Szabi a Pék félbarna kenyere a legjobb

Augusztus 19-20. napokon immár hetedik alkalommal rendezték meg a Kenyérlelke Fesztivált, ami a hagyományosan kenyeret készítők találkozója.

Az esemény legfontosabb feladata, hogy a kenyér szerelmeseit összehozza egy alkalommal évente, ahol megismerhetik egymást, és kicserélhetik egymás között tapasztalataikat.  Törekszünk, hogy visszaemeljük a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, készítésének változatait és eredeti ízeit.

– mondja Vajda József alapító és Till Attila, Németh Áron rendezők. 

A fesztivál programjában verseny is szerepelt, ahol három kategóriában indulhattak külön-külön az otthonsütő laikusok és a profi pékek. A versenykiírás tartalmazza az elvárásokat a félbarna, a teljes kiőrlésű és burgonyás kenyér vonatkozásában.

Az első nap eseményei után a fesztiválon kérdeztük Tillát, Józsit a Pékműhelyből és Szabit a Panificióból. Videóriport.

Katt a videóra, hogy megtudjon mindent a győztes kenyérről és a kovászos kenyér mozgalomról!

Kenyérlelke Fesztivál

Az teszi ezt a szakmát elképesztően nehézzé, hogy nem tanítható, itt minden az érzékekről szól.

– mondja Szabadfi Szabolcs.

A videóból még kiderül:

  • hogy lett Tilla a rendezvény főszervezője, és mennyit süt otthon,
  • milyen összetevőkből áll a természetes kenyér, és miért fontos, hogy mást nem tartalmaz,
  • a három versenykategóriát bemutatja Vajda József (Pékműhely),
  • Szabi a Pék (Panificio il Basilico) mesél a verseny nehézségeiről, és arról mi az ő trükkje a burgonyás kenyérrel,
  • Takács Zoltán (Bake my day) a kendermagos kenyerér élettani hatásait ecseteli,
  • Ormós Gabriella (Kovász Labor, Jenői Pékség) bemutatja az idei szakmai programot,
  • hogy örült Szabadfi Szabi, amikor megnyerte a fesztivál legnagyobb díját,
  • Budapesten kívül hol találkozhatnak még az érdeklődök a Kenyérlelke Fesztivállal.

Az otthonsütők versenyének kategória nyertesei:

  • Bányai Zita – fehér- félbarna 
  • Vincze Berecz Edit – teljes kiőrlésű
  • Jánosi Katalin – burgonyás kenyér

A profi pékek mezőnyében a kategóriák nyertesei:

  • Szabadfi Szabolcs (Panificio il Basilico) – fehér- félbarna
  • Ferenczi Bernadett (A kis pékinas) és Dankó László (Artizán) – teljes kiőrlésű
  • Soproni Attila (Csepregi Pékség) – burgonyás kenyér