Olajat robbantottak a Pólus Centernél

2007.12.12. 21:57
Még mindig olyan szagunk van, mintha egy hétig palacsintát sütöttünk volna, mert most jöttünk vissza a Fővárosi Tűzoltóság szimulációs bemutatójáról, ahol azt demonstrálták, hogy miért nem szabad vizet önteni a kigyulladt olajra.

A Pólus Center parkolójában tartott tűzoltó-demonstráció apropója az volt - ahogy a Fővárosi Tűzoltóság kommunikációs munkatársa elmondta - hogy egyre több a konyhatűz, illetve a lakástüzek legnagyobb része a konyhákból szokott kiindulni. A közelgő nagy főzőcskézések előtt pedig nem árt a lakosság figyelmét felhívni néhány apróságra, ami megmentheti az egyszerű emberek életét. Mégpedig arra, hogy ne hagyjuk, hogy az olaj lángra kapjon. Illetve, mit (ne) tegyünk, ha már lángra kapott.

A másik aktualitása az olajos bemutatónak az volt, hogy idén nagy probléma volt a lakótelepi lakásokban keletkezett tűz. A legnagyobb pont a közeli Páskomliget úton kitört paneltűz volt, és az is egy konyhából indult ki. Az olaj lángra kapását, vízzel leöntését, illetve szakszerű kioltását, meg a manapság divatos amerikai konyhák kigyulladását nézhettük meg biztosított körülmények közt.

Klikk!

Gulyás- helyett olajágyú

Mikor odaértünk a Pólushoz, még amolyan tűzoltómajális hangulat uralkodott, kint volt körülbelül tíz tűzoltóautó (ahogy egymás közt nevezik: szer) és mivel a szer mindig csak teljes személyzettel (hat fő) megy ki, minimum hatvan masszív tűzoltó. Volt egy óriási emelőkocsi is, amire nyilván semmi szükség nem lett volna, de a Lánglovagok portál ismerői jól tudják, hogy a tűzoltók szeretnek parádézni, most képeket állítottak ki rajta egy másik olajos robbantásról. Megnyugtattak, hogy kizárólag olyan tűzoltók voltak jelen, akik éppen nélkülözhetőek voltak.

Kaja ugyan nem volt, a fazekakban csak olajat melegítettek, amit később felgyújtottak. Megnézhettük azt a forradalmian új melegedő sátrat is, ami gombnyomásra magától felállítódik, mert a tartószerkezete felfújható gumicsövekből áll. A magától felálló sátrat még csak most tesztelik a tűzoltók, remélem ennek köszönhető csupán, hogy mikor bementem, a laptopról éppen Nox szólt.

A tüzes akció elég lassan indult be, a tűzoltóknak egyértelműen nehezebb volt tüzet gyújtaniuk, mint eloltaniuk. De el is magyarázták, hogy azért telik sok időbe, mert az olajnak 400-450 fokra fel kell hevülnie ahhoz, hogy lángra tudjon kapni, és ilyen hidegben ez nehéz munka. Először egy nagy adag étkezési olajat kellett felgyújtani, hogy be tudják mutatni, mi történik, ha egy szánalmas oltási kísérletként egy pohár (két deci) vizet öntünk a lángoló olajra: többméteres tűzbomba csap fel.

Ismeretterjesztés a plázaparkolóban

Fekete Mihály tűzmegelőzési főosztályvezető-helyettes a demonstráció alatt hasznos adatokkal és tanácsokkal látta el az egybegyűlteket. Mivel a Pólus Centerben is meleg volt, a járókelők nem nagyon csatlakoztak be a szimulációba, néhány plázázó a végső nagy füstre azért odajött, hogy mobiljával fotót készítsen.

Fekete úr elmondta, fontos, hogy ne hagyjuk őrizetlenül a készülő ételt, ne menjünk be közben például tévézni, de elég egy hosszabb (vonalas) telefonhívás, és kész lehet a baj. Közben sikerült begyújtaniuk az egyik olajos fazekat, amire aztán egy extra hosszú fogójú merőkanálból vizet öntöttek, hogy demonstrálják, milyen lehetett az, amikor nemrég Fehérváron egy háziasszony ugyanezt tette rövid merőkanállal. Ott a robbanástól harminc centit kimozdult az erkélyajtó a helyéből. Itt jól nézett ki, szép volt.

Klikk!

A kollegák már az újabb fazekat próbálták begyújtani, ez elég időt hagyott a főosztályvezető-helyettesnek még több hasznos tanácshoz. Például, hogy ha már kigyulladt a tűz egy lábasban, akkor először is zárjuk el a hőforrást. Aztán zárjuk el a tűztől az oxigént (azaz fedjük le fedővel vagy nedves konyharuhával). Ezután nem sokkal ezt a gyakorlatban is bemutatta egy tűzoltó. Tádámm, tényleg működik. A hitelesség kedvéért még a hőálló kesztyűjét is levette, mintha tényleg egy háziasszony lenne.

Ne csináld a karácsonyfával

Amíg a konténerben berendezett szuperminigarzon begyújtását készítették elő, a szakember tanácsot adott, mit ne csináljunk karácsonyfával. Az égőfüzérekkel kapcsolatban fontos, hogy csak bevizsgált terméket vegyünk, azt tanácsolta, hogy a „nem mondja milyen piaci” (én ki merem mondani, hogy a kínaira gondolt) égősorokat inkább hagyjuk másra, mert veszélyesek lehetnek. Ha rossz minőségűek, a gyantás fán hamar tüzet foghatnak. A csillagszórókkal kapcsolatban a lényeg, hogy ne tegyük közel az ágakhoz, a karácsonyfák pedig a fűtéstől hamar kiszáradnak, úgy gyúlékonyabbak. A legjobb, ha mindenki odakészít a fa közelébe egy vödör vizet, ha bármi történne, különösen az állattartóknál és a gyerektartóknál fontos ez, mert utóbbiakat különösen szokta érdekelni a karácsonyfa, minden szempontból.

Azt is javasolták, főleg a kisgyerekes szülőknek, hogy szerezzenek be home detectorokat, otthoni füstérzékelőket, amiknek darabját egy-kétezer forintért meg lehet vásárolni ma már, és a legkisebb füstöt is megérzik, majd riasztanak. Ez a kicsiknél azért is lehet fontos, mert a gyerek nem biztos, hogy elmenekülne a tűz elől, hanem mondjuk rácsodálkozna, vagy azt hinné, valami akciójelenetet lát a tévében.

„Már nem a tévétüzek időszakát éljük” – mondta a tűzoltó-műsorvezető, „de volt már olyan, hogy tévétűznél a virágfölddel való bombázás hatásos volt” – és én azt hiszem, a tűzoltókban azt szeretem legjobban, ahogy beszélnek.

Oltás

Az imitált konyhatűz lassan elkezdett lobogni, a mikrosütő teteje is égett, és a home detector tényleg nagyon hamar bejelzett, egyre gyorsuló tempóban szirénázott, a végére már körülbelül 300 BPM-mel. A selejt bútorokból berendezett lakásba betett tévé képcsövének robbanását még megvárták, ezután bezárták a konténer ajtaját, hogy jobban ki tudjon égni.

Mikor kinyitották, már kompakt pokollá vált a konténer, kialakult az igazi családi tűzfészek, ekkorát Tarr Béla is csak a Panelkapcsolat című filmjében tudott kelteni. Az ilyen méretű tüzet már nehéz túlélni, de ha mégis nagyobb tűz lenne a lakásban, ahol vagyunk, akkor a legfontosabb tanács, hogy hajtsuk le a fejünket, úgy meneküljünk, hogy az a lehető legalacsonyabb ponton legyen. Az oltás profin ment, a fekete füst fehérré alakult, kicsit hidegebb lett. Egy holló repült el a Pólus parkolója feletti szürke égen, valami fényesen csillogó tárgyat vitt a csőrében.