![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=oeghcrnnre/fastid=msauzljaknyliqmkmsvhkwqmmunl/nc=0)
Most jön az igazi feketeleves: luxus lesz a kotyogós
További Degusztátor cikkek
-
A BBQ sertésoldalas ráragadt papír alátét nélkül sokkal finomabb
- Ezzel a fesztivállal rúgja be a szezont a Balaton
- Pierre benézett a Bartók bisztróba, és ez hozza a tutit, ez a sarki módi
- Pierre visszatért a Robinsonba, és olyat kapott, amire nehéz bocsánatot találni
- Harapós kritika az óbudai Harapó Mókusról
Egyre hangosabban riogatják a kávézás szerelmeseit azzal, hogy pár évtizeden belül búcsút inthetnek kedvenc nedűjüknek. De valóban fenyeget ez a veszély?
![GettyImages-1162371640](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4006/40067/400671/40067103_5883dbb635d139cfdae202e1160274d8_wm.jpg)
Hosszú távon számíthatunk arra, hogy egyre kevesebb minőségi arabicakávét ihatunk, hiszen a globális felmelegedés miatt ennek a kiváló ízű, de termesztés szempontjából igen kényes fajta termőterülete drasztikusan zsugorodik. Ugyan a növénynemesítők látványosan felgyorsították a munkát, hogy ellenállóbb klónokat fejlesszenek ki, a gazdák pedig igyekeznek különböző árnyékolási technikákkal védeni az érzékeny cserjéket, a tendencia ezzel csak lassítható – egyelőre.
Ha pedig az arabica az egyre növekvő kereslet, de csökkenő termőterület miatt drágul, az magával húzza a kevésbé kényes és ízében is durvább robusta világpiaci árát is.
A nagyobb áremelést tovább generálja a brazil tél. Mivel a dél-amerikai ország a legnagyobb arabicatermesztő, az ottani időjárási viszonyok mindig is befolyásolták a kávé tőzsdei árát. Kisebb-nagyobb, pár eurócentes ármozgás évről évre követte az aszály erősségét, a közeledő árrobbanást viszont annak köszönhetjük, hogy az évszázadok óta nem tapasztalt hómennyiség és fagy miatt a termésben mintegy harmincszázalékos kár keletkezett.
Ehhez a szomorú adathoz még az is hozzájárult, hogy egyes gazdák a károk megelőzése érdekében olajoshordókat gyújtottak be a kávécserjék sorai között – ez viszont oda vezetett, hogy kontroll híján egyes ültetvények leégtek.
![Kávécserje egy ültetvényen a Costa Rica-i Zona de los Santosban 2019. december 12-én](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4006/40069/400698/40069829_cf281a3e5572d2c1e91bf7581a3f2148_wm.jpg)
De nemcsak az arabica ára emelkedik, hanem a robustáé is. A legnagyobb termelőt, Vietnámot a Covid-járvány erősen sújtotta, de az is kedvezőtlenül hat az ottani termelésre, hogy a gazdaságok közül többen is a jövedelmezőbb durián és makadámia termesztésére tértek át.
Az áremelés elkerülhetetlen
– vallja be Mauro De Giusti, az olaszországi Manuel Caffè tulajdonosa. A híres egyeurós árat, ami a pultnál fogyasztott (al banco) presszót jellemezte Olaszországban, képtelenség lesz tartani. A boltoknak eddig sem volt rajta hasznuk, ez inkább csak a kávézók „szórólapja” volt, ami becsábította a vendéget, hogy mást is fogyasszon a kávéja mellé. Mauro úgy látja, hogy az árat nem is a termőterületeken végbemenő változások befolyásolják, sokkal inkább a tőzsdei spekulánsok.
A pörkölőnkbe érkező babkávé nekik köszönhetően drágább, amire még rátesz egy nagy lapáttal, hogy nálunk negyven százalékkal emelkedett az energia ára, és a csomagolóanyagoké is egyre növekszik. Ehhez képest a vietnámi Covid-helyzet és a globális felmelegedés semmi. Bár utóbbi hamarosan éreztetni fogja a hatását, hiába gyorsult fel az ellenálló fajták nemesítésének tempója. Egészen járható útnak tűnik a megfelelő arabica- és robustafajták keresztezése. De ez még a távoli jövő. A közeli az, hogy az olaszországi pörkölőknek árat kell emelniük, ha tovább akarnak élni. Mi sem kerülhetjük el ezt jövő januárban.
Molnár Attila baristabajnok, a soproni One Eleven kávépörkölő tulajdonosa szerint hamarosan a török kori értelemben fogjuk emlegetni a feketelevest.
Tényleg fekete folyást ittunk kávé helyett?
A jó kávé elkészítéséhez nem csak időre van szükség.
Európában már bekövetkezett, amire csak 2022-től számítottunk: bizonyos minőségi tételeknél a felvásárlási ár a tavalyi négyszerese. Az itthoni emelkedést az euró–forint árfolyama is durván befolyásolja, hiszen az alapanyag mellett a csomagolás és a logisztika költségeit is euróban fizetjük meg. Utóbbit még az elképesztő munkaerőhiány is kedvezőtlenül befolyásolja, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy az elektromos áram is a duplájába kerül lassan.
Ezt a különbözetet egy hazai pörkölő már nem tudja kigazdálkodni, elkerülhetetlen az áremelés.
Molnár Attila szerint számukra – a minőségveszteség miatt – az sem megoldás, hogy olcsóbb robustát vagy gyengébb minőségű arabicát keverünk a kávéinkba.
Előbb-utóbb hozzá kell majd szoknunk, hogy a kávé luxuscikk lesz. Ez a gazdag távol-keleti vásárlókat nem érinti, ők már a nyolcvanas évek áremelkedését is könnyen vették (nem is beszélve arról, hogy ők maguk generálták). Sokkal inkább azoknak lesz majd keserű a kávé ára, akik a reggeli olcsó kotyogóshoz vagy nyomógombos kávéhoz szoktak hozzá.
![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=oeghcrnnre/fastid=msauzljaknyliqmkmsvhkwqmmunl/nc=0)
Rovataink a Facebookon