Prémium napfény, fapados leégés

c278
2017.06.24. 10:25
A Lupán egymás mellett működik egy prémium beach és egy strand, amit szerényen csak strandnak neveznek. Megnéztük, mi jár ezer forintért, és mit adnak háromezerért.

A gazdagok strandján fehér a homok és égszínkék stégekről lehet a vízbe ugrálni, de pár ezer forintért még focizhatunk is. De a jóárasított strandon sem kell a bokor mögött átöltözni, van zuhany, tiszta vécé és hideg sör is. Strandtesztünk.

Szabó Zoltán

Szabó Zoltán
Tavaly jelentette be Gerendai Károly, hogy átpozicionálja Budapest egyik legnagyobb bányatavát, vége a susnyásban fürdőruhára vetkőzésnek, a hűtőtáskában kicipelt Arany Ászoknak, meg a szalvettába csomagolt fasírtnak. A Lupa ezentúl egy három hónapig elhúzódó Balaton Sound after lesz, bikiniben lófráló lányokkal, grillezett királyrákkal, meg szabadtéri gyúróteremmel. Mínusz persze a hasogató másnaposság, meg a délelőtt is teljes erővel zakatoló technó.
A tavalyi év volt a próbaszezon, ugyan már voltak napágyak, sőt a Costest is kiköltöztették a bányató partjára, de azért időnként olyan volt az egész, mintha a Mad Max Skulófarm nyaralni megy című folytatását forgatták volna. Szikrázó napsütés, félig kész bódék, csak a markoló kanala nyújt némi árnyékot.
Idén viszont már elkészült a strand, áll a wakeboard pálya, a felfújható vízivár, sőt egy félszigetet is odahordtak a tó közepére. Ráadásul idén a prémium beachnek elnevezett fehér galléros csapatás mellett megjelent a jóárasított strand is, ahol ugyan nincs tintahalba töltött anguszhere, viszont csak egy ezresbe kerül a beugró. Ennyiért pedig egy budapesti strandon nemhogy nem engednek be, de még arra sem hajlandóak, hogy legalább slaggal kergessenek el a bejárattól.
Dezső András Dezső András
Bő tíz évvel ezelőtt strandoltam utoljára a Lupa-strandon, ami akkor tényleg nem volt több, mint egy olyan bányató, ahol nyaranta gengszterek jetskizhettek. Ez nem túlzás, a tavat akkor többnyire agyontetovált, kigyúrt, feltételesen szabadlábon lévő kopaszok uralták, jetskivel terrorizálva a fürdőzőket. A bányató akkor is ugyanilyen hirtelen mélyült, de sehol nem voltak bóják és vízimentőkre se nagyon emlékszem, az egész amolyan félillegális strand volt, ahová Békásmegyerből, Budakalászról, a partmenti nyaralókból és a közel lévő Lupa szigetről jöttek fürdőzők. De akkor még tényleg semmi, de semmi nem volt a vízparton, csak a kopaszok BMW-i és az azok utánfutóira szerelt jetskik. De a víz már akkor is ugyanilyen tiszta volt. 
Most kicsit félve mentem ki Zolival, attól tartva, hogy ha gengszterek nem is lesznek, nehogy véletlenül Geszti Péterbe fussunk bele, mert nehéz lenne letagadnom, hogy vele vagyok. 
Szabó Zoltán Szabó Zoltán
A prémiumstrand tényleg olyan, mint egy olasz magánpartszakasz, az egyszeri magyarnak ezentúl csak akkor érdemes elbuszoznia Jesolóba, ha ragaszkodik a sós vízhez, a fehér, nyálkás habot verő hullámokhoz, meg persze ahhoz, hogy olaszul verjék át. A parton végig kék-fehér nyugágyak és badlachinos ágyak várják a strandolókat, de figyelem, ez nincs benne a belépő 3000 forintos árában: a nyugágy 2000, baldachinos ágy meg 5000 egy napra, ez utóbbi két embernek ideális, de akár négyen is elférnek rajta. Bár akkor már nem strandolásra, inkább a Spartacus egyik orgiajelenetére hasonlít a felállás.
Szabó Zoltán Szabó Zoltán
A prémiumstrandon van öltöző konténer, amiben egy apró kis Római part vár minket kabinokkal, kivéve persze a berohadt úszónadrágszagot. Itt tényleg úgy öltözhetünk át, mintha egy kulturált strandon lennénk: se papucsokkal behordott sár, se morcos kabinos néni nincs. A mosdók is tiszták, ugyan nincs olyan parfümillatú prémiumhangulat, mint a Sziget backstage-ben Prince külön bejáratú piszoárjában, de nem is olyanok az állapotok, mint egy romkocsmában szombat éjfél után.
Dezső András Dezső András
A strand kialakítói nem nagyon tudtak megbirkózni a tó bányató jellegével, pedig törekedtek rá, néhány helyen látszik, hogy próbálták homokkal feltölteni a partot. A strand nagy része olyan, mint régen: hirtelen mélyül, nincs átmenet, vagy ha van, csak kis szakaszon. Ezért például aki szeret a vízben labdázni, gyereket dobálni, vízipisztollyal lövöldözni lehetőleg úgy, hogy a mellkasától felfele már ne legyen víz alatt, az nem találja itt meg a számításait. És bár több helyre kitettek mélyvízjelző táblákat, nem lett volna hülyeség bójákkal is jelölni, mikortól mélyül hirtelen a víz. Még akkor is, ha ez kicsit illúzióromboló lenne, mert tényleg olyan az egész, hogy egy-két méterre a parttól már veszélyes tartózkodnia annak, aki nem tud úszni. Viszont pozitívum, hogy nincsenek jetskisek. 
Szabó Zoltán Szabó Zoltán
Ha egyszer Gerendai Károly börtönt venne, ott is biztos lenne egy Costes, mangalica sülttel, kaviáresszenciával, konfitált marhapofával és prémium smasszerekkel. A Lupa sem kivétel, itt működik a Costes Beach, ami ugyan drágább, mint egy balatoni hekkező, de sokkal olcsóbb mint a kitelepült Costes a Sziget VIP-ben, ráadásul nem is műanyag tálcán kenik el a díszítésnek szánt balzsamecetet. Egy lazac steak 4000 forint, na jó, 3990, de egy rendes saláta is 2000-től indul, már ha nem elégszünk meg a paradicsommal körített rukkolával, és húst is akarunk enni. Vagy mondjuk rákot.
A gyerekmenű 1890 forint, amiben üdítő és palacsinta is van, meg egy minihamburger, ami tényleg annyira kicsi, hogy még egy ötéves is azt mondja rá, hogy mini. De legalább nem fog vele sokat játszani az asztalnál.
Dezső András Dezső András
Az árnyékolást nem igazán sikerült megoldani, lényegében nulla zöldterület van, de ez önmagában nem baj, hiszen akit ez nagyon zavar, az napernyőt bérelhet. Ám úgy felépíteni egy játszóteret a prémium strandon, hogy semmilyen árnyékolás nincsen fölötte, az nem túl ideális. Mert ugye mégiscsak akkor megyünk ki a gyerekkel strandra, ha forróság, napsütés van, ennek ellenére csak a kondigépek és a gyerekek részére elkülönített partszakaszon van árnyékoló, a játszótéren nincsen. És ha már a gyerekeknél tartunk: ha olyan kicsi gyerekkel megyünk ki, aki még egyáltalán nem tud úszni, de szeret pancsolni és homokozni, akkor mindenképpen a prémium strandot válasszuk, mert ott elég jó, viszont az olcsó strand gyerekeknek elszeparált partszakasza csapnivaló.
Szabó Zoltán Szabó Zoltán
A Prémium strandon nem lehet készpénzzel fizetni, csak paypass-kompatibilis kártyával, esetleg egy kis bilétára tölthetünk pénzt a bejáratnál, pont mint mondjuk a Balaton Soundon. Ez nem csak azért jó, mert az úszástól megrészegülve így tényleg felelőtlenül költekezhetünk, de nem is kell készpénzzel mászkálnunk. Viszont értékmegőrzőt nem láttunk sehol, vagyis aki biztonságban akarja tudni a pénzét, az vagy hagyja otthon, vagy keresse elő a fiók mélyéről a nyakba akasztható vízálló pénztárcáját, amit még 1987-ben vett a zamárdi strandon.
Szabó Zoltán Szabó Zoltán
Az 1000 forintos, jóárasított strand sem azt jelenti, hogy ott a sóderen ülve várhatjuk, amíg másodfokú égési sérüléseket okoz az arcunkon a nap. Itt is homokos a tengerpart, igaz nem csillogóan fehér, inkább olyan sárga mint a lakótelepi homokozókban, persze még az uniós szabvány előtt. A víz itt is hirtelen mélyül, sőt egy kicsit kavicsos is, ami megkönnyíti, hogy egy látványos mozdulatsorral, arccal előre zuhanjunk bele a tóba.
Itt is vannak napágyak, ráadásul ingyen, bár az Algida feliratú napernyők némiképp a kilencvenes évek végét idézik, tényleg csak pár Suzuki Swift hiányzik, amiből még kazettáról szól a Napolaj című sláger az Ufótól.
Meglepetésre az öltöző itt egy üres konténert, meg három Algida-feliratú műanyag széket jelent, és bár ez nem egy NDK szexfilm, ezért külön konténer jár a férfiaknak és a nőknek, mégis időnként zavart ajtócsapkodás, köhécselés, és jajbaszdmegezaférfi sikoltások zavarták meg az átöltözést. De legalább tiszta a vécé, és a zuhanyzók is, bár ez utóbbiak nekem valamiért az Egészséges erotika öltözőjét juttatták eszembe, de biztos csak az olcsó szaniter miatt. Azért azt nem hiszem, hogy valahol, egy fekete-fehér ipari monitor előtt ülve Koltai Róbert engem néz, és vadul rázza a kaukázusi kefirt.
Szabó Zoltán Szabó Zoltán
A prémium beach és a strand között nem a fehér homok a legfontosabb különbség. Hanem az, hogy a prémium szakaszon van egy rakás olyan hely, ahol elverhetjük a pénzünket: kibérelhetjük a focipályát alkalmanként 12 ezerért, sőt akár magán partszakaszt is bérelhetünk, fejenként 10 ezer forintért, már ha legalább négyen vagyunk, és tényleg nincs jobb ötletünk, hogyan játszhatjuk el a lízingelt BMW-vel Balaton Soundra csapató adóoptimalizáló kisvállalkozót BMW és Balaton Sound nélkül.
A sporteszközök viszont az első órában ingyen vannak, vagyis pingpongozhatunk, vagy vízifocizhatunk gratis.
Dezső András Dezső András
Ki lesz elégedett ez a strandon?
  • A jó úszók, akiket nem zavar, hogy mélyvízben fürdenek.
  • Akik annyira szeretik a napsütést, hogy nem zavarja őket, ha nincs elég árnyék.
  • Akik szeretik, ha annyira tiszta a víz, hogy fürdés közben látják a hasukat.
  • Akik hisznek abban, hogy egy bármekkora is a tömeg, egy ekkora tavat lehetetlenség telepisilni, ellentétben a medencés strandokkal.
  • Aki utálja a klóros vizet. 
Dezső András Dezső András
Ki nem lesz elégedett?
  • Aki nem tud vagy nem szeret úszni
  • Akinek fontos, hogy fürdőzés közben leérjen a lába.
  • Aki a strandon is szereti az árnyékot vagy a zöld területet.
  • Aki nem szereti, hogy a gyereke a játszótéren, a tűző napon ég le.
  • Aki elvárja, hogy mielőtt választ a prémium és az olcsó strand között, mindkettőt megnézhesse. (Erre ugyanis nincs lehetőségünk.)