Már a sörfőzésnek is vannak saját sztárjai

2018.05.24. 14:57

Kézműves sör, kézműves sör everywhere 

A kézműves sörök forradalmát az Index is egészen közelről követte, sőt, még mi magunk is beszálltunk a bizniszbe, amikor 2013-ban Ez nem egy IPA néven főztünk le egy IPÁ-t. 

A sörforradalom azóta már olyan cizellált lett, hogy felfalta a saját, új söröket bemutató gyermekét, a Főzdefesztet is, a kézműves (kisüzemi) sör helyett ma már a kraft sör az új menőség, és ezzel párhuzamosan a nagyüzemi sörök is beszálltak a buliba, és elkezdtek IPÁ-kat meg APÁ-kat főzni. 

Erre a, ma már némiképp már telített pályára érkezett meg a Budapest Beer Week, akik egészen új koncepciót hoznak:

csúcskategóriás külföldi söröket, és a hozzájuk tartozó, rocksztár státuszú sörfőzőket Budapestre.

sörfőzde - Lervig

A sörhét elnevezést az indokolja, egy héten át mindenféle sörös rendezvények vannak (voltak) a városban, de a lényeg valójában majd a kóstoló napokon történik, május 25-én és 26-án a Dürer kertben. Az egyhetes rendezvénybe különböző helyszíneken lehetett belekóstolni a hét során csapfoglalások és sörpremierek formájában, de a nagy dobásról még senki sem maradt le, az most hétvégén lesz. 

Sok a duma, mit lehet inni? 

A borsosnak mondható, 20 ezer forintos napijegy áráért cserében egy kóstolópoharat és hat órányi korlátlan kóstolást kapunk, valamint az esti koncertekre is belépést biztosít a jegy. Ami az italokat illeti: 16 ország több, mint 40 kisüzemi főzdéjének 160 különböző söre lesz itt. De kik is pontosan? 

"Először lesznek itthon elérhetőek, ráadásul csapolva, olyan, a műfajban úttörőnek, vagy épp fekete lónak számító texasi vagy chicagói sörök, az amerikai Jester Kingen és Pipeworksön túl még legalább 15 országból érkeznek majd az olyan főzdék, akiknek a söreivel az erre fogékonyak már találkozhattak valamilyen formában a hazai kisüzemi sörös helyeken, de a To Øl, a BrewDog, a Brouwerij de Molen vagy az Amager Bryghus is specialitásokkal készülnek." - írják a szervezők a közleményükben. A rendezvényen ott lesz a hazai színtér krémje is, a Balkezes, a Horizont, a HopTop, a Mad Scientist, a MONYO, a Reketye vagy épp a TuffBuzz is. 

A szervezők állítják, a hazai kézműves sör felnőtt és pont ezért szeretnék a nemzetközi figyelmet is ráirányítani; hogy külföldről ne csak azért jöjjenek el a Beer Week in Budapestre, mert a többi hasonló nemzetközi rendezvényre szinte azonnal kikerül a megtelt tábla, hanem a város és a hazai színtér miatt is. "Aki ott lesz, az közvetlen közelről lehet a részese annak, ahogy az ország csatlakozik a kézműves sörök nemzetközi fősodrához és vesz részt egyszerre egy egzotikus utazásban anélkül, hogy külföldre menne." 

Ne maradjon le semmiről!