Három hét múlva itt a budapesti Bocuse d'Or

2016.04.22. 14:56

Már csak három hét van hátra a Bocuse d'Or európai döntőig, amit idén először rendeznek Budapesten, a szervezők azt remélik, ez egy újabb lökést adhat a magyar gasztronómia fejlődésének. A hazai rendezésű döntő ráadásul számos olyan újdonságot is tartogat, amely eddig nem szerepelt a verseny történetében. Például, hogy a verseny mindenki számára nyitott, bárki kimehet majd drukkolni a magyar csapatnak, jegyeket itt lehet venni. A jegy ára az első napra, azaz május 10-re 3100 Ft, a második napra azonban, amikor a magyar csapat is szerepel, már kissé borsosabb, 4650 Ft.

A Magyarországot képviselő Széll Tamás podcastunkban azt mondta, - és a mai sajtótájékoztatón is megismételte, mindenképpen az első tízbe várja magát, sőt ha remélheti, még előrébb, így valószínűleg megéri jegyet venni, hiszen lesz kiért izgulni. Széll Tamás már szerepelt Bocuse d'Or európai döntőn Brüsszelben, akkor kilencedik lett, annál most mindenképpen jobb eredményt vár. A jövő évi, egyébként jubileumi, harmincéves lyoni világdöntőbe csak az első 11 jut tovább, így ide mindenképpen be kell kerülnie Széllnek ahhoz, hogy tovább tudjon versenyezni. 

Az esemény persze nem csak a közönségnek, hanem a magyar gasztronómiai utánpótlásnak is fontos, hiszen nagy inspiráció lehet nekik. A Magyar Bocuse d'Or Akadémia azt reméli hogy egy ilyen nagyszabású eseménnyel kedvet csinálhat a fiataloknak a szakács szakmához, hiszen ahogyan Hamvas Zoltán, az akadémia elnöke mondta: a képzés és az utánpótlás is elkeserítő helyzetben van. A verseny mögé egyébként a magyar kormány is beállt: csaknem 1,3 milliárd forinttal támogatja 2014–2016 között a Bocuse d'Or szakácsversenyeken a magyar részvételt és a jövő évi budapesti európai döntő megrendezését.

Elég menő, hogy az európai verseny mindegyik fő alapanyaga magyar lesz (gímszarvasborjú, illetve a dunai kecsege és annak kaviárja), ez egyébként egyedülálló a verseny történetében, valamint a zsűri számára kínált borsor is kizárólag magyar tételekből áll majd.

Közben összeállt a zsűri is, a zsűri elnöke Serge Vieira lesz, aki maga is Bocue d'Or versenyt nyert 25 évesen, azóta pedig saját étterme van egy kis francia kastélyban, és hozzá két Michelin-csillaga is. Tiszteletbeli elnöke is van a zsűrinek, ez pedig Rasmus Kofoed dán séf, akinek viszont három Michelin-csillaga van, ő elég nagy sztárnak számít a gasztronómiában. Ő is nyert Bocuse d'Or-t, de ezüstöt és bronzot is kapott már, a harmadik Michelin-csillag pedig éppen idén érkezett a repertoárba. Kofoed 2007 óta vezeti Geranium nevű éttermét Dániában.

A versenyre egy ingyenesen letölthető mobilapplikációt is fejlesztettek, aminek segítségével a felhasználók könnyen tájékozódhatnak a legjobb hazai éttermekről, a verseny ideje alatt elérhető egyéb budapesti programokról. A döntőre több ezer külföldi turistát várnak egyébként.