Újra leleplezték Banksyt

2008.07.15. 11:49
Egyszer már napvilágra került, hogy a titokzatos street art-művészt Robin Banksnek hívják. Most felderítették, hogy nem is.

Megint kiderült, hogy ki a világ leghíresebb graffitise, Banksy, akinek sem arcát, sem valódi nevét nem ismerheti hivatalosan a közönség. A Mail on Sunday kiderítette, hogy a műveit százmilliókért áruló street artos neve Robin Gunningham, 34 éves, és egy drága magániskola, a Bristol Cathedral School növendéke volt.

Állítólag ő a gimis Banksy

A graffitist egyszer már leleplezték. Akkor úgy tudták, hogy Robin Banksnek hívják, szintén Bristolból származik, és nappal festőként, dekoratőrként tevékenykedik. Akkoriban egy fénykép is napvilágot látott, amelyen az állítólagos sztárgraffitis látható Jamaikán. A történet arról is beszámol, hogy a művész pökhendisége miatt összetűzésbe került egy fekete fotóssal, akivel gyerekes, viszont kokainfogyasztással fűszerezett párviadalba bonyolódott.

Hogy mindebből mi igaz, azt nem tudni, mindenesetre a brit lap megszólaltatta Gunningham egykori osztálytársát, Scott Nurse-t, aki nagyon tehetséges művésznek írta le Gunninghamet, és megjegyezte, nem lepődne meg, ha ő lenne Banksy.

A lap ennél erősebb érveket is felsorakoztat. Gunningham egykor közös lakást bérelt Luke Egannel, és minő meglepetés, Egan később a már misztikus ködbe burkolózott Banksyvel is kiállított.

Ráadásul Banksy első londoni munkái Gunningham bérelt lakásának környékén jelentek meg.

További egybeesés, hogy Gunningham később egy Jamie Eastman nevű lemezkiadóssal lakott együtt. És ennél a lemezkiadónál használták később Banksy munkáit illusztrációként.

Gunningham szülei egyébként meglepődtek a Mail on Sunday állításai hallatán. Az apa tagadta, hogy a jamaikai képen látható ember a fia lenne, az anya pedig megjegyezte, hogy nincs is fia, de főleg nem Robin nevezetű.