A legjobb magyar borok – WineLovers 100 verseny

E héten zajlott a Winelovers 100 verseny a Borkollégium szervezésében. A legjobb magyar borok zsűrizéséről kérdeztük Bálint László nemzetközi borakadémikust, a zsűri elnökét és Harmath Csaba gasztronómiai szakértőt.

Korábbi nemzetközi rangos versenyek díjazottjait hívták meg a versenyre, emellett idén először nevezni is lehetett a 100 legjobb magyar bor válogatására.

Szokták mondani, hogy „az a legjobb bor, amelyik el van adva”. Utánajártunk, még mi kell ahhoz, hogy a top 100-as listára egy palack felkerülhessen. Videointerjú.

Mára a fogyasztó edukálttá vált, a hétköznapi társalgás részévé vált a borról való beszélgetés. És ezáltal a borfogyasztó már az egyszerű fajtajellegeket keresni, amit ő is fel tud ismerni.

– mondja Bálint László.

Winelovers Top 100

A videóból kiderül:

  • mit mond a versenyzsűri elnöke az első eligazításon,
  • miért a gyümölcsösséget keresik az ízjegyekben,
  • hogyan válasszunk a hétköznapi vacsorához párosítást,
  • a zsűrizés menete, a 6 borkategória,
  • mit jelent az ezüst-, az arany és a nagy aranyérem,
  • hogyan kóstolunk bort több érzékszervvel,
  • hogyan hangolják össze a zsűritagok a pontozást,
  • mit érdemes inni egy meleg nyári napon.

Elméletileg az sem baj, ha lenyeljük a bort, de az már nem kóstolás, hanem kifejezetten úgy hívjuk: ivás.

– mondja Harmath Csaba gasztronómiai szakértő.

Ebben a nyári melegben kifejezetten javasolja az illatos fehér borokat és a könnyed rozé fröccsöt.

A WineLovers 100 útját végigkísérjük a zsűrizéstől a magazin megjelenéséig és a közönségrendezvényig. Újabb műhelytitkokkal hamarosan jelentkezünk.