Mit tud egy ötezer forintos üzleti ebéd?

IMG 1757
2018.05.27. 09:09

A  St. Andrea éttermét (hivatalos nevét Wine&Gourmet Bár) sokan esélyesként emlegették az új budapesti az új Michelin-csillagra, - bár ebből aztán nem lett semmi, hiszen mint tudjuk, egyetlen új étterem sem kapott csillagot idén a Michelintől, helyette az Onyx kapott még egyet. A Dining Guide viszont az étterem szakácsának, Barna Ádámnak ítélte oda az év séfje díjat, ami egyértelmű jelzés afelé, hogy az ország egyik legjobb éttermének tartják a helyet.

Kapcsolódó
Két Michelin-csillagos az Onyx, Széll Tamás étterme Bib Gourmand minősítést kapott

Két Michelin-csillagos az Onyx, Széll Tamás étterme Bib Gourmand minősítést kapott

Megőrizte csillagát a Borkonyha, a Costes, a Costes Downtown, két csillagos az Onyx. Bekerült a kalauzba az Olimpia is.

A belvárosi Eiffel Palace irodaházban található éttermet, az egri borvidék egyik pincészete, az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok nyitotta három éve. Én kétszer voltam náluk eddig, és megmondom őszintén, egyik alkalommal sem voltam elájulva. Mostanában viszont olyan sok helyről hallottam, hogy sokkal jobbak lettek, hogy úgy éreztem, ideje ismét kipróbálnom a konyhát.

Az étterem egyébként kifejezetten drága, az ebédmenü szerencsére nem olyan húzós, mint az esti menüsor, de azért így is 

4800 forint volt a három fogás egy deci St. Andrea borral, vagy házi szörppel együtt.

Bár mi nem jósolgattunk csillagokat, a St. Andrea az én fejemben az elsők között volt a Michelin kapcsán, már csak azért is, mert kifejezetten illeszkedik a mostani gasztrotrendbe, ami nagy hangsúlyt fektet a regionalitásra, és magyaros ételekkel is sokat kísérleteznek.

Ezt a St. Andreában ráadásul annyira komolyan veszik, hogy nemcsak egy-két jellegzetes magyaros fogást kínálnak, hanem összeállítottak egy kifejezetten tradicionális menüsort azoknak – főleg vélhetően turistáknak, - akik a magyar ízekkel szeretnének ismerkedni.

A tradicionális menüsor tartalmaz disznósajtot, kakaslevest derelyével, nyulat, marhapörköltet nudlival, céklát és túrós palacsintát.

Emellett az inkább az újításokat keresőknek kínálnak egy úgy nevezett „greatest hits” menüt is, amiben szintén visszaköszön a regionalitás és az idényzöldségek. A mostani szezonban pisztráng sóskával, spárga íróval, kacsamáj mogyoróval és mangóval, mangalica kucsmagombával és cékla szerepelnek a menüsorban. Amelynek egyetlen problémája az ára 16, 19 és 20 ezer forint (4, 6 vagy 7 fogás), bor nélkül a menü, ennyiért a Michelin-csillagos Costes Downtown-ban is tudunk enni. 

Két évvel ezelőtt egy vacsorán nemcsak az ízekkel voltak gondok, de a technikával is, a csirke például félig nyersen érkezett, a szarvas pedig tocsogott az olajban, az egész menüsor kissé kaotikus volt. Tavaly egy ebédmenüt ettem, azzal már semmilyen problémám nem volt, minden étel a helyén volt, érezhető volt a fejlődés, az előrelépés. De kiborított, hogy egy órakor ültünk be ebédelni, és negyed négykor tudtunk fizetni, olyan sokat kellett várni még az előételre is, hogy teljesen teletömtem magam kenyérrel.

Ezért fogadtam kissé kétkedve azt a rengeteg pozitív visszajelzést, amit mostanában hallottam, bár maga Barna Ádám séf is azt nyilatkozta,  hogy az elmúlt egy, másfél évben rettenetesen sok energiát fektettek a fejlődésbe, sokat utaztak, kísérleteztek. Ezért mentem el újra egy ebédmenüre, és én lepődtem meg a legjobban, amikor rendelés után tíz perccel megékezett az előétel, annak ellenére, hogy az étterem teljesen tele volt, és egyetlen szabad asztal sem volt éppen. Még körbe is néztem, hogy biztosan nekünk jött-e a tányér, vagy csak tévedésből tették le elém. De nem reklamált senki, úgyhogy nekiláttam.

Füstölt tokhal, lardo (érlelt, zsíros olasz szalonna) és paprika állt előttem a tányéron, nagyon szép tálalásban. Ebédpartnerem újzeller levest rendelt pisztrángkaviárral, - a leves mondjuk nyilván egy kevésbé látványos, de annál finomabb műfaj. A füstölt tokhal sem hagyott maga után semmilyen hiányérzetet, de a szalonna egészen fenséges volt, bár én bolondulok a finom szalonnáért, hozzá a kápiapaprika-szósz harmonikus egyensúlyt adott. Tízből tíz pontot adnék az előételre, ha pontozni kellene, de szerencsére nem kell.

A folytatás kissé elmaradt ettől, mangalicafasírt érkezett káposztával és paradicsommal. Ezen látszott, hogy az ebédmenüben is visszaköszönnek a magyar ételek, ami pluszpont, mínusz viszont, hogy annyira magyarosra vették a dolgot, hogy a fasírt szinte piros volt a paprikától és a káposztán még külön is volt pirospaprika, ráadásul annyi köménnyel, amennyivel nem tudtam megbirkózni. Nem tudom, hogy csak én tányéromra csúszott-e meg a fűszerezés, vagy ez volt a koncepció, mindenesetre erős túlzásnak éreztem, teljesen elnyomta a többi ízt.

Itt tenném hozzá, hogy a 4800 Ft önmagában sem olcsó, (ehhez jön még egy 13,5 százalékos szervízdíj) de emellett több feláras fogás van az étlapon, ha például marhahúst, vagy szajblingot (pataki pisztrángot) kértem volna, akkor plusz 2500 Ft adódott volna a végösszeghez a számlán. A felár nélküli fogás, a rántott csirke burgonyapürével és uborkasalátával, szintén hibátlan volt, a panír ropogós és nem olajos, az uborkával színezett püré érdekes és finom. Végül a málna parféval érkező krémes zárta az üzleti ebéd menüt, bár én tejmentes desszertet kértem, ezt is megoldották, a naspolyaparfé az egyik legkarakteresebb íz volt az ebédmenüben.

Alig egy óra alatt mindennel végeztünk is, a kiszolgálás végig figyelmes volt, de nem tolakodó, minden pörgősen zajlott. A fejlődés tényleg érezhető. Az adagok méretével azért van szerintem némi gond, én ugyan nem vagyok nagyétkű, de jól egyáltalán nem laktam. De ha valaki éppen diétázik, akkor biztosan nem kell aggódnia a túlzott kalóriabevitel miatt. 

Ne maradjon le semmiről!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

  • Kultúr
Okos, és közben teljesen hülye, legjobban a nőktől fél

Okos, és közben teljesen hülye, legjobban a nőktől fél

Ez a fiúk sorsa, ha magukra maradnak kételyeikkel.

március 31., 20:01

  • Kultúr
Nagyot akart durrantani a Volvo, pöffentés sem lett belőle

Nagyot akart durrantani a Volvo, pöffentés sem lett belőle

Nagy semmi a semmiről, de legalább semmibe sem került.

március 31., 18:35

  • Kultúr
Plágiummal vádolták meg a Munkácsy-díjas festőt

Plágiummal vádolták meg a Munkácsy-díjas festőt

Egy szobrászművész szerint a sértettség vagy a gyűlölködés vezényelheti a kritikusokat.

március 31., 13:33

  • Kultúr
Átfogó vizsgálatot rendelt el a minisztérium a Magyar Állami Operaházban

Átfogó vizsgálatot rendelt el a minisztérium a Magyar Állami Operaházban

A vizsgálat lezárultáig nem engedték Ókovács Szilveszter főigazgatónak, hogy évadot hirdessen.

április 1., 05:54

  • Kultúr
Meghalt a Dráma a tengerparton című film rendezője

Meghalt a Dráma a tengerparton című film rendezője

Yves Boisset 86 éves volt.

március 31., 20:18

  • Kultúr
Bocs, Steve, de hagyjátok már békén a krokodilokat!

Bocs, Steve, de hagyjátok már békén a krokodilokat!

Jelenleg 47 ezer fajt fenyeget a kihalás.

2 órája

  • Kultúr
A két család csak néhány buszmegállóra lakott egymástól

A két család csak néhány buszmegállóra lakott egymástól

Más okból, de mindkettő hallgatott.

március 31., 16:44

  • Címlapon
Szauron szemeként vetül a NAV figyelme a leggazdagabbakra, ám egy gyűrűnél többet keresnek

Szauron szemeként vetül a NAV figyelme a leggazdagabbakra, ám egy gyűrűnél többet keresnek

A szakma szerint nem baj, ha tisztul a piac, és csak a profi szolgáltatók maradnak.

6 órája

  • Kultúr
Az AC/DC-vel bulizik a magyar humorista, Ganxsta Zolee a dzsungelben verekszik

Az AC/DC-vel bulizik a magyar humorista, Ganxsta Zolee a dzsungelben verekszik

A rajzolt valóságban bármi megtörténhet.

március 31., 17:13

  • Kultúr
Márkó és Barna Síkideg – Habonying in the kád

Márkó és Barna Síkideg – Habonying in the kád

Zebrák és eltűnt közpénzek, miért kéne betiltani a görgkorit, és hogyan kell tökéletes kád vizet engedni?

március 31., 06:58

  • Kultúr
Helen Mirren szerint túlságosan szexisták a James Bond-filmek

Helen Mirren szerint túlságosan szexisták a James Bond-filmek

Nem örülne, ha egy nőt választanának a 007-es ügynök szerepére.

április 1., 06:28

  • Kultúr
Milliókat nyerhetünk a YouTube-on, amihez most elég egy jó ötlet és kitartás

Milliókat nyerhetünk a YouTube-on, amihez most elég egy jó ötlet és kitartás

Tíz év után a One Magyarország főtámogatásával tér vissza a tehetségkutató, ahol a siker csupán a versenyzőkön múlik.

április 1., 08:58

  • Kultúr
Sportos verdák, sportos csajok, lüktető basszus

Sportos verdák, sportos csajok, lüktető basszus

Sistergő romantika, tűéles körömcipő.

április 1., 12:51

  • Kultúr
Vámos Miklós: Gőzerővel indul Esterházy lakóházának felújítása, de több a probléma, mint gondoltuk

Vámos Miklós: Gőzerővel indul Esterházy lakóházának felújítása, de több a probléma, mint gondoltuk

Nagyon sokan ajánlották fel a segítségüket.

március 30., 05:51

  • Címlapon
Szép csendben feloszlott az egyik hazai párt

Szép csendben feloszlott az egyik hazai párt

Pedig még parlamenti képviselője is volt.

1 órája

  • Címlapon
Itt a fordulat az időjárásban, akár 20 fok is lehet

Itt a fordulat az időjárásban, akár 20 fok is lehet

Egy darabig viszont még maradnak a hajnali mínuszok.

5 órája

  • Kultúr
Bajban a Budapesti Fesztiválzenekar, nem kapnak elegendő támogatást az államtól

Bajban a Budapesti Fesztiválzenekar, nem kapnak elegendő támogatást az államtól

Egy decemberi kormányhatározat döntheti romba terveiket.

március 31., 06:34

  • Címlapon
Elöregedett a vízhálózat, naponta 257 csőtörést regisztrálnak Magyarországon

Elöregedett a vízhálózat, naponta 257 csőtörést regisztrálnak Magyarországon

A szolgáltatók egyre kevésbé urai a helyzetnek.

20 perce

  • Kultúr
Beszállsz a Király utcában egy liftbe, és nem tudod, hova érkezel

Beszállsz a Király utcában egy liftbe, és nem tudod, hova érkezel

Igazi időutazás Budapest szívében.

március 30., 08:37

  • Címlapon
Már 20 magyar–osztrák határátkelőt zártak le a száj- és körömfájás miatt

Már 20 magyar–osztrák határátkelőt zártak le a száj- és körömfájás miatt

A rendőrség kéri az utazókat, hogy folyamatosan figyeljék a rendőrség hivatalos honlapját.

1 órája

  • Kultúr
A tűzfalak rengetegjét csak Pataki Ági arcképe törte meg

A tűzfalak rengetegjét csak Pataki Ági arcképe törte meg

A Belváros sokat látott városkapuja, a Kálvin tér története.

március 30., 20:33

  • Kultúr
Hetvenöt év után ismét legális, de még mindig kérdéseket vet fel

Hetvenöt év után ismét legális, de még mindig kérdéseket vet fel

Hamvaiból éledt újra a magyar agár.

március 30., 19:04

  • Címlapon
A szülőtartási kötelezettség a szendvicsgenerációra hárítja a legnagyobb terhet

A szülőtartási kötelezettség a szendvicsgenerációra hárítja a legnagyobb terhet

A perek nagy része nem is a rászoruló szülő támogatásáról, hanem családon belüli konfliktusok eszkalálódásáról szól.

3 órája

  • Kultúr
Meghalt Richard Chamberlain

Meghalt Richard Chamberlain

A színész 90 éves volt.

március 30., 15:22

  • Kultúr
Hollywood sötét hercege három évtizedig állt az FBI szolgálatában

Hollywood sötét hercege három évtizedig állt az FBI szolgálatában

Walt Disney felnőttkorát alapvetően határozták meg gyermekkori élményei.

március 30., 11:26

  • Kultúr
Megvakulhat a legendás frontember, őszintén beszélt egyre romló egészségéről

Megvakulhat a legendás frontember, őszintén beszélt egyre romló egészségéről

Roger Daltrey londoni koncertjén mesélt a közönségnek állapotáról.

március 30., 18:42

  • Kultúr
Master-Lab Comics

Master-Lab Comics

március 30., 16:52