![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=oeghcrnnre/fastid=msauzljaknyliqmkmsvhkwqmmunl/nc=0)
Retek a hely neve, pedig itt minden pirospaprika
További Degusztátor cikkek
-
Elnémult a kritikus, mert kakaópor került a kacsamájba, a marhaszívet meg füstre tették
- A BBQ sertésoldalas ráragadt papír alátét nélkül sokkal finomabb
- Ezzel a fesztivállal rúgja be a szezont a Balaton
- Pierre benézett a Bartók bisztróba, és ez hozza a tutit, ez a sarki módi
- Pierre visszatért a Robinsonba, és olyat kapott, amire nehéz bocsánatot találni
Lehet, hogy divat a retró, annak is többnyire az übergagyi változata, nem bánom, szóljon az isten véled, édes Piroskám, meg a Stux, ez utóbbi persze már egy másik retró, ez a retróba bugyolált retró, olyan, mint a dupla panír. Nem bánom, de kulináris szempontból a retrót javasolnám mindenképpen idézőjelbe tenni.
![IMG 0309](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3996/39961/399611/39961101_fe316761a764689688d093eea013ad6a_wm.jpg)
Mert mi értelme van annak, hogy egy alsófekvésű szocialista élüzem menzájáról szalajtott étellel traktáljunk külföldieket, azzal a dumával, hogy most ők a valódi, autentikus magyar házias konyhát kóstolhatják paprikás, nokedlis, hokedlis, kockás terítős, vájlingos, csiribiri kék dolmányos, paprikafüzéres díszletben, népi motívumos tányérból, csirizes foszlós kenyérrel.
Egy retró múzeumban – amely egyébként létezik, éppen abban az utcában, ahol a Retek étterem – még el is tudnám képzelni, hogy korrekt magyarázószövegek kíséretében avatnák be az idelátogató időutazókat, mindenkit a saját felelősségére, a legvidámabb barakk korabeli étkezési kultúrájába. Kóstolgathatnák a lisztes, tejfölös-vizes, keserű paprikás leveseket meg a felismerhetetlenségig fakéreggé száradt csirkemelleket, i tak dalse.
Elbűvölő hely a Retek. Tényleg az. Még akkor is, ha mindenből tízszer annyi van itt, mint az az én ízlésem szerint kellene. Émelyítő, de ezt nyilván csak én érzem így. Aki messziről jön, és nincs tisztában az elsekélyesedett urbánus parasztromantikába oltott, egy-egy kiragadott motívumában amúgy bájos tárgy együttes hamisságával, az tágra nyílt szemmel csodálhatja a színes hímzéses soha nem volt, nem lesz Magyarországot egy huszonöt négyzetméteres helyiségben. Ehhez még adva van egy harminckét fogat villantó mosolyú házigazda, akitől minden, vendéglátással foglalkozó ember csak tanulhatna. Mindent tud, minden hangszeren játszik, és őszinte. Pont.
Az sem mellékes körülmény, hogy ez a kis gyöngyszem, ez a kis hímzett tulipános láda, ez a csipkés-mángorlós istenadta kulináris szentély aktuálisan Budapest háromezer és nem tudom hány száz étterme közül a tizenegyedik legjobb a nemzetközi, elfogulatlan, független Tripadvisor, vagyis az oda posztolgató vendégek véleménye szerint.
Isten neki fakereszt, ezzel azért nehéz szembeszállni, meg is fontolom, hogy mit írok, mielőtt a téntába mártom lúdtollamat.
![Kolbászkrém](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3996/39961/399611/39961123_bfe0472e664279ed3c256ff8492ac866_wm.jpg)
Van olyan, hogy kolbászkrém, bár ez nem nagyon tartozik a magyar szokásrendbe. De mit tudják ezt a gyanútlan turisták. Végül is ha egyszer egy országban, ahol kolbászból van a kerítés, és még azon túl is minden a kolbászról szól, ott semmi különös nincs abban, hogy krém is készül belőle. Azt már nyilván nem tudják, hogy a konyhán, igen dicséretes módon, „a mindent felhasználunk, semmi ne menjen kárba” jegyében a kolbászvégeket ledarálják, és mustárral, tejföllel – mondom, tejföllel, nem hiszek a leírt szónak, azért ismételgetem – krémesítenek, rákenik egy darab kenyérre, és hogy mindjárt az elején tisztába legyünk, hol is vagyunk, megszórják őrölt paprikával. Nincs ezzel baj, csak egy kicsi: az említett két savas krémesítő nem tesz jót a kolbásznak, kérem ezt nekem becsületszóra elhinni. Köszönöm.
Jöjjön a pruszlikmisztérium: ha magyarul eszel, nem hagyhatod ki a lángost és a lecsót, ha ezen túl vagy, akkor elmondhatod, hogy ettél már magyarul. Krumplis lángos. Vastag, ropogós, de bévül foszlós. De, ó, egek, mi történt, csak nem beszökött az a fránya modernizmus a pruszlik rojtjai közé: egy csokor borsóhajtás éktelenkedik az előre csomagoltan kapható sajtreszeléket imitáló készítmény tetején, mintegy beleolvadva a tejfölbe.
![Krumplis lángos](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3996/39961/399611/39961155_c393b8307e578d392a26002a3730ef50_wm.jpg)
Meg vagyok döbbenve, ez még egyszer elő ne forduljon. Borsóhajtás! Piha. Vivát, lángos!
A lecsó a magyar kulinária csúcsterméke, és ez most komoly, semmi mosoly. Nem volna baj, ha az összetevők frissességéről szólna, ám ha nem, hát nem. Az viszont talán elvárható, hogy a paprika és paradicsom aránya kiegyenlített legyen, és netalántán az sem baj, ha nem valami übersavas, hanem gyümölcsösebbe hajló paradicsomot használunk. Jelen esetben a paradicsom erősen bepaprikázott savas krémként vesz részt az akcióban, ami igencsak embert próbáló összeállítás, amit eléggé el nem ítélhető módon újfent borsóhajtáscsokor koronáz.
Ki mondta és mikor, hogy a gombaleves magyar vagy magyaros étel?
Ki volt az? Itt, a Retekben megkaptam a választ. Ha a levesben, legyen az bármilyen, készüljön bármiből is, van egy csipetnyi liszt, tejföl meg őrölt paprika, akkor biztos magyar. Hogy aztán a kissé gumisra főtt csiperkegomba mennyire képes megízesíteni a levest, az már másodlagos kérdés, jelen esetben ez nem sikerült, de gyanítom, hogy nem is erőlködtek túlságosan, pedig csak gombaesszenciát kellett volna főzni gombából, és aztán némi zöldségleves hozzáadagolásával létre is jöhetett volna egy gombaízű gombaleves, amit már a paprika meg a tejföl sem tudott volna közömbösíteni. Na, majd legközelebb.
A kanál megáll a gulyáslevesben, olyan sűrű, így mondják. De miért kéne megállnia a kanálnak a levesben, főleg, ha ez kizárólag annak köszönhető, hogy sikerült a „nemzeti emblémából”, a „magyar rebellió” szimbólumából közönséges paprikamocsarat kotyvasztani. Akkor tényleg megáll a kanál benne. Meg a szó bennszegik. Komolyra fordítva a szót: a gulyásleves legyen leves, legyen persze paprikás, de a paprika semmiképpen ne sűrítőanyagként kerüljön bele, hanem ízesítőként, és nem mellesleg színezőként is, nehogy összekeverjék még valami mással. De azért az talán nem nagy kérés, hogy a paprikán kívül villanjon fel valami húsos, zöldséglevesre emlékeztető íz is. Nagyon hálás lennék.
![Gulyásleves](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3996/39961/399611/39961189_b22c756508fc71ec9d55a54d37c22078_wm.jpg)
Érthető a paprika iránti olthatatlan szerelem, bár az utóbbi időben sok helyütt már sikerült echte magyart létrehozni paprika nélkül is. Most eltekintek a példák felsorolásától. De ha már paprika, legyen meg az akaratuk, még elszédülnének, mint kötéltáncos a szélben, ha eltekintenének a paprikától. Az meg kinek jó? Jön a turista, és ha észreveszi, hogy nincs paprika, csalódottan kifordul a helyről, vissza se néz. De szép is lenne. Utópia. A töltött káposzta sokat elbír, elvégre török eredetű, hódoltsági, kolonialista eledel, amit mára sikerült a paprikával magyarosítani. Ebben az esetben olyannyira, hogy még a töltelékben is jelen van, és éppen ez a probléma, mert valamilyen előzetes hőkezelés során sikerült bekeseríteni.
A paprika sem bír el mindent, hiába edződött magyar viszonyok közepette, jöhetett vesztes háború, sötét kommunizmus, bukott forradalom, álszocializmus meg rablókapitalizmus, a paprika egy dolgot nem tűr: a közvetlen hőhatást, attól bizony megkeseredik. Hogy mit keres a fáradt borsóhajtás a töltelékek tetején, azt már meg sem merem kérdezni.
Eddig legalább, ha némileg vitathatóan is, de egy magyarnak mondott nyomvonalon haladtunk. De mit kezdjek a mátrai borzaskával... Értelmetlen kompozíció, semmi köze nincs semmilyen, magyarnak elismert hagyományhoz. De ha már beleszuszakolták ebbe a kulináris műdalgyűjteménybe, akkor készítsék szakszerűen! A csirkemell, ha vékonyra szeletelik, rendkívül kényes jószág, egyetlen pillanat alatt kiszárad. Ha ezt még reszelt krumpli és tojás keverékébe forgatjuk, amúgy innen a „borzas” elnevezés, akkor még nagyobb az esély, hogy száraz fakéreghez hasonló állagot kapunk. Jelen esetben még a reszelt krumplinak se találom nyomát, legnagyobb bánatomra nem is borzas az a rostlemez-szárazságú, valamikor húsnak becézett tárgy. Az ágas-bogas csokor borsóhajtás sem segít. Help.
![Mátrai borzaska](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3996/39961/399611/39961185_1c9967734828c4234da4307818c66ac7_wm.jpg)
Nem vagyok fogadatlan védelmezője a turistajogoknak, de azért néha felbuzog bennem a fogyasztóvédelmi ösztön. Sajnálom azokat, akik ezzel az élménnyel távoznak, ennél azért sokkal kifinomultabb a jelenlegi magyar konyha, és nem a csillagosokra gondolok, hanem a tisztességes bisztrókra, kisvendéglőkre, megszállott kulináris lovagokra, akik reménytelen szélmalomharcukat vívják a fentebb taglalt jelenséggel szemben. Szóval: álljon már meg a menet.
Pierre gasztroesztéta. A cikkben leírtak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő írásokat. Várjuk az ön véleményét is.
![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=oeghcrnnre/fastid=msauzljaknyliqmkmsvhkwqmmunl/nc=0)
Ehhez a cikkhez ajánljuk
- Kultúr
Vakmerő húzásra vállalkozott Eperjes Károly, és bejött neki
Magyar előadásban látható az Oppenheimerben játszó színész.
február 11., 06:02
- Kultúr
Meghalt Peter Navy Tuiasosopo, a Street Fighter és a Halálos iramban színésze
Az egykori sportoló 61 éves volt.
február 11., 15:03
- Kultúr
Közel került a halálhoz, azóta minden nap szent
Lövétei Lázár László költő szerzői estjén jártunk.
február 11., 13:47
- Mindeközben
Emma Stone ellopta a show-t a vörös szőnyegen, étvágygerjesztő ruhában állt a fotósok elé
1 órája
- Mindeközben
Szandi segített kiválasztani lánya eljegyzési gyűrűjét: „Nagyon nehéz volt titokban tartani”
2 órája
- Kultúr
A teljes összeomlás vagy a békés kiegyezés vár a színházi életre?
Pénzek, igazgatók, szerződések kereszttüzében nehéz biztos választ adni.
február 11., 18:01
- Kultúr
Ártatlannak vallotta magát a férfi, aki késsel támadt az ismert íróra egy irodalmi fesztiválon
Folytatódik a Salman Rushdie elleni merénylet pere.
február 11., 10:44
- Kultúr
Hallgatói forradalom a MOME-n, távozik az egyetem rektora
Elbukta a bizalmatlansági szavazást.
február 11., 15:35
- Kultúr
Hamarosan új rektora lesz a Zeneakadémiának
A szaktárca több mint egy év után kiírta az új rektori pályázatot.
2 órája
- Címlapon
Radikálisan átalakulhat a BKK-bérlet, nagy változás jöhet a budapesti tömegközlekedésben
A civilek ötlete nyomán Vitézy Dávid újdonságokat lengetett be.
1 órája
- Kultúr
Világsztárok érkeznek hazánkba, oda, ahol senki sem számít rájuk
Hat év után tört meg a jég Kapolcs kedvenc fesztiválján.
február 11., 13:08
- Kultúr
Macskabolondoknak kihagyhatatlan ez az új film, ami az idei Oscar-gála titkos esélyese
Lettországból érkezett az Áradás.
február 11., 20:50
- Kultúr
Vannak, akik elektromos árammal fiatalítják magukat
Egy pedál, ami örökre összeköt a hetvenes évekkel.
február 12., 06:08
- Kultúr
A négyéves az már jó, ők jobban bírják – a Little Miss Hungary döntőjén jártunk
A kamaszok azért visszafogottabbak.
február 12., 08:00
- Kultúr
Annyira sikeres, hogy onnan nincs feljebb, ezért végez magával
The Weeknd új fejezetet nyit.
február 11., 05:53
- Kultúr
Armie Hammer elárulta, tényleg fogyasztott-e emberhúst
Az amerikai színészt nemi erőszakkal és kannibalizmussal is megvádolták.
február 12., 10:42
- Kultúr
A szemétbe szánták, végül több mint 10 millió forintért talált gazdára egy Harry Potter-könyv
A regény az első 500 megjelent, valamint a közkönyvtáraknak kiosztott 300 példányszám között volt.
február 10., 06:52
- Címlapon
Ez már rémálom: újabb banki díjemelések jönnek
Már kilenc bank jelentette be az inflációs díjemelését.
3 órája
- Kultúr
Ennyi beteges fordulatot thrillerben még sosem láttunk
A Társ című film minden várakozást felülmúl.
február 10., 19:39
- Kultúr
Hiába nő a koncertek száma, a csőd szélén a hazai zenészek
A zenei élet lejtőre került, és nem tudni, mi lesz a jövőben.
február 10., 09:56
- Kultúr
A Magyarázat mindenre nyerte a legjobb filmnek járó díjat
Átadták a 44. Magyar Filmszemle elismeréseit.
február 10., 07:09
- Kultúr
A helyi rendőrség megszakította Ed Sheeran utcai koncertjét Indiában
Túlzsúfolt volt az utca, Ed Sheeran az Instagramon reagált.
február 10., 12:00
- Mindeközben
Ijesztő, horrorisztikus babákat gyűjtöget az influenszer, aki a világért sem hagyna fel a furcsa szokásával
7 órája
- Kultúr
Könyvmustra Nemes Annával: Az Aurora Borealis titkai
A Könyvmustra legújabb részében a sarki fényről és Tóth Júlia Éva írónő könyvének kulisszatitkairól lesz szó.
február 10., 18:06
- Kultúr
A Super Bowlra készült reklám rátolta a nyugdíjasokat a Z generációra
A cél mi más lenne: a fogyasztás.
február 10., 13:58
- Mindeközben
Ábel Anita a Hajdú Péterrel való kapcsolatáról: Ő nekem olyan, mint egy régi gyerekkori barát
tegnap, 21:32
- Címlapon
Az utolsó magyarországi csempegyár is feladta, Romániába költözik a Zalakerámia
A dolgozók jelentős része utcára kerül.
47 perce
- Kultúr
Az Egyesült Államok már fegyvert ragadott, felkészül Magyarország
Harc a mesterséges intelligencia ellen.
február 10., 17:41
- Kultúr
Megdöntheti az Avatár rekordját egy kínai animációs film
A Ne Zha 2 már egymilliárd dolláros bevételt hozott.
február 10., 17:02
- Címlapon
Washington kihagyná Európát az ukrajnai megoldásból, Emmanuel Macron riadót fújt
A francia elnök hét európai vezetőt hívott hétfőre Párizsba.
4 órája
- Mindeközben
Barnai Judit: Pontosan érezzük, hogy aminek kezdete van, annak bizony vége is lesz
tegnap, 20:02
- Kultúr
Nyáry Krisztián még Sztahanovot is büszkévé tenné mostani sikerével
Néhány százezer volt a cél, de már az egymilliót is túllépte a végösszeg.
február 10., 10:54
- Kultúr
A negyvenezer éves divat, amit most mindenki megismerhet Budapesten
Történelmi ékszerek és modern divat találkozása a fővárosban.
február 10., 10:56
Rovataink a Facebookon