Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Már a sörfőzésnek is vannak saját sztárjai

2018.05.24. 14:57

Kézműves sör, kézműves sör everywhere 

A kézműves sörök forradalmát az Index is egészen közelről követte, sőt, még mi magunk is beszálltunk a bizniszbe, amikor 2013-ban Ez nem egy IPA néven főztünk le egy IPÁ-t. 

A sörforradalom azóta már olyan cizellált lett, hogy felfalta a saját, új söröket bemutató gyermekét, a Főzdefesztet is, a kézműves (kisüzemi) sör helyett ma már a kraft sör az új menőség, és ezzel párhuzamosan a nagyüzemi sörök is beszálltak a buliba, és elkezdtek IPÁ-kat meg APÁ-kat főzni. 

Erre a, ma már némiképp már telített pályára érkezett meg a Budapest Beer Week, akik egészen új koncepciót hoznak:

csúcskategóriás külföldi söröket, és a hozzájuk tartozó, rocksztár státuszú sörfőzőket Budapestre.

sörfőzde - Lervig

A sörhét elnevezést az indokolja, egy héten át mindenféle sörös rendezvények vannak (voltak) a városban, de a lényeg valójában majd a kóstoló napokon történik, május 25-én és 26-án a Dürer kertben. Az egyhetes rendezvénybe különböző helyszíneken lehetett belekóstolni a hét során csapfoglalások és sörpremierek formájában, de a nagy dobásról még senki sem maradt le, az most hétvégén lesz. 

Sok a duma, mit lehet inni? 

A borsosnak mondható, 20 ezer forintos napijegy áráért cserében egy kóstolópoharat és hat órányi korlátlan kóstolást kapunk, valamint az esti koncertekre is belépést biztosít a jegy. Ami az italokat illeti: 16 ország több, mint 40 kisüzemi főzdéjének 160 különböző söre lesz itt. De kik is pontosan? 

"Először lesznek itthon elérhetőek, ráadásul csapolva, olyan, a műfajban úttörőnek, vagy épp fekete lónak számító texasi vagy chicagói sörök, az amerikai Jester Kingen és Pipeworksön túl még legalább 15 országból érkeznek majd az olyan főzdék, akiknek a söreivel az erre fogékonyak már találkozhattak valamilyen formában a hazai kisüzemi sörös helyeken, de a To Øl, a BrewDog, a Brouwerij de Molen vagy az Amager Bryghus is specialitásokkal készülnek." - írják a szervezők a közleményükben. A rendezvényen ott lesz a hazai színtér krémje is, a Balkezes, a Horizont, a HopTop, a Mad Scientist, a MONYO, a Reketye vagy épp a TuffBuzz is. 

A szervezők állítják, a hazai kézműves sör felnőtt és pont ezért szeretnék a nemzetközi figyelmet is ráirányítani; hogy külföldről ne csak azért jöjjenek el a Beer Week in Budapestre, mert a többi hasonló nemzetközi rendezvényre szinte azonnal kikerül a megtelt tábla, hanem a város és a hazai színtér miatt is. "Aki ott lesz, az közvetlen közelről lehet a részese annak, ahogy az ország csatlakozik a kézműves sörök nemzetközi fősodrához és vesz részt egyszerre egy egzotikus utazásban anélkül, hogy külföldre menne." 

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?