no

Hová tűnt a Marlboróból a nikotin?

2011.06.30. 10:07
A június végén félig-meddig titokban bevezetett piros Marlboróban ugyanannyi a nikotin, mint a köznyelvben máig Lightként emlegetett Goldban; kátrányból és szén-monoxidból viszont többet juttat a szervezetbe. Általános trend, hogy a cigarettákban egyre kevesebb a függőséget okozó nikotin. De az addiktológus szerint ettől még nem szokik le senki a dohányzásról, mert a függők egyszerűen többet szívnak, úgy pótolják a kiesett adagot. Egy erős dohányos mostantól egy év alatt 114 ezer forinttal többet költ majd piros Marlboróra, ha tartani akarja magát a megszokott nikotinmennyiséghez. Tényleg a magyar Marlboro Red a leggyengébb a világon?

A nappalaikat és éjjeleiket a betevő nikotinadag köré szervező dohányosok meglepődve tapasztalták, hogy június végén egyik napról a másikra csökkent a klasszikus, piros Marlboro nikotintartalma, a doboz oldalán látható felirat szerint 0,8-ról 0,6 milligrammra, vagyis mostantól 0,2 milligrammal kevesebb nikotint tartalmaz minden egyes szál cigaretta. A változás jelentős, 25 százalékkal csökkentett nikotintartalmat jelent. Ugyanakkor csökkent a piros Marlboro dobozán feltüntetett két másik káros anyag mennyisége is: a kátrány 10-ről 8, a szén-monoxid 10-ről 9 milligrammra; az aktív szénszűrő és az ezüstszínű dekorcsík már csak hab a tortán.

Elölről semmi különbség


A változásról a gyártó Philip Morris nem tájékoztatta a fogyasztókat. Igaz, az eredeti, megszokott károsanyag-tartalmú piros Marlboro egy ideje “Hamarosan új ízvilág” címkével jelenik meg, de a dobozokon a változásról csak annyi olvasható, hogy „Az eredeti Marlboro dohánykeverék hamarosan új, aktív szenes filterrel” lesz kapható. A boltokban most még párhuzamosan kapható a régi, 0,8 milligrammos nikotintartalmú és az új, immár 0,6 milligrammos Marlboro, de ha elfogynak a készletek, marad a gyengébb változat.

Az új piros gyengébb, mint a régi Light volt

Egy fogyasztói vélemény

Amikor 28 forintról felment az ára ötven körülre, nem érdekelt. Kibírtam, amikor átlépte a százforintos lélektani határt. Állandóan drágult, de leszartam, mert szerettem az ízét. Szívtam a fogam, amikor elvették a puhadobozos verziót, és keményebb kartonba dugták, kurvaanyáztam, amikor elloptak egy szálat dobozonként, de igazi birka módjára kifizettem még a hétszáz forintos dobozonkénti árat is, mert idióta vagyok. De azt, hogy ezek után ellopjanak két mg nikotint és öt mm szívni való dohányt tőlem, azt már nem veszem be.

- Sixx

Az egyes cigaretták nikotin- és egyéb károsanyag-tartalmának változásáról a gyártók nem szívesen beszélnek – ilyen adatokat a magyarországi Philip Morris sem bocsátott az Index rendelkezésére. És bár az USA-ban kötelesek tájékoztatni a szövetségi kereskedelmi felügyeletet, az FTC-t arról, miből mennyi van egy szál cigarettában, maga a szervezet sem töri magát, hogy nyilvánosságra hozza az adatokat. 2007-ben a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény, a Freedom of Information Act (FOIA) alapján az FTC egy harvardi professzor kérésére kiadta az előző kilenc évre vonatkozó számokat. Ezekből a dokumentumokból jól látható, hogy a cigaretták elszívásakor a dohányosok szervezetébe kerülő nikotin – a cigaretta hatóanyaga és az addikció okozója – mennyisége folyamatosan csökken. A változásért részben az egyre szigorodó törvények, másrészt a dohánygyárak kereskedelmi és marketingstratégiája a felelős.

A klasszikus piros Marlboro, hivatalos nevén Marlboro Red, a Philip Morris dohánygyár egy évszázados márkájának zászlóshajója most gyengébb, vagyis kevesebb nikotint és egyéb káros anyagot tartalmaz, mint másfél évtizede a Light, a mostanában arany (Gold) Marlboróként ismert, elvben könnyített verzió. Utóbbi 1994 és 1997 között 10 milligramm kátrányt, 0,8 mg nikotint és 11 mg szén-monoxidot tartalmazott.

Come to where the flavor is

Ennél is érdekesebb, hogy a piros, tehát elméletileg a legerősebb Marlboro most ugyanannyi nikotint juttat a szervezetbe, mint a fogyasztói szemmel gyengébbnek, tehát nem annyira veszélyesnek tűnő, a dohányosok és a trafikosok által még mindig Lightként emlegetett Marlboro Gold: ennek nikotintartalma 0,6 milligramm, kátrányból 6, szén-monoxidból 7 mg-mal mérgez minden szál elszívott cigaretta.
A számokból az derül ki, hogy kifejezetten rosszul jár, aki ebben a helyzetben a közhiedelem szerint „erős” piros Marlborót választja, mert ugyanannyi nikotintartalom mellett több szén-monoxid és kátrány kerül a szervezetébe, mintha Goldot szívna. Márpedig az biztos, hogy nem létezik olyan dohányos, aki a kátrány miatt cigarettázna: marad az íz, az imidzs és a megszokás.

Balra a régi, 0,8 mg nikotinnal, jobbra az új, 0,6-tal

Az FTC által négy éve kiadott adatok szerint 2005-ben az USA-ban forgalmazott king size méretű (tehát normál, nem 100-as) Marlborók közül a puha dobozos piros tartalmazta a legtöbb káros anyagot, minden szál cigaretta 15 mg kátrányt, 1,2 mg nikotint és 13 mg szén-monoxidot tartalmazott, ami jóval meghaladja az EU által rögzített határértékeket, és kétszerese a mostani magyar piros Marlboro károsanyag-tartalmának.

A Magyarországon nem forgalmazott Medium márka (érdekes történeti adalék a bevezetésről) károsanyag-tartalmát Amerikában a piros alá lőtték be 11 mg nikotinnal, 0,9 kátránnyal és 12 mg szén-monoxiddal. Az itthon most bevezetett sima piros Marlboro értékei tehát a hat évvel ezelőtti, amerikai Medium értékei alatt vannak.

Az új és a régi magyarországi Marlboro Red közötti 2 milligramm/szálas különbség a 19 szálat tartalmazó dobozokkal számolva azt jelenti, hogy ha valaki napi egy doboz cigarettát szív, egy év alatt 14,235 grammal kevesebb nikotint juttat a szervezetébe az új változattal, mint a régivel.

Dr. Funk: Többet fognak szívni

„Többet fognak szívni. Hajszálpontosan annyival többet, amennyivel kevesebb nikotin van egy szálban” – mondta a dohányosok várható reakciójáról Dr. Funk Sándor addiktológus, a Nyírő Gyula kórház függőket kezelő osztályának vezetője. –A dohányosnak annyit kell szívnia, amennyitől kielégül, az pedig egy adott mennyiség. Ha 25 százalékkal kevesebb a nikotin, akkor 25 százalékkal többet [szív].”

Az a nikotinfüggő tehát, aki eddig napi egy doboz cigarettát szívott, most egy negyed dobozzal, 4-5 szállal többet fog, mint eddig. Feltéve, hogy a piros Marlboro ára 630 forint marad (amire nincs garancia, volt az már 710 is), ez naponta 157 forinttal növeli a dohányzásra költött összeget, ami egy év alatt 57 ezer forintot jelent. Aki napi két dobozzal szív, ezentúl 114 ezer forinttal többet költ majd cigarettára, már ha igaz, amit dr. Funk mond, és valóban be akarja vinni a szervezetébe a megszokott nikotinmennyiséget.

A kátránytartalom 10 mg-ról 8-ra csökkent, a szén-monoxid 10-ről 9-re

„A nikotin gyorsan felszívódó, gyorsan kiürülő anyag, a dohányos pótolni fogja” – mondta Funk, aki addiktológusként látott már drogot eleget, mégis azt állítja, hogy a dohányzás „nagyon káros, nagyon veszélyes népszokás”, ami „kemény függőséget okoz”.

Léteznek ugyan olyan elméletek, amelyek szerint a cigaretta folyamatosan csökkentett nikotintartalma megnyithatná a az utat a leszokás felé, de Funk szerint ezek az ötletek leginkább a páciensek fejében fordulnak meg, és a gyakorlatban működésképtelennek bizonyulnak.

„Szoktak azzal próbálkozni, hogy egyre kevesebbet szívnak, és közlik, hogy leszoktak. Aztán elsomfordálnak, és két hét múlva kiderül, hogy ugyanannyit szívnak, mint előtte. A fokozatos csökkentés nem működik; csak az, ha abbahagyja a dohányzást” - mondta az addiktológus.

Nem az EU lopta ki a nikotint

„Az EU jogszabályban írja elő, hogy mekkora lehet a cigaretták legmagasabb kátrány-, nikotin- és szén-monoxid-tartalma. Eszerint legfeljebb 10 mg kátrány, 1 mg nikotin és 10 mg szén-monoxid engedélyezett egy szál cigaretta esetén” – közölte Sipos Tamás, a Philip Morris Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős osztályvezetője. A mostani változásnak azonban nyilván nincs köze az EU rendelkezéseihez, hiszen még a régi, nem csökkentett károsanyag-tartalmú piros Marlboro is alatta maradt az unió által megszabott maximális értékeknek.

„A termékeink a fogyasztói ízlés átalakulásának függvényében, a jogszabály adta lehetőségek keretein belül változhatnak. Úgy gondoljuk, hogy a Marlboro Red cigaretta jelenlegi kátrány-, nikotin- és szén-monoxid-tartalmának a csökkentése felel meg a leginkább felnőtt fogyasztóink elvárásainak.”

Sipos szerint az új piros Marlboro fogadtatásáról nincsenek pontos információi a cégnek: „Tekintettel a változás mértékére és idejére, még nem állnak rendelkezésünkre érdemi fogyasztói visszajelzések.”

Arra a kérdésre, hogy igaz-e a szóbeszéd, miszerint egyes országokban, így Szlovákiában „erősebb” Marlborót árulnak, mint Magyarországon, Sipos azt válaszolta: „Alapvetően ennek két oka lehet: a maximum kátrány-, nikotin- és szén-monoxid-tartalomra vonatkozó helyi jogszabályok, valamint a felnőtt fogyasztók preferenciái. Fontos tudni, hogy a csomagokon és reklámokban feltüntetett, szabványosított módszerekkel mért füstösszetevő szint nem tükrözi pontosan azokat a mennyiségeket, amelyeket a dohányos egy cigaretta elszívása során annak füstjével belélegez. Ugyanígy fontos azt is tudni, hogy az alacsonyabb mértékek nem jelentik azt, hogy egy adott cigaretta márka biztonságosabb, vagy esetleg kevésbé ártalmas.”

A Philip Morris Magyarország szerint ugyanakkor az összes az Index kérdésében említett országban (Albánia, Franciaország, Olaszország, Románia, Norvégia) ugyanannyi a Marlboro Red károsanyag-tartalma: nevezetesen 10 mg kátrány, 10 mg szén-monoxid és 0,8 mg nikotin – előbbi kettő épp az EU által megszabott határértéken, a nikotin némileg alatta. Ezek szerint Magyarország a kivétel. A Philip Morris az amerikai adatokról sajnos nem tud tájékoztatást adni, mert, mint Sipos mondta, „mivel nem értékesítünk cigarettákat az Egyesült Államokban, ezért nem tudjuk összehasonlítani a magyarországi termékeket az USA-ban forgalmazottakéval.” Az Index értesülései szerint ott is 10-10-0,8.