A mentes fagyi már nem kompromisszum

AE985692-8C6F-44DF-BA07-1DD80E1B9723
2019.08.18. 11:51

Ha valaki éppen nem otthon készít magának fagylaltot, illetve jégkrémet, és nem is a boltból szerzi be, hanem inkább elmegy egy cukrászdába vagy egy fagyizóba, akkor nemcsak azt látja, hogy kitárult az ízek világa, hanem azt, hogy egyre több a mentes fagyi.

Magyarországon több millióan szenvednek valamilyen ételallergiában vagy - intoleranciában, a diagnosztizált cukorbetegek száma egymillió körül van, és sokan próbálnak egészségesek maradni valamilyen más speciális étrend segítségével még ha ez nem is minden esetben indokolt. És ne feledkezzünk meg azokról, akik mondjuk etikai okokból döntenek úgy, hogy nem esznek semmilyen állati eredetű terméket. Hogy itthon pontosan hány vegetáriánus vagy vegán van, arról nem találtunk adatokat, de a számuk mindenképpen növekszik. És persze sokan, a vegánoknál biztos többen fogyókúráznak.

Az igényt a cukrász- és élelmiszeripar már rég felismerte, a Magnum tavaly például vegán jégkrémmel jelentkezett, egy Perfect Day nevű startup kifejlesztette a laborban készült tejet tartalmazó fagyit, és folytathatnánk a sort. Például azzal, hogy a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének éves fagylaltversenyen már van két mentes kategória is, vagyis itt csak olyan fagylaltok versenyeznek egymással, amik nem tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét.

Hideg nyalat

Magyarország nem tartozik az európai fagylaltnagyhatalmak közé, de a nyár azért nem képzelhető el fagyizás nélkül, sőt a szezon egyre inkább kitolódik a tavaszra és az őszre is. Bár a fagylaltkészítésnek itthon több száz évre visszanyúló hagyományai vannak, a mentes fagyi inkább csak az elmúlt években kezdett elterjedni, a kínálatban sokáig csak marginális szerepet játszott. Mint minden másban, a fagylaltkészítésben is elindult - nagyjából egy évtizede - a gasztroforradalom, vagyis a szocializmusból megörökölt, mesterséges egyenfagyik helyett az egyre jobb minőségű, változatosabb kínálatú, kézműves identitású fagylaltozók megjelenése.

A magyarok abszolút nyitottak az újdonságokra, sokkal különlegesebb ízeket lehet találni, mint külföldön, ahol ma is inkább a klasszikus ízek dominálnak. A mentes fagylaltokban is előrébb járunk, mint a környező országokban. Olaszországban, a fagylalt hazájában például nem szokványos cukormentes fagylaltot készíteni, inkább a tradíciókhoz ragaszkodnak . A környezettudatosság szerencsére egyre jobban előtérbe került, ezért lassan mindenkinek energiát kell erre fordítania. Mi például a korábban használt fagylaltos kiskanalakat lecseréltük PLA-ból készült kanalakra, a poharaink és szalvétáink felelős gazdaságból származó, FSC-minősítéssel ellátott papírból készülnek, és fagylaltozóinkban szelektív kukákat helyeztünk ki, illetve 2019-től bio minősítésű tejet használunk

- mondják Brunner Zsolt és Szalay Péter, a Levendula Kézműves Fagylalt tulajdonosai.

Mi a jégkrém?

A jégkrém üzemi körülmények között, meghatározott összetevőkből (zsiradék, fehérjék, gyümölcsök, ízesítő anyagok, zselatin, stb.) hőkezeléssel, zárt technológiával, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd fagyasztással készül. Szilárd vagy pépes szerkezetű, csomagolt élelmiszeripari termék, amelyet fagyasztott állapotban tárolnak, szállítanak, árusítanak és fogyasztanak. A vendéglátóhelyekre kész állapotban szállítják ki.

A fagylalt cukrászati technológiával, speciális fagyasztással, jellemzően a fogyasztás helyszínén készülő, vendéglátóipari termék. Előállítható pasztőrözéssel, vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel, élelmiszer-adalékanyagok (például habosítók, sűrítők) és járulékos anyagok (például gyümölcs, dió, mandula, pisztácia, gyümölcskonzerv stb.) hozzáadásával.

- írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

A szakemberek megkülönböztetik a hagyományos, kézműves fagylaltot, amelyet a cukrászmester készít, a porfagylaltot, amelyet iparilag előállított porkeverék vízzel hígítása után fagyasztanak le, és nem sorolják a fagylaltok közé a kanállal adagolt jégkrémeket, bár ezek a felületes szemlélődő számára a kínáló pultban külső megjelenésükben hasonlóak - teszik hozzá. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint egyébként kézműves fagylaltnak számít az a termék, amelyet az ebben az irányelvben meghatározott anyagokból, szakaszos fagyasztással, szakképzett cukrász irányításával készítenek.

Héj, mangó!

Fagyizóból és cukrászdából annyi van, mint csillag az égen, így nyilván nem tudtunk mindenhova benézni, igyekeztünk úgy választani, hogy minden szegmens képviseltesse magát a lakótelepi fagyizótól kezdve a nagyobb, franchise-láncokon át a gasztrobloggerek egyik új kedvencéig. Összesen nyolc helyet néztünk meg, ami nem annyira nagy minta, de következzenek az általános tapasztalataink: 

 • Nincs mindenhol gluténmentes tölcsér (ahol van, ott feláras), de helyette persze lehet pohárban is kérni a fagylaltot. 
 • A legtöbb helyen a mentes termékek többe kerülnek (320-450 forint között volt egy-egy gombóc), de nem olyan vészes az árkülönbség. Utóbbi egyébként valószínűleg annak köszönhető, hogy megnőtt az előállítás ára, illetve hogy a mentes fagylatokat elkészíteni nagyobb odafigyelést igényel.  "Mivel ez az irány eléggé divatos lett, így meglátszik az alapanyagok árán is, hogy néha indokolatlanul magasak. A gyártási folyamat is sokkal lassúbb, mert időben és helyben elkülönítve kell készíteni a különböző mentes fagylaltokat. A cukormentes fagylaltok elkészítése a legnehezebb, és egyben legköltségesebb is" - magyarázzák a Levendulások. 
 • Bárhova mentünk, a kínálatban legalább egy cukormentes/diabetikus fagylalt mindenképpen szerepel. A kisebb vagy hagyományosabb cukrászdákban általában ebben ki is merültek a lehetőségek, legalábbis a fagyik címkéi alapján, ez pedig azt jelenti, hogy be kell érni egy gombóccal, kivéve, ha valakinek jó monotóniatűrése. Persze ha nem a cukormentesség a cél, érdemes megkérdezni, hogy van-e olyan termékük, ami nem tartalmazza azt az összetevőt, amit szeretnénk kerülni, mondjuk a tejet. Kifejezetten vegánként hirdetett termékkel kevés helyen találkoztunk, pedig a Levendula tapasztalatai szerint most ezzel kapcsolatban érkezik a legtöbb kérdés. 
 • A legnagyobb választék a két nagy fagyizóláncnál (Levendula és Fragola) van, és ők kombinálják a legmerészebben az ízeket. A Fragola külön is hangsúlyozza, hogy a mentes termékeknél ugyanazt az ízélményt akarják nyújtani, mint a hagyományosoknál.
 • Hogy hol hogyan tüntetik fel, mitől mentes az adott fagylalt, az nagyon változó, és nem mindig felhasználóbarát. Volt, ahol a falon függött egy lista arról, hogy milyen szám milyen allergén vagy esetleg problémás összetevőt takar, a fagylaltok kis bilétáján pedig csak a nevük és a számok szerepeltek. Ilyen  megoldást alkalmaz például a Kell fagylalt?, ahol a pult és a lista közötti ingázásért kárpótolt a (természetesen tejmentes) mangófagyi, ami olyan jó volt, hogy könnyeket csalt a szemünkbe. Volt, ahol megvolt a számozott allergénlista a pulton, sőt, egy jelmagyarázat azokról az ikonokról, amikkel azt jelölték, hogy adott fagyi laktóz-, glutén-, szójamentes vagy vegán, esetleg nem tartalmaz hozzáadott cukrot, lásd például a szerkesztőség közelében található I Love Keksz cukrászda.
 • Hogy ki milyen édesítővel pótolja a cukrot, az változó, a Levendula például sztíviát használ, mert nekik ez vált be, de a KedvesKrémnél viszont nyírfacukros fagyival találkoztunk.
 • Ami nagyon fontos, ne féljünk kérdezni, a NÉBIH is megmondta: "Ha valaki allergiás valamely élelmiszerre/élelmiszer-összetevőre, figyeljen arra is, hogy mivel díszítették a terméket, és nyugodtan kérjen tájékoztatást az eladótól a fagylalt összetevőiről."
 • Ugyan a gyümölcsös ízeknél talán a legkönnyebb kihagyni a tejet a képletből, van reménye annak is, aki mondjuk a laktózérzékenysége vagy tejfehérje-allergiája ellenére szeretne vaníliát enni, az Artigiana Gelatinél például két rizstejes fagyit is lehetett kapni ottjártunkkor, és abból az egyik pont ez az alapíz volt.
 • Nem tartozik olyan szorosan a mentességhez, de túl kevés helyen lehet kis és nagy gombócot kérni, az óbudai Jegesmaci Fagyizó a kellemes kivételek közé tartozik például. Náluk a sima és a csökkentett cukortartalmú fagylaltokból is két adag van, egy 8-10 dkg-os és egy 5 dkg-os.

Diabetikus? Ez már a múlt! 

2016 júliusától nem használható az élelmiszerek csomagolásán a diabetikus, vagy a cukorbetegek is fogyaszthatják megjelölés és az ezt jelölő narancssárga kör sem. Ennek oka, hogy megtévesztő lehet cukorbetegek számára az élelmiszerek ilyen megkülönböztetése.  Az EU-s szabványnak megfelelően a cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, illetve az alacsony cukortartalmú kategóriák jelölik a termék tápanyag-összetételét.

A villámtesztünkből nyilvánvalóan nagyon sok hely kimaradt. Ha valaki szeretné megnézni, hogy a közelében hol lehet mentes cukrászatot találni, kattintson ide , illetve több, mentes életmóddal foglalkozó oldalon található még gyűjtés arról, hova érdemes betérni, és akár mi magunk is ajánlhatunk helyeket. • Hírek
 • Hírek