Magyar borok mellé argentin tangó és francia divatshow

2023.07.04. 19:35

A balatoni régió gasztronómiájának legjelentősebb képviselői, több mint 50 étterem és borászat mellett idén Franciaország és Argentína kulináris különlegességeit mutatja be a látogatóknak a Balaton Wine & Gourmet. A régió legnagyobb gasztronómiai fesztiválját 2023. szeptember 21–24. között rendezik meg Veszprémben.

Enni jó, a Balatonon lenni jó, a kettőt összekötni az utószezonban, amikor még lágyan simogatnak a napsugarak, a legjobb. A Balaton Wine & Gourmet rendezvényei olyan széles skálán kínálnak élvezetes és minőségi gasztronómiai élményt, hogy mehetünk gyerekekkel, barátokkal, lesznek családi programok és ingyenes kóstolók, de ha komolyabban szeretnénk elmélyedni a kulinária rejtelmeiben, akkor csatlakozhatunk a szakmai workshopokhoz is.

Ha pedig többet is áldoznánk egy szép délutánra vagy estére, akkor megkóstolhatjuk Michelin-csillagos séfek exkluzív élményebédjeit és -vacsoráit az ország egyik legszebb rendezvényhelyszínén, a Veszprémvölgy varázslatosan szép természeti környezetében.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat kiemelt gasztronómiai eseményeként rendezik meg idén újra a Balaton Wine & Gourmet-t. A kulináris fesztivál programjait a szervezők egy budapesti sajtóeseményen jelentették be, amelyen részt vett Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Hernán María Patiño Mayer, Argentína magyarországi nagykövete, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Mészáros Zoltán, a Balaton Wine & Gourmet ügyvezető igazgatója és Tungli Péter, a rendezvény programigazgatója, valamint a fesztivál házigazdája, Gianni Annoni.

Argentin filmek, francia divatshow

A minőségi ételeknek és italoknak szentelt négynapos ünnepen a balatoni régió gasztronómiai csúcsszereplői, több mint 50 étterem és borászat lesz jelen. Mellettük összesen mintegy félszáz izgalmas program közül lehet válogatni: ingyenes kóstolókkal egybekötött nagyszínpadi étel- és italbemutatók, borszakmai élménysátor, az egykori jezsuita templom különleges atmoszférájú belső tereiben pedig mesterkurzusok és vezetett kóstolók, valamint hazai és nemzetközi séfek élményétkezései várják a látogatókat:

ínyenceket, baráti társaságokat, családokat, szakembereket, azaz mindenkit, aki a gasztronómia szerelmese.

A Balaton Wine & Gourmet-n megjelenik a Veszprém–Bakony–Balaton régió kulináris öröksége, borászati hagyományai és étkezési kultúrájának egyre izgalmasabb jelene, de  emellett ezúttal is vendégül látnak két gasztronómiai nagyhatalomnak számító nemzetet. Idén Franciaország és Argentína konyhája és italkultúrája mutatkozik be.

A nagyszínpadon bor-, champagne-, konyak-, armagnac-, calvados-, valamint sajt-, sütemény- és asadobemutató lesz, amelyeket ingyenes kóstoló követ. De tangó- és sanzonest, argentin filmek kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött vetítése és francia divatshow is szerepel a tervek között.

Élményétkezések „fekete öveseknek”

A rendezvény a nagyközönségnek szóló ingyenes előadások mellett a „fekete öves” érdeklődőknek élményétkezéseken, workshopokon és vezetett kóstolókon keresztül is ízelítőt kínál a francia, az argentin és természetesen a hazai gasztronómiából, mindezt ráadásul egyedülálló programhelyszínen,

a jezsuita rend által a XVIII. században épített templombelsőben.

A különleges térben argentin szőlőfajtákat bemutató mesterkurzus, vezetett burgundi-, champagne-, konyak-, armagnac- és calvadoskóstolók, yerba mate tea szeánsz, Michelin-csillagos vacsorák, ötfogásos argentin, valamint francia menüsort és borpárosításokat kínáló étkezések is helyet kapnak. Ahogy azok a párbajok is, amelyeken Argentína és Franciaország Malbec, majd pedig Tokaj és Sauterne édes borai között folyik a nemes vetélkedés.

Igazi férfi házhozszállítással

Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.

MEGVESZEM
Pierre

Pierre kóstolgat, mesél, és a gasztronómia varázslatos világába kalauzol.

MEGVESZEM