Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEMJók a magyar éttermek, de nagyon drágák
További Életmód cikkek
A tavaly itt járt Giancarlo Perbellini, és a két Michelin-csillagos Nicola Portinari után ismét olasz séf állítja össze a hazai éttermek toplistáját a Dining Guide-ban. Az idei tesztelés azért volt kicsit rendhagyóbb, mert csatlakozott Cereához Fausto Arrighi is, a Michelin-kalauz volt olaszországi igazgatója, aki már többször járt nálunk kóstolni, és már mi is készítettünk vele interjút.
Titkos olasz tesztelővel ettük végig a budapesti éttermeket
Sunyiban járta a főváros helyeit a két Michelin-csillagos Giancarlo Perbellini, aki szerint végre el kellene fogadnunk, hogy aki Magyarországra jön, az gulyást akar enni.
A Dining Guide tesztelői minden évben elvégzik a magyar éttermek előtesztelését a fővárosban és vidéken is, aminek során kiválasztják harminc legjobb magyar éttermet. Ebből 14-be látogattak el idén az olasz vendégek, három vidéki és 11 budapesti helyre, ők alakítják majd ki az első tíz étterem végleges rangsorát a februárban megjelenő kalauzban.
Enrico Cerea az első az olasz tesztelők közül, aki három Michelin-csillagos étteremből érkezett. Szinte az egész családja a Da Vittorio nevű étteremben dolgozik Bergamóban, és az egész család alatt elég sok embert kell érteni. Cereának ugyanis öt testvére van, és az ő házastársaik, valamint az unokatestvérek közül is sokan a családi gasztronómiai vállalkozásban dolgoznak, és összesen több, mint száz alkalmazottal működnek. A Da Vittorio több, mint ötven éve nyílt, és 1978 óta folyamatosan van csillaguk, 2010 óta pedig három Michelin-csillagos a hely. Éttermük mellett hatalmas catering cégük is van, ami szerte Európában főz esküvőkre vagy politikai eseményekre: amikor Barack Obama és Bill Clinton Európába látogatott, ők biztosították az ellátást.
Bár a Dining Guide következetesen titkos tesztelőkről beszél, nehezen hinném, hogy bármelyik szakmabelinek titok lehet egy három csillagos séf, vagy éppen a Michelin igazgatójának kiléte. Ennek ellenére tény, hogy nem tudnak hirtelen jobban főzni egy étteremben, ha megjelenik egy híres vendég. Tudnak persze jobban figyelni a felszolgálásra és a tálalásra, de az ételek ízén nem sokat változtat a semmiből felbukkanó tesztelő. Én az egyik Michelin-csillagos étteremben.
Voltam már a Costes Downtownban korábban is, akkor ebéd menüre, és úgy értékeltem, hogy ár-érték arányban remek a hely, szép tálalással. Most annyiban volt más a helyzet, hogy vacsorára érkeztünk, ami a Costes Downtownban 4, 5 vagy 6 fogásból áll, amelyet az étlapról is lehet választani, vagy a séfre is lehet bízni. Cerea a séfre bízta magát, és azonban inkább választottam.
Ilyen egy Michelin-csillagos ebédmenü
Szerda délben érkezett a hír, hogy a Costes Downtown is Michelin-csillagot kapott, gyorsan ki is próbáltuk a helyet. Tiago Sabarigo portugál séf csak az étterem miatt költözött Budapestre.
Ezeket:
- kacsamáj és szarvas terrin áfonyával és fahéjjal,
- fürj grillezve, káposztával és füstölt szalonnával,
- valamint fogas pirított fekete gyökérrel és vízitormával.
Hosszan lehetne az ételekről áradozni, a Costes Downtown-ban enni valóban élmény, ezt felülírta azonban, hogy
Lehetne persze azt mondani, hogy étterembe menni nem éhesen kell, de ha fél nyolckor beülök vacsorázni és negyed tízkor hozzák az előételt, akkor már egészen biztosan nem az ízek fantasztikus harmóniáját és a csodálatos tálalását fogom csodálni, hanem örülök, hogy ételhez jutok, - még ha az nem is túl nagy adag. Ez a tempó még akkor is nagyon lassú, ha beleszámítjuk, hogy az étteremben egyébként kifejezetten sok volt a vendég, és közben érkezetek persze az üdvözlő falatkák is. Cerea szerint egy olasz étteremben nem fordulhatna elő, hogy húsz percen belül nincs kaja a vendég asztalán. Én végül negyed tizenkettőkor eljöttem az étteremből, és ekkor még nem érkezett meg a desszertem.
Ugyanakkor tény, hogy nem egyforma ételeket kértünk, ami mindig megnehezíti a séfek dolgát. Sok komolyabb, Michelin-csillagos étteremben éppen ezért egy asztalnál csak egyféle ételt lehet kérni. Szulló Szabina is azt nyilatkozta egyszer nekünk, hogy ők bármilyen éttermet próbálnak ki Széll Tamással, sosem rendelnek különböző ételt, mert az kitolás a séffel.
Cerea látszólag nem bonyolította túl a kóstolást, látszott, hogy élvezi az ételeket, és a magyar helyeket, és hogy életében először Budapesten lehet. Hiába van három Michelin-csillaguk,
vagy kissé művészibb nevén a paradicsomos pacchero. Kevés Michelin-csillagos étterem merne ilyen egyszerű ételt az étlapjára tenni, főleg, hogy a dologban semmi csavar nincs. A paradicsomszószban nincs más, csak háromféle paradicsom, egy saját termesztésű és egy másik, Nápoly környékéről, meg némi friss bazsalikom. A szószt helyben készítik el a vendég orra előtt, összekeverik a szintén mindenféle kézműves technikával készített tésztával és a végén tesznek rá egy kis 16 hónapig érlelt parmezánt.
Cerea jobban meg volt elégedve egyébként a magyar éttermekkel és séfekkel, mint Fausto Arrighi, aki többet kritizált és több ételt a tányéron hagyott. Az mondta, most kevesebb a jó tapasztalata, mint amikor először Budapesten járt. Kicsit úgy érzi, megtorpant a magyar gasztronómia és nem haladnak előre az éttermek. Cerea ennél jóval derűsebb volt, hangsúlyozta, hogy Budapesten jó színvonalúak az éttermek, de a három vidéki étteremmel (Kistücsök, Anyukám mondta és a tatai Platán) is nagyon meg volt elégedve.
Meglepődött azonban a szinte nyugat-európai árakon.
de az "olcsóbbnak" számító helyeken és 40 és 60 ezer forint között fizettek egy vacsoráért. Az egyik Michelin-csillagos étteremben 11 ezer forintot kértek egy pohár francia pezsgőért. Ugyanakkor van olyan top 10-be került étterem is, ahol 23 ezer forintból végigette a degusztációs menüt borral együtt. Figyelembe kell persze venni, hogy a menüsor mindig drágább, mint az étlapról választani egy elő- és egy főételt, szóval ennél azért jóval olcsóbban is meg lehet úszni egy vacsorát, még egy elegáns étteremben is. A Costes Downtownban én ötfogásos vacsoramenüt kértem, ami tartalmaz három főételt, sajtot és desszertet, ennek ára 25 ezer Ft, és ebben nem volt benne az ital. Az ebédmenü egyébként továbbra is elérhető áron van, a háromfogásos menü hétköznap 6900 Ft.
Cerea összességében azt hangsúlyozta, amit az előző években érkezett olasz tesztelők is: sokkal több regionális, magyar étel kellene az éttermekben. Ők sem félnek paradicsomos tésztát tenni az étlapra, és a magyar séfeknek sem kellene félni a hagyományos magyar ételektől. Gulyást egyébként pont együtt próbáltuk ki a Costes Downtownban is, aminek külön érdekessége, hogy ebben az étteremben ugye nem magyar a szakács, hanem a portugál Miguel Vieira. A leves finom volt, erős ízű, a benne lévő házi tészta azonban még egy olasz számára is túlságosan kemény. Cerea a füstölt szalonnával és lila káposztával érkezett fürjet értékelte a legjobban, mert feltűnt benne a hagyományos magyar konyha, ugyanakkor érdekes is volt.
Problémája volt még, hogy túl sok az összetevő a tányérokon. Az olasz konyha inkább az egyszerűség híve, ez mondjuk szerintem nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindenkinek ezt az irányt kellene követnie. Egy francia vagy egy skandináv tesztelő koránt sem biztos, hogy ugyanezt felróná a magyar éttermeknek. Egy olasz séf szerint azonban egy tányérra három összetevő is elég, nem kell hét meg nyolc, ahogy Magyarországon divat. De az igaz, hogy szerintem is volt olyan tányér, amiről úgy gondoltam, túl sok benne az íz.
Cerea összességében az ételekkel elégedett volt, mint elmondta három étterembe mindenképpen szeretne még egyszer visszamenni, mert tesztelés alatt nem volt rajta kívül más vendég, és egy üres éttermet szerinte nem nagyon lehet megítélni. Egyik magyar helyen sem született 7,5-nél magasabb pontszám, inkább az 5 és a 6 pont volt az átlag a maximálisan adható tízből. A kóstolás végén kialakított ranglista február 19-én jelenik majd meg a Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauzban.
Ehhez a cikkhez ajánljuk
- Kultúr
Budapest ki nem mondott főterét sikerült kiszabadítani az autók fogságából
Még egy vicclap is a forgalom mellett kampányolt.
december 22., 19:48
- Kultúr
Turczi István: Szandi
A meglepetéstől hangosan felkiáltott, és a sporttáskáját védekező mozdulattal maga elé hajította.
december 23., 06:03
- Kultúr
Mindenki olyan szülinapi bulit szeretne, mint amilyet ez a zenészünk kapott
Azahriah is fellépett az eseményen.
december 23., 15:01
- Mindeközben
Görög Zita kíméletlenül őszinte véleményt mondott a dubaji csokiról, minden az arcára van írva
47 perce
- Címlapon
Itt az ideje, hogy megismerjük az igazi Indiana Jonest, aki magyar volt
Számos expedíciót szervezett Afrikába, életéről rengeteg legenda született, de mi a valóság?
32 perce
- Kultúr
Döme Barbara: Árva történetek a hótakaró alatt
Hiszek – suttogom önkéntelenül, bár nem tudom, miben.
december 23., 12:59
- Kultúr
Ezek a magyar éttermek kaptak kitüntető figyelmet és elismerést a Michelintől
Mert a lista folytatódik.
december 23., 06:24
- Kultúr
Érzelmileg és szellemileg is alig feldolgozható, „már-már perverz” könyv született
Olasz konyha nem létezik, az csak fikció.
1 órája
- Kultúr
Megvan, ki lesz a Csokonai Nemzeti Színház új művészeti vezetője
Szabó K. István rendezőt váltja a poszton.
december 23., 15:05
- Kultúr
Eladósorba került egy szuperritka, 66 éves BMW
Az autóból mindössze 252 példányt gyártottak.
december 22., 07:05
- Kultúr
Karácsonyi történetek a Fehér Házból
Az amerikaiak is szeretik a karácsonyt, csak egy kicsit másképp, mint mi.
december 22., 06:07
- Címlapon
Leszállás közben kigyulladt egy dél-koreai utasszállító, csak ketten élték túl a katasztrófát
A gépen 181 ember tartózkodott.
6 órája
- Mindeközben
Egészen fura ajándékkal lepte meg Vilmos herceg Katalin hercegnét, aki rendre fel-felemlegeti azt
tegnap, 18:44
- Kultúr
Csonka András: Pár éve kussoltam volna, de ez most fáj
A színészt bántja, hogy nem hívták meg a Mary Poppins 500. előadására.
december 22., 16:55
- Kultúr
Az egyik az embereknek mesélt, a másik nem kímélte az olvasókat
Mindegyik díjat érdemelt.
december 23., 16:28
- Mindeközben
Kulcsár Edina személyi asszisztenst keres, ezek a kritériumai „kicsit sem egyszerű élete miatt”
tegnap, 17:02
- Kultúr
Kollár-Klemencz László: Árpi bácsi
Egy hang volt onnan, ahonnan az anyám hangját is hallani, és az apámat is, Árpi telefonján át tudtam találkozni velük.
december 22., 18:19
- Címlapon
A felrobbant gép egyik utasa utolsó üzenetében utalt arra, mi okozhatta a balesetet
Az egyik túlélő is megerősítette az utastársa által leírtakat.
2 órája
- Kultúr
Az olasz playboy, aki elképesztő nélkülözés után vált legendává
A világ egyik legnagyobb sztárja volt.
december 22., 07:38
- Mindeközben
Keanu Reeves szerint hiába szeretné, egyetlen akadálya van a John Wick 5. részének
tegnap, 15:06
- Kultúr
Ennyire személyes hangvételű film még sosem készült a legendás intézményről
200 éves a londoni Nemzeti Galéria.
december 22., 11:03
- Kultúr
Galkó Balázs súlyos baleseteket szenvedett, közösségi oldalán osztotta meg kálváriáját
Balesetei mellett anyagi gondok is gyötrik.
december 22., 15:20
- Kultúr
Addig halogatsz, amíg egy kórteremben találod magad, és elmúlik feletted az élet
Lehet álmodozni, kalandozni, de csak egy darabig.
december 22., 13:33
- Kultúr
Véresen és kimerülten ábrázolták Supermant az új film trailerében – a rendező elárulta, hogy miért
Szerinte a szuperhőstörténeteket sokan korszakunk allegóriájaként értelmezik.
december 22., 11:10
- Mindeközben
23 év után újrajárták első randihelyszíneiket Schobert Norberték, aki azt is elárulta, hány unokára vágyna
tegnap, 11:02
- Mindeközben
Bódi Gusztiék idén is Thaiföldön töltötték a karácsonyt: Nagyon kemény évünk volt ismét
tegnap, 09:36
- Mindeközben
Molnár Anikó komolyan aggódik Noszály Sándorért: Nagyon drukkolok, hogy sikerüljön meggyógyulnia és stabilnak maradnia
tegnap, 08:02
- Mindeközben
Hunyadi Donatellára új kihívások várnak miután elköltözött édesanyjától
december 27., 21:32
- Kultúr
Ugron Zsolna: Kettő lett, maradhat?
Aki nem társat kér, az is azt kér, ugye, csak a meglévőn egy kis változtatást, igazítást, vagy egy újat, vagy a régit vissza.
december 22., 14:28
- Kultúr
Kiderült, milyen veszteség érheti a magyar kultúrát
A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője is megszólalt az ügyben.
december 22., 12:54