Laura, Alida
15 °C
32 °C

Tudja, hány állattal keféltem ezért a bundáért?

2003.12.15. 14:53
Nyers húscafatokkal játszadozó szuicid tekintetű tinédzserek, halálfejes maszkban rohangáló idealisták és értetlen kisnyugdíjasok az első magyar szőrmeellenes tüntetésen.
"Te is a tűntetésre jöttél?" - érdeklődik egy gimnazista korú lány, és már nyújtaná is a transzparenst, hogy majd együtt az égnek emelve, a világ igazságtalansága ellen tiltakozva, szívünkben apró rőzsedalokkal, de szerencsére még sikerül megállítanom a mozdulatot. "Én a másik oldalt képviselem." - mondom zavartan, mire némi undorral az arcán távozik, még csak meg sem várja, hogy megmagyarázzam: nem véres kezű mészáros vagy perverz szűcs vagyok, aki ártatlan, pihe-puha állatok kínszenvedéseiből tartja el a családját, hanem újságíró, aki néha mulatságból tüntetésekre jár.

Szőr mentén

Szégyelld magad!
Szégyelld magad!
A média egyértelműen túlerőben van a szőrmeellenes aktivistákkal szemben: az alig egytucat tüntetőt három televíziós kamera és négy-öt fényképezőgép pásztázza folyamatosan, pedig az állatvédők még bele sem kezdtek a showba. A performanszra várva belelapozgatok a Fauna Egyesület röplapjaiba, amikből többek közt kiderül, a perzsabundát még meg sem született, anyja testéből kivágott bárány szőréből készítik, és hogy a fehér bundájáért vadászott fiatal fókák tetemét szállító teherautót a kétségbeesett anyaállat akár a több száz kilométerre található feldolgozóüzemig is követheti.

Éppen elmerülnék a nagyüzemi szőrmetenyésztés borzalmaiba, amikor a Skála előtt tanyázó karácsonyfaárus megviselt fenyői közül egy halálfejes álarcot viselő aktivista lép elő, globalizációellenes pózba vágja magát, és radikális zöld mozgalmi szónokokhoz képest meglepően szelíd, már-már megszeppent hangon elsorolja, miért is kéne betiltani a szőrmebundákat.

A fotósok azonban még mindig a "Nem adom a bundám" feliratú plüss nyulat fotózzák, így kis idő múlva én is feladom a szőrmeellenes kiáltvány megértését, és inkább szóba elegyedek egy tüntetővel.

"Ha jól értem, ti a kegyetlen állattartás ellen tiltakoztok. De akkor a szőrmebundák betiltása helyett, miért nem küzdötök inkább a vadon élő állatok védelméért, és az állattartási körülmények javításáért? Nem elég, ha eléritek, hogy törvények garantálják minden állatnak a megfelelő életkörülményeket és a fájdalommentes halált? " - kezdem rögtön a közepén.

Húsboa
Húsboa
"Nem. A bunda egy luxuscikk, és a divat miatt egyetlen állatnak sem kéne meghalnia" -feleli az aktivista, miközben a szemében egy pillanatra felcsillan a vörös tűz.

"És mi a helyzet a bőrcipőddel?" - kérdezem luciferi mosollyal.

"Az más, a marha- és a sertésbőr tulajdonképpen vágóhídi melléktermék, azokat az állatokat a húsuk miatt tartjuk" - válaszolja gondolkodás nélkül, szinte feleletszerűen.

"A nyulat is megesszük. Akkor a nyúlból készült bundákat nem tiltanátok be?" - feszegetem, de már csak egy erős és határozott "De" szócskát és egy zavart mosolyt tudok kicsikarni beszélgetőpartneremből.

Hentesek a szörme ellen

Közben elkezdődik a divatbemutató. A Cure rajongói klub hivatalos összejövetelein, és "Tégy a gyűlölet ellen!" tüntetéseken már megszokott szuicid tekintetű tinédzserek tűnnek fel, hogy nyershús darabokkal díszített szőrmebundákban felvonulva mutassák meg a szőrmeipar véres valóságát. Egy festett fekete hajú lány megnyúzott, kicsontozott nyulat csavar a nyaka köré sál helyett, kattintgatnak is a fotósok, készül az elrettentő címlapkép.

"Nem szégyelli magát? Gondolkodjon el végre!" -kiáltja a halálfejes maszkban szaladgáló forradalmár egy ezüstvasárnapi fogyasztásra induló nercbundás nyugdíjasnak, majd egy húsdarabot vág az értetlenkedő nőhöz, aki kényszeredetten nevet az eseményeken, valószínűleg kandi kamerás merényletet vagy az errefelé gyakran feltűnő Szcientológiai Egyházat sejti az akció mögött.

Jobbik kereszt nyers hússal
Jobbik kereszt nyers hússal
A közjáték után elcsendesülnek az események, a fotósok a "Jobbik kereszt nyers hússal" fantázianevű kompozíció elkészítésén fáradoznak, a modellek pedig portyára indulnak a környéken.

"Étellel nem szokás játszani." -mondja fejcsóválva egy idős úr a pörköltbe való húscafatokat nézve, én pedig ezúttal is tanulság nélkül távozom, csak egy ismeretlen film ködös jelenete jut az eszembe:

"Tudja, hány állatot kellett megölni ezért a bundáért" - mondja a filmen az amerikai környezetvédő.

"Tudja, hány állattal kellett lefeküdnöm ezért a bundáért?" -kérdez vissza az amerikai kurva, felvillantva ezzel a szőrmekérdés és a divat egy teljesen más perspektíváját.