor felmerül a kérdés, hogy érdemes volt-e a szépen pirult bőrös lazacot ráültetni a salátalevelekkel dúsított cukkiniszálakra, amelyek alatt még ott krémesedik a kápia.
Azért nem mindegy, mert bármennyire is harmonizálnak az elemek, de ha a halszelet elázik, ha a saláta akaratunkon kívül és túlzó mértékben keveredik a kápiakrémmel, akkor a megcélzott kulináris élmény erősen sérül, sőt kifejezetten kellemetlen össztánc kerekedik az egészből, ami rontja az egyes elemek értékét. Amúgy a cukkini-kápiakrém kombó önmagában is remek vegetáriánus fogás tud lenni, bevallom, azért is lelkesedem érte, mert magam is szoktam készíteni. Jelen esetben a kápia érzéki füstössége nagyon jól áll a lazacnak is. A hal megfelelő készültségű, az egész fogásból, ha észszerűbb tálalásban kerül elém, sokkal többet ki lehetett volna hozni, így viszont igencsak felemás érzéseket hagyott bennem.
A kacsamell, meggychutney, krokett, zellerpüré minden további nélkül lehetne az egyik emblematikus fogása a Neked főztem bisztrónak. Ez egy minden szezonban érvényes alapfogás, ha van mellette más szezonális kínálat, akkor még inkább indokolt a kínálatban tartása. Viszont ami köztudottan a legnehezebb, hogy a főszereplő kacsamell tökéletes forrásból származzon, ne ingadozzon a minősége.
A másik probléma, legalábbis szerintem, hogy logisztikai könnyítésképpen gyakran szuvidolják a kacsamellet, hogy aztán tálalás előtt hirtelen hőkezeljék, és ezzel gyorsabbá tegyék a készítési folyamatot. Nem ellenzem a szuvidot, de a szakszerűtlenséget annál inkább. Egy bisztróban nem érdemes ehhez a technológiához nyúlni, ha megfelelő minőségű és súlyú pecsenyekacsamell kerül a konyhára, akkor frissen készülhet, mert nem tart tovább, mint összesen tíz perc. Ha megfelelően elő van sütve, a beirdalt bőre megpirult, a bőr alatti zsír kiolvadt, akkor elég befejezésként sütőbe tenni, 54-55 fok maghőmérsékletűre melegíteni, öt percet pihentetni, felszeletelni, ha lehet, nem kettőbe, hanem akár több szeletre is, nagy szemű sóval meghinteni meg egy kis pecsenyelével megspriccelni, és kész.
Minden további elem, ami jelen esetben a tányéron volt, remek kísérője tud lenni a fentiekben leírt kacsának, a meggychutney és a zellerkrém kedvelik egymást, ízléses párosítás. A krokettek sajnos száraz érzetet keltenek, a pecsenyelé hiánya, amúgy is minden krémesség ellenére, szárazságba kergeti a fogást, és az általános krémesség valami ropogtatható elem nélkül elég unalmas. A kacsa nemcsak a steakkés hiánya miatt élvezhetetlen, hanem amúgy is. Hiába a nyomokban felfedezhető rózsás pír, ha ennek ellenére is ellenálló a hús, a megkívánható omlósságnak nyoma sincs.
A pecsenyekacsamáj igazi sláger, főleg resztelve. A bisztrók klasszikusa, petrezselymes újburgonyával verhetetlen. De ebben nem ismerünk tréfát, a máj legyen tökéletes, friss, feszes, ellenkező esetben semmi értelme. Ez az itteni igencsak szerencsétlen példány, tudniillik ha majdnem az eredeti méretében hagyva készítik, akkor úgy a minőségi hibák, mint az esetleges technológiai hibák sokkal könnyebben tetten érhetőek. Egy másfél diónyi méretű máj, ha túlsül, akkor kemény, és ha gyenge minőségű a nyersanyag, akkor a keménységen, szárazságon túl néhol szivacsossá is tud válni. Jelen esetben minden felsorolt hiba sajnos jelen van. A paprikás szósz nehezen értelmezhető, mert indokolatlanul sűrű, a paprika íze kellemetlen, „ráfagy” a májra, a marinált lila hagyma viszont komoly ígéret arra nézve, hogy amennyiben a máj jól sikerül, adja isten, és pancsol a szaftban, akkor ez a fogás kifogástalan lehetne.
Az igazsághoz tartozik, hogy korábbi tapasztalataim alapján merem állítani, a hely sokkal többet tud ennél, és nyilván visszarázódni a megszokott kerékvágásba sem könnyű, de sok idejük nincs, mert kezdődik a szezon, és ahhoz talán érdemes figyelembe venni a fentiekben őszinte jó szándékkal taglaltakat.
A szerző gasztroesztéta. Ez a véleménycikk nem feltétlenül tükrözi az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő írásokat. Várjuk az ön véleményét is.

Ehhez a cikkhez ajánljuk
- Kultúr
Kétszer is eltemették, utolsó útjain több száz cigány hegedült
A magyar nóta fejedelme 44 évet élt.
3 órája
- Kultúr
Márkó és Barna Síkideg – Jó hírek poloskáknak
Márkó és Barna szerint rengeteg „jó hír” érkezett az ország állapotáról, és az is jó, hogy ezekről mind elvonja a figyelmünket a gyűlöletkeltés.
március 24., 08:09
- Kultúr
Pierre olyan trehány húst kapott, hogy még a pincér is megkóstolta, ehető-e
Rendhagyó beszámoló, név nélkül...
március 24., 06:22
- Mindeközben
Besurranó tolvaj lett egy kutyából, mire rájött a sintér, mit akar, bolondot csinált mindenkiből
1 órája
- Mindeközben
Sydney Sweeney csobbant egyet a medencében, és ezzel robbantotta is a lájkbombát
tegnap, 22:00
- Kultúr
Mostantól magyarul is elérhető a szólásszabadság kézikönyve
A könyv négy évvel ezelőtti megjelenésekor éppen heves viták dúltak a szólásszabadság jogáról.
március 24., 10:53
- Kultúr
Bepillantást nyerhetünk az idén érkező Alien sorozat hátborzongató világába
A kedvcsináló A nyolcadik utas: a Halál hangulatát idézi.
március 23., 16:06
- Mindeközben
Varga Viktor durva videóval jelentkezett be Baliról: „Halálközeli élményünk volt az óceán közepén”
tegnap, 21:22
- Kultúr
A fiú cowboykalap formájú fejjel született, nincsen könnyű élete
A Tubi tudja, hogyan kell megfeszíteni a húrt.
március 24., 06:00
- Kultúr
Új korszak kezdődött a Disney-nél, ingoványos talajra léptek
A vezérigazgató szerint óvintézkedéseket tesznek a felelősségteljes működésért.
március 24., 05:49
- Kultúr
Dr. Csernus Imre: Menjenek a p*csába!
Megérintette a halál szele, mégsem változtatott az életvitelén.
március 24., 12:01
- Kultúr
Sárközi Ákos: Én vagyok az elszenvedője minden trollkodásnak
A séf meglepő dolgokat talált az ételekben.
március 22., 09:49
- Mindeközben
Demcsák Zsuzsa egy mondattal beoltotta új frizurája miatt Nagy Zsolt Leót, aki csak pislogni tudott a beszóláson
tegnap, 20:20
- Kultúr
Gyilkosság rózsaszín graffitivel
Fekete festéket rendeltem, nem pinket! Most mi a fenét csináljak?
március 23., 07:35
- Kultúr
Új dalokkal készül Vincze Lilla
Az énekesnő áprilisban tenne emlékezetessé egy mérföldkövet.
március 23., 08:51
- Kultúr
Továbbgyűrűzik a vita a tudóstársadalomban, megszólalt a főigazgató
Még mindig nem került pont a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat átalakulásáról szóló ügy végére.
március 24., 12:13
- Címlapon
Mindenki örül az olcsóbb élelmiszernek, de nem lehetünk elég óvatosak
Közös a cél, hogy a fogyasztók kevésbé érezzék magukat kiszolgáltatottnak.
40 perce
- Mindeközben
Elizabeth Moss köpni-nyelni nem tudott, olyan bizarr dolgot kértek tőle A szolgálólány meséjének forgatása után
tegnap, 19:19
- Címlapon
Videón, ahogy a földrengés utáni áradás elsöpri az embereket Mianmarban
Több ezer sérültje van a természeti csapásnak.
1 órája
- Mindeközben
Pumped Gabo heves szóváltásba keveredett Lukács Mikivel: „Arra van szükségem, hogy bekussolj végre, tesóm!”
tegnap, 18:32
- Mindeközben
Ráthonyi-Palácsik Tímea máig tartja a kapcsolatot Arnold Schwarzeneggerel: FaceTime-on gratulált a kisfiunkhoz
tegnap, 17:52
- Kultúr
Mész az utcán, nevetnek rád, de nem tudják, hogy benned van József Attila
Ez az őrület egy formája.
március 22., 11:20
- Kultúr
Példátlan összefogás, Alföldi Róbert ikonikus jelmeze is kalapács alá kerül
Társadalmunk legégetőbb problémáinak enyhítésén dolgoznak.
március 24., 17:59
- Kultúr
Gálvölgyi János a politikai hovatartozásáról vallott
A színész a mai televíziózásról is kifejtette a véleményét.
március 22., 06:03
- Kultúr
A szerelemvonaton nincs fék, ismét rekordot döntött a Hogyan tudnék élni nélküled?
Megváltották a 750 ezredik jegyet a filmre.
március 24., 15:29
- Mindeközben
Újabb világsztár tartózkodik Budapesten, feleségével megvan a véleményük a magyarokról
tegnap, 16:46
- Kultúr
Egész életében az apjával küzdött, aki végül belátta, fiának igaza volt
Philip Zimbardóra emlékezünk.
március 23., 06:42
- Kultúr
Még annál is borzasztóbb lett az új Hófehérke-film, mint amire számítottunk
A Disney most megint meggyalázott egy sokak által imádott meseklasszikust.
március 22., 19:22
- Címlapon
Utánajártunk, mikor törlik el az óraátállítást
Az európaiak döntő többsége már búcsút intene neki.
3 órája
- Mindeközben
Szoboszlai Dominik újdonsült felesége, Buzsik Borka újabb esküvői fotókat posztolt, ilyen gyűrű került az ujjára
tegnap, 14:44
- Címlapon
J. D. Vance Grönlandra látogatott, meglepte a mínusz 18 fokos hideg
Az amerikai alelnök élesen kritizálta Dániát.
3 órája
- Mindeközben
Dávid Petra fejére ráugrott egy tehén a Farm VIP-ban: „Óriási szerencsém volt, Judie szó szerint megmentette az életemet”
tegnap, 13:40
- Kultúr
Közzétették az első jeleneteket Leonardo DiCaprio új filmjéből, ami címet is kapott
Látott már terhes anyát gépfegyverrel lövöldözni?
március 22., 19:59
- Kultúr
Szívszorító kéréssel fordult a rendőrséghez Gene Hackman lánya
Telefonon beszélt a hatóságokkal, miután holtan találtak a sztárpárra.
március 22., 14:04
- Kultúr
Eladóvá vált a Bourne-franchise, miután a Universal elvesztette a jogait
A Skydance, az Apple és a Netflix is a potenciális vevők közt szerepel.
március 22., 21:22
- Kultúr
Felesége utolsó gondolatait osztotta meg Cserhalmi György
A nemzet színésze kilenc éve veszítette el korábbi párját.
március 22., 15:43
- Kultúr
Gryllus Dániel: A Gryllusok sem a Vereckei-hágón keresztül érkeztek a Kárpát-medencébe
Ünnepi ebéd a Kaláka vezetőjével.
március 23., 06:41
Rovataink a Facebookon