Tekintse meg képeinket, kattintson! |
Surda és a törköly
A pálinkaház megnyitóján azonban leértékelt tömény után kutató alkoholbetegek helyett öltönyös vállalkozók fogadnak, akik csendben kavarognak a különböző formájú üvegekkel megrakott polcok közt. A kapcsolatteremtősnek is nevezett társastánchoz lágy cimbalommuzsika adja az alapot, a sarokban kuporgó egytagú cigányzenekar érkezésemkor éppen a Forró szél című klasszikus jugoszláv tévéfilmsorozat Surda-dalként elhíresült főcímzenéjét játssza.
- Magyarország minden jelentős szeszfőzdéje jelen van, huszonhárom cég kétszázötven terméke, vagyis a teljes magyar pálinkaválaszték kapható. - tudom meg a bolt tulajdonosától, aki maga is pálinkatermelő.
- Az EU-ban sikerült levédetni a pálinka nevet, ezért ezentúl csak a Magyarországon termelt gyümölcsből Magyarországon készített égetett szeszt lehet pálinkának hívni. - avat be a részletekbe Szicsek János, de én ekkor már a kóstoláshoz előkészített feles poharakkal szemezek.
A bolt választékának átfogó megismerésére törekszem, ezért egy-egy tesztkortyra nem pazarlok sok időt. Szerencsémre a pálinkaívásnak még nincs olyan merev szabályrendszere, mint a bórkóstolásnak, nem látok egyetlen szakértőt sem, aki a poharat a nap felé tartva vizsgálná az égetett szesz áttetszőségét, valaki ugyan püspökkenyérre emlékeztető ízt emleget egy törkölypálinka kapcsán, de aztán rögtön elnézést is kér.
Az élet vize
- A jó pálinka nem perzseli le a nyelőcsövet. - igazít el Balázs Géza, a Magyar pálinka című alapmű szerzője, aki főállásban azért nem az égetett szeszekkel, hanem a nyelvészettel foglalatoskodik.
Tekintse meg képeinket, kattintson! |
Szó esik még a pálinkák osztályozásáról, tudniillik, hogy a gyümölcsből lepárlással készült szeszeken kívül vannak pálinkák, amiknél a viszonylag semleges karakterű alkoholt utólag ízesítik, például dióval, és megtudom azt is, hogy háromezer forint alatt nem érdemes pálinkát venni, mivel olcsóbban csak pasztillával megbolondított sebbenzint kapni, de a mondatok egyre tompábbak, a világ pedig váratlanul jóleső, meleg ringatózásba kezd.
Még megkóstolom a házigazda barackpálinkáját, búcsút intek a cimbalmosnak, aki most mintha a Dallas főcímzenéjét játszaná, majd elindulok a kijárat felé. Útközben majdnem leverek egy nyolcezer forintos bodzapálinkát, szelíden fellökök egy vállalkozót, aki éppen a "Tudod, mit csináljanak a románok a pálinkájukkal?" kérdést szegezi partnerének, majd belecsobbanok a délutáni csúcsforgalomba.