Imádják Pestet a londoni szakácsok
További Életmód cikkek
2013-at Nagy-Britanniában sokan a pop-up éttermek évének kiáltották ki, és a tavaly, ha nem is tömegével, mint Londonban, de megjelent ez az étkezési forma itthon is. Ezek az éttermek – azaz amikor egy étterem csak ideiglenesen, akár egy estére nyit meg valahol – gyors terjedésének és sikerének oka, hogy a szakácsnak és a vendégnek is vállalkozás. Leginkább a fiatal, kreatív szakácsok műfaja ez, akiknek még nincs annyi pénzük, hogy beruházzanak egy új étterembe, így ideiglenesen, egy-két napra vagy hétre bérelnek egy helyet, ahol megmutathatják főzőtudományukat. A közönség is jól jár, hiszen olyan séfek ételeivel ismerkedhet, akiket máshol nem tudna elérni. Emellett a vacsora ára is jóval kedvezőbb, hiszen a szakácsnak nem kell annyit áldoznia a bérleti díjra, mintha állandó helyen lenne.
Egyen sivatagban vagy hulladékok között!
Itthon még csak ismerkedhetünk a pop-up étkezés műfajával, amihez kétségkívül rugalmasnak és vállalkozó kedvűnek kell lenni. Nem mindenkinek való, nem mindenki szeret ugyanis ismeretlen helyeken vagy éppen egzotikus, elhagyott épületekben enni. További rizikó az ismeretlen séf, hiszen, ha előtte nem kóstoltuk, nehezen tudjuk, mit várhatunk. Ennek ellenére a pop-up étterem az egyik legdivatosabb dolog manapság. Mivel ezek az éttermek tényleg csak pár napig vagy hétig működnek, sokszor berendezésük is lomtalanításból összeszedett hulladékokból áll, ami még egzotikusabbá teszi őket.

Külföldön már szinte követhetetlenül sok fajtája van ezeknek az éttermeknek, van, aki a helyszín extremitásával igyekszik az éhes vendégeket bevonzani, van, amikor a vacsora részeként a vendég telefonjára érkező utasítások alapján kell megtalálni az éttermet, és olyan szolgáltatás is létezik már, hogy valaki egy darab terített asztalra fizet be a város egy különleges pontján. Zürichben néha feltűnik pop-up étterem a villamoson, az a szerencsés negyven ember, aki ide egyáltalán bejut, nemcsak a különleges vacsorát élvezheti, de a villamos útvonalát is megválaszthatja. Ausztráliában szerveznek vacsorákat a sivatagban is, kilátással az Uluru sziklára, ahol a vendégek a tüzet körbeülve étkeznek. Nálunk még visszafogottabb keretek között ismerkedhetünk a műfajjal, egyelőre nem kell elhagyott gyárépületek tetején vagy erdőben bolyongani, így félénkebbek is nyugodtan belevághatnak.
Globalista konyha
Laufer Judit és férje négy éve költözött Londonba, ahol Cuisine diplomát szerzett a Cordon Bleu Cooking Schoolban. Ez régi álma volt, de be kellett lássa: háromgyerekes anyaként heti 50-60 órát dolgozni egy étteremben lehetetlen vállalkozás. Ekkor jutott eszébe, hogy a Londonban az utóbbi években igen divatos pop-up éttermeket elhozza Budapestre is. Ebben a koncepcióban nem az extrém helyszín a lényeg, hanem az, hogy minden alkalommal egy-egy olyan híres, londoni séf jön ide főzni, akinek a menüjét másképp nem is tudnánk megkóstolni, hiszen még Londonban is nehéz őket megtalálni. Balázsy Pannával így hozták létre a Globalista konyhát, ami az első, rendszeres pop-up vacsorákat kínáló formáció itthon.

A Globalista konyha éttermeit az különbözteti meg a lakáséttermektől, hogy itt profi szakácsok főznek, professzionális menüt. Aki részt vesz egy ilyen vacsorán, az tényleg azt mondhatja, hogy azt ette, amit egy londoni étteremben ehetett volna, csak éppen Budapesten. „London most az első számú hely a gasztronómiában” – mondja Laufer Judit. „Kicsit olyan, mint a Gozsdu udvar, hogy nem volt ott semmi, aztán hirtelen tele lett. Aki ebben a szakmában számít, az most biztosan Londonba megy.” Laufer Judit szerint a londoni séfeknek nem kell kétszer mondani, hogy hozzánk jöjjenek főzni, Budapestnek ugyanis rendkívül jó híre van a brit fővárosban. Az angolok lelkesednek mindenért, ami Budapesttel kapcsolatos.
Izgalmas és ismeretlen
Nem kellett tehát sokat győzködi Josh Katzt, aki a Globalista konyha első séfje volt, és aki a közel-keleti, kísérleti levantei konyhát hozta el Budapestre. Az első ilyen vacsora nagy siker volt, a szervezők szerint a különleges menüsor mellett sok embernek vonzó volt azt is, hogy mivel ezeken az eseményeken kevés a hely, a szervezők sok embert összeültetnek egy asztalhoz. Bár lehet külön jelezni, ha valaki csak kettesben enne, egy ilyen vacsora társasági esemény is, így alkalom új emberek megismerésére. Emellett Laufer Judit szerint külön izgalmas benne, hogy mindegyik vacsora máshol van, ahol éppen helyet találnak, így a változatosság garantált.

Arra természetesen ők sem számítanak, hogy mondjuk olyan nagy neveket, mint Jamie Oliver vagy éppen Gordon Ramsey megszerezzenek, hiszen nem tudnák megfizetni. De máris szerveződik a Globalista konyha következő vacsorája, ahol Tom Catley fog thai vacsorával előállni. Catley többek között olyan helyeken dolgozott, mint Gordon Ramsey Maze étterme, a londoni Nobu, illetve Ottolenghi. A menüje tartalmaz például tengeri sügér tatárt, vagy éppen teával füstölt ropogós kacsát, marinált csicsókát, jalapeno-s és misos padlizsánt is, de ez csak ízelítő. A vacsora ára egységesen 13 900 forint, amiben ásványvíz és bor is van, na meg a teljes menüsor.

Bárkinek lehet saját étterme
Szintén a pop-up étterem műfaját népszerűsíti itthon a Finnországból indult kezdeményezés, a háromhavonta megrendezésre kerülő Restaurant Day, amelynek idei első eseménye február 16-án lesz. Restaurant Day keretei között mindenki nyithat éttermet egy napra, itt a Globalista konyhával ellentétben éppen az a lényeg, hogy amatőr szakácsok jelentkezzenek, és mindenki a saját házában vagy kertjében, vagy akár éppen egy parkban vendégelje meg főztjével a látogatókat. (Ha nagyon akar, akkor egy menő séf is főzhet, de a saját lakásában, nem az étteremben, ahol egyébként dolgozik.)
Az eljárás roppant egyszerű: csak regisztrálni kell a Restaurant Day oldalán, kitalálni, hogy mit főznénk, hány főre és hol, majd várni a vendégeket. Az esemény fölött Bircsák Eszter és Sipos Melinda önkénteskednek, és mint elmondták, minden Restaurant Day-re legalább 30 étterem nyílik egy napra az ország különböző pontjain, és sok a visszatérő szakács is. A pop-étterem műfajának izgalmát ebben az esetben még külön fokozza, hogy az új ízekre vágyó gasztróturista teljesen idegen helyeken és embereknél ebédel, ez tehát nem más, mint egy nyílt vendégség.

A szervezők szerint a legnépszerűbb helyszínek mindig az alkalmi cukrászdák, a piték és cup cake-ek vonzzák az embereket, de ezen az eseményen is sok a gasztroblogger, akik egy komplett, egzotikus menüsort főznek le, de van olyan is, aki pörköltben utazik. A mostani rendezvényen is lesz ínyencmenü, de pop-up kekszstand és fánkparádé is. Az eseménybe mindig bekapcsolódik a Finn Nagykövetség is, akik a követség épületében alakítanak ki pop-up éttermet, és készítenek 200 adag finn levest. Közös jellemzője még a Restaurant Day civil éttermeinek, hogy nincs fix ár, becsületkassza-alapon működnek. Van, aki már olyan népszerűségre tett szert, hogy negyedévente visszajárnak hozzá.
A szervezők szerint amellett, hogy enni mindenki szeret, a Restaurant Dayben talán az a legjobb, hogy Budapestnek és a többi részt vevő városnak egy egészen másféle arcát ismerhetik meg a vendégek. Sokan jelentkeznek a külső kerületekből és vidékről, így az egynapos, alkalmi éttermeket felkereső vendégek olyan helyeket fedezhetnek fel, ahová egyébként nem jutnának el. Sipos Melinda szerint hozzájuk csak pozitív visszajelzés érkezik, az emberek szeretik ezt a műfajt, pedig ha belegondolunk, eléggé abszurd, hogy egyszer csak egy vadidegen ember nappalijában esszük egy vadidegen ember főztjét. Szerintük azonban mindez csak arra bizonyíték, hogy a gasztronómián keresztül sok mindenkihez eljuthatunk.
Ehhez a cikkhez ajánljuk
- Kultúr
A szerelmet és a csalódást sem kerülhetjük el, ha ide betérünk
Mester és tanítvány művészete keresztezi egymást.
2 órája
- Kultúr
Pogány Judit: Katasztrófa, ami történik
A Nemzet Színésze többedmagával szólalt fel a Kolibri Színházért szervezett szolidaritási tüntetésen.
február 19., 17:50
- Kultúr
Mi köze van a tavaly megjelent regénynek az 1875-ben született hírlapíróhoz és gasztronómiai szakértőhöz?
A Könyvmustra harmadik epizódjában Kertész Edina A fotográfuslány című regényének nyomába eredünk, és felfedjük főszereplőjének valódi kilétét.
február 19., 20:22
- Címlapon
Az orosz–amerikai tárgyalások miatt félő, hogy a történelem megismétli önmagát
A Szudéta-vidék átadása? Jalta 2.0? Amikor a nagyhatalmak a kelet-európaiak feje felett döntöttek a sorsukról.
3 órája
- Mindeközben
A Cápák között vállalkozója magára tetováltatta a terméke logóját, annyira hisz annak sikerében
3 órája
- Mindeközben
Évek óta nem hallani az RTL egykori műsorvezetőjéről: „Máig felismernek az utcán, megkérdezik, hová tűntem”
4 órája
- Kultúr
Nigériai származású, brit színésznő játssza Jézust a népszerű musical új változatában
Az Oscar-díjra jelölt Cynthia Erivo a Jézus Krisztus Szupersztár főszerepében bizonyíthat.
február 19., 20:32
- Kultúr
Hatalmas bejelentést tett a görög miniszterelnök, évtizedes hiányt pótolnak
Csaknem 37,5 milliárd forint értékű beruházásról van szó.
február 19., 13:16
- Kultúr
A turisták ilyet még biztosan nem láttak Budapesten
Most először a külföldieket is várják.
február 19., 10:07
- Kultúr
A Beatles utáni legjobbak léghajón érkeztek
A gombafejűek pont olyan jól egészítették ki egymást, mint a Led Zeppelin muzsikusai.
február 19., 08:53
- Kultúr
A világ nem fog megváltozni, de az emberek hozzáállása igen
A Ludwig Múzeum új kiállítása gyakran ismétlődő kérdésekre keresi a választ.
február 19., 19:09
- Mindeközben
Opitz Barbi faképnél hagyta a Házasság első látásra Szabiját, csúnyán összekaptak egy luxusétteremben
5 órája
- Mindeközben
Millie Bobby Brown alig múlt 21 éves, de elérte, hogy mindenki tíz évvel idősebbnek nézze
7 órája
- Címlapon
Emmanuel Macront még soha nem alázták meg úgy, mint Donald Trump a Fehér Házban
Az orosz−ukrán háborúról egyeztettek a felek, amikor furcsa jelenet zajlott le.
8 órája
- Kultúr
A brutalista rendezője egy forintot sem keresett a filmjével
Brady Corbet szerint sok Oscar-jelölt alkotó a saját lakbérét sem képes kifizetni.
február 19., 09:05
- Kultúr
A minisztérium nem akar újabb balhét, de küzdelem azért lehet
Az Index információi szerint két jelölt között dőlhet el a verseny a Zeneakadémián.
február 18., 09:03
- Kultúr
Az MI jégre vitte a Száz év magány híres nyitómondatát
Újabb szakmát kaszálhat el a mesterséges intelligencia?
február 20., 10:01
- Címlapon
Csaknem 700 milliárdot bukott eddig Magyarország a kohéziós alapból, de messze még a vége
Ha 2025-ben sem sikerül megállapodni, újabb százmilliárdok bánják.
2 órája
- Címlapon
Felrobbant egy Ukrajnának gyártott harckocsi Szlovákiában
A szlovák védelmi miniszter nem zárja ki egy harmadik fél beavatkozását.
54 perce
- Címlapon
Úgy szóltak be Orbán Viktornak, hogy ott sem volt
Az egyik felszólalást bekiabálás akasztotta meg.
6 órája
- Címlapon
A magyarok egy része kételkedik az új gazdasági lépésekben
A nyugdíjasok áfa-visszatérítésével és a gyerekesek szja-mentességével kapcsolatban is hasonlóan gondolkodnak.
26 perce
- Címlapon
„Édesanyámhoz közel csapódott be a rakéta, ez győzte meg, hogy hagyjuk el Ukrajnát”
Különleges történetekről számoltak be lapunknak a Magyarországra érkezők, volt, akinek aknamezőn keresztül kellett menekülnie.
3 órája
- Címlapon
Lázár János fogadta Toroczkai Lászlót, és egyetértettek egy fontos kérdésben
A Mi Hazánk javaslatából születhet majd meg az új törvény.
2 órája
- Kultúr
Összecsap a Hunyadi-sorozat A mi kis falunkkal, ekkor érkezik a TV2-re a sorozat
Már nem kell sokat várni.
február 18., 14:17
- Címlapon
Orbán Viktor szövetségese fenyegetőzött, elmondta, mit tesz, ha elítélik
Egy ország jövője múlhat rajta.
4 órája
- Kultúr
Prieger Zsolt: A tökéletes tisztaságot B. Gergő és társai sem tudják bemocskolni
Az Anima Sound System vezetője nagyinterjút adott az Indexnek.
február 18., 12:16
- Címlapon
Egyre nagyobb a baj a Manchester Unitednél, újabb kétszáz dolgozóját küldi el a klub
Az anyagi problémák lassan az égig érnek.
24 perce
- Kultúr
A háborús Budapest, ahogy még sosem láttuk
Elkészült az első angol nyelvű kötet a főváros második világháborús éveiről.
február 18., 17:50
- Kultúr
Budapestre jön a rocklegenda Billy Idol
A Rebel Yell és a White Wedding című sikerslágerek szerzője három év után tér vissza.
február 18., 10:31