Íme a legjobb 12 hazai étterem – Dining Guide gála

2021.07.20. 13:25

Július 19-én, hétfőn este rendezték meg a magyar gasztronómia egyik legjelentősebb eseményét, a Dining Guide Év Étterme díjátadó gálát. A Degusztátor a helyszínről – a Várkert Bazárból – számol be a rendezvényről.

Az elmúlt években nem volt nagy változás a Top 100 lista élmezőnyében, amelyet alapvetően a Michelin-csillagos éttermek és egy szűk budapesti éttermi kör vezetett. Kíváncsiak voltunk, mi a pandémia és a kisebb megszakításokkal másfél éves kényszerpihenő hatása a hazai gasztrovilágra.

Hogyan lehetett ebben az időszakban tesztelni, és mi történt azokkal az éttermekkel, melyek még mindig nem nyitottak újra? Erősödött-e a vidéki vendéglátás, ahová az elmúlt időszakban jóval több vendég érkezett a hazai eloszlásban? Megannyi kérdéssel érkeztünk a díjátadó eseményre.

A tesztelés 2020 nyarán kezdődött, és hagyományosan a következő év, azaz 2021 januárjának végéig tartott volna, de a novemberi étteremleállás félbeszakította az egységek látogatását. A vendéglátóhelyek újranyitását követően, május közepétől folytattuk a tesztelést. Természetesen csak azokat az éttermeket tudjuk értékelni, amelyek nyitva vannak. Amelyek eddig zárva maradtak, azokat úgy jelenítjük meg a Top 100 kiadványban, hogy feltüntetjük a nyitásuk várható dátumát, de hogy milyen változások, szolgáltatások jellemzik őket, arról nem tudunk nyilatkozni

– mondta Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.

Tavaly februárban gyűlt össze  utoljára a teljes szakma értékelni és együtt ünnepelni, így a Várkert Bazárban jól érezhetően keveredett egyfajta feszültség és az egymásnak örülés kedélyessége.

A díjátadó egyből a legjobb hazai éttermek bemutatásával kezdődött. Sorra hívták a színpadra a díjazott séfeket, akik közül már három képviselt vidéki éttermet.

A legjobb 12 étterem és séf a Dining Guide Év Étterme díjátadó gálán:

 • Stand Étterem – Széll Tamás, Szulló Szabina
 • Pasztell Étterem – Erdei János
 • Platán Gourmet – Pesti István
 • Rumour by Rácz Jenő – Rácz Jenő
 • Salt Budapest – Tóth Szilárd
 • Textúra – Sárközi Ákos
 • Arany Kaviár Étterem – Kanász László
 • Essência Restaurant – Tiago Sabarigo
 • Laurel Budapest – Mede Ádám
 • Stand 25 Bisztró – Széll Tamás, Szulló Szabina
 • Bistro42 – Barna Ádám
 • Anyukám Mondta Étterem – Dudás Szabolcs

Láthatóan a listából egy kivétellel hiányoznak a Michelin-csillagos budapesti éttermek, amelyek még nem tudtak újra megnyitni. Az egész szakma feszülten várja, mi lesz a sorsa ezeknek a vendéglátóhelyeknek, amelyek nagyban hozzájárultak a szektor fejlődéséhez, a magyar gasztroturizmus erősödéséhez, de akár ahhoz is, hogy Budapest 2016-ban Bocuse d'Or európai döntőt rendezhetett.

A gála a különdíjak kihirdetésével és Az Év Étterme, illetve Az Év Vidéki Étterme díjak átadásával folytatódott.

A Fenntarthatósági Díjat – mellyel az éttermek ökológiai lábnyomának csökkentését ismerik el – a SALT Budapest kapta. Tóth Szilárd séf külön interjúban számolt be nekünk, milyen kezdeményezésekkel lehet ezt elérni. A gáláról készült összefoglalónkat hamarosan láthatja videó formátumban.

Ismét Mede Ádám, a Laurel Budapest séfe kapta meg Az Év Ifjú Séftehetsége díjat, míg László Árpád, a Robinson Restaurant tulajdonosa Életműdíj elismerést vett át.

Idén is – immár negyedik éve egyhuzamban – Mihályi Lászlót választották Az Év Cukrászának, aki a francia cukrászat hazai úttörője. A váci Mihályi Patisserie idén ünnepelte 13. születésnapját.

Az Év Étterme Díj – Stand

Az Év Étterme 2021. díjat a Stand nyerte el. A Szulló Szabina–Széll Tamás séfduó által irányított étterem 2018-ban nyitott, és azóta egyhuzamban harmadik alkalommal kapja meg az elismerést.

A magyar gasztronómia tele van lehetőségekkel, fontosnak tartjuk megmutatni annak szépségét és sokszínűségét. A Stand étteremben nagy hangsúlyt fektetünk a terroirra, a regionális és szezonális alapanyagokra, a magyar termelőkkel történő együtt gondolkodásra és közös munkára, és ami a legfontosabb, az ízre

– vallja a séfpáros.

Az Év Vidéki Étterme Díj – Platán Gourmet

Pesti István 2015-ben nyerte el az általa irányított étteremmel a Michelin-csillagot. Ugyanabban az évben vidékre költözött, és átvette a tatai Platán étterem konyhájának vezetését.  Egy izgalmas utazásra indult a vidéki gasztronómia formálásában, amely mostanra érett be, ez az elismerés is ennek a jele. 2020-ban egy nagyobb fejlesztés következtében az étterem két részre vált: egy lazább bisztróra és egy újonnan kialakított fine dining étteremre, ez utóbbi a Platán Gourmet.

A séf degusztációs menüsorai és tányérkompozíciói méltán híresek, egy igazi élő legendaként tartják számon. Sokan úgy vélik, hogy ő a legszebben tálaló magyar séf; ezért merítenek ihletet kompozícióiból design workshopok, képzőművészeti képzések keretében is.

A séfekkel készült interjúkat és összefoglalónkat a gáláról hamarosan láthatja videó beszámolónkban. A Dining Guide Top100 Étteremkalauz pedig július 21-től érhető el az újságárusoknál.

A Degusztátor a következő hetekben bemutatja a legnagyobb elismerést kivívó vendéglátóhelyeket. • Hírek
 • Bankszámla