Élet a csalamádés hamburgeren túl

2006.08.24. 20:39
Az Index zöldfülű módon csapdába esett Újpest központjának éttermeiben. Csak a bennszülöttek tudják, hol érdemes enni ezen a távoli, egzotikus vidéken. Ismerje meg Újpest gasztronómiai térképét a legautentikusabb forrásból!

"Jó éttermet ne is keressetek Újpesten, az nincs. Igazán olyan, mint étterem, szinte egyáltalán nincs" - írta egyik olvasónk miután közzétettük az Újpestre költöző Index első portyáinak eredményét. Hiába kerestünk ugyanis hangulatos, kockásabroszos kerthelyiségeket, árnyas sörözőket, barátságos szendvicsezőt, csak kiábrándítóan unalmas pizzériákra vagy különböző talponállókra bukkantunk.

Az újpestiek azonban józan és barátságos emberek, állapítottuk meg, átolvasva a később beérkezett leveleket. Senki nem nevezett minket elkényeztetett belvárosi zsúrfiúknak (nem is vagyunk azok, eddig becsületes, angyalföldi munkásként esztergáltuk Önöknek a cikkeket). Ahogy a fenti olvasó is elismerte, a kerület nem Budapest Sohója. Lokálpatrióta olvasóink mégis elárasztottak minket tippekkel, bizonyítva, hogy van élet a csalamádés hamburgeren túl.

Álújpest

Hogy rögtön a csillogással kezdjük, egy macskaköves kereszteződésnél, a csikorgó villamosfordulóban működik az étterem, aminek paraméterei alapján valahol az Arany János utca környékén kellene működnie. A Külvárosi Kávéház a jelek szerint éppen elhelyezkedésével csinált karriert. A Krúdy-romantikát meglovagló éttermet ugyanis program meglátogatni a Belvárosból, és aki már ott van, úgysem fordul vissza a legendásan magas árak miatt.

"Ha hangulatos helyre vágytok akkor a Külvárosi kávéházat is érdemes kipróbálni abszolút lelkes szolgálatkész személyzet van kerthelyisége is, élő zene is szokott lenni esténként (bárzongorista) igazi századfordulós hangulattal" - írta a lelkes olvasó.

Azok számára, akik szeretnék magukat Újpesten is a belterjes értelmiségi körökben érezni, megnyugtatásul közöljük, az étterem Ragályi Elemér és filmes barátai törzshelye: "Én viszont annak idején szerettem a sznob filmes kollegáimmal a Külvárosi Kávéházban enni (Ragályi Elemér helye), persze leginkabb nem én fizettem érte. És főleg szerettem meggyőzni biokaját es eviani vizet ivó amerikai producernőmet arról, hogy a remegős csontvelő fokhagyamás pirítóssal vagy a sült libaháj lilahagymával nem fogja megölni. Olyan volt látni a külföldieket, mintha legalábbis ejtőernyős ugrásra keszulődtek volna. Ott van a sarkon, ahol fordul a villamos."

Egy másik beszámoló a romantika és a társasági élet mellett kitér gyakorlati kérdésekre is: "Ha jót akartok enni, viszonylag gyorsan, akkor Külvárosi Kávézót javaslom. Nem olcsó. Bélszínt kedvelők, rendesebb előétellel akár 6 rugót is otthagyhatnak fejenként egy ebédért, vacsoráért. Kevésbé kajamániások megúszhatják 3-4 rugóból az ebédet."

Mielőtt nekivágnánk, olvassák el a figyelmeztetést: "Nagyon jó a Külvárosi kávéház konyhája, de az inkább randiintézmény, mert akárhányszor voltam ott, a számlától sokkot kaptam. Viszont ott is szokta húzni a talpalávalót valami félig hülye, aki azért felfogja, ha nem kéred a műsort."

Hurka, kolbász

Hentes

A romantikus kerthelyiség persze Újpest skanzenje, a gasztrovalóságot inkább a hamburgeresek, kínai büfék és hentesek rajzolják körül.

"Sajnálom, hogy újpesti ebédjeink fő attrakcióját, egy Árpád úti hentesüzletet kihagytatok a szórásból, a hely hangulatos, autentikus, az eladó nénik és bácsik jó arcok" - írta egy hurkafüggő.

Hentesnél étkezni egyébként nem csak helyspecifikus cselekedet, de olcsó is. "A szafari holnapi állomásának tudom ajánlani az Árpád úton, a rendőrség melletti hentest. Egy pár cserkész, torma, mustár, kis üditő 370."

Pizza terror


Gyros Bérlet Kapható

Winkler kolléga úgy tűnik a csecsemőnek minden vicc új esetét adta elő, amikor kirohanást intézett a Pizza Hut ellen. Újpest ugyanis egybehangzóan vallja: "A Pizzahut gané volt mindig is."

Vagy ahogy tréfás olvasónk írja: "Nem a pizzahátba kellett vóna menni, ott ehetetlen a kaja. (nem tudom miért nem vonja vissza a Pizza Hut ettől a förmedvény helytől a franchise jogot?) A pincében van viszont a Teátrum Pub étterme. Nem polgári kör, ahogy írtátok. Az egy étterem. A kajája hol jó, hol középszar - attól függ milyen szakács van éppen. Cserébe hangulatos - csak nehogy akkor legyetek ott amikor a Tamás és Juli nevű terrorista-páros zenél. Az a banda már 8 éve ott játszik, valami kibírhatatlan borzadályos Lagzi Lajcsi és Mókus őrs-nótafa keveréket nyom."

Ugyanerről így emlékezik egy másik helyi lakos: "a pinyóban nagyon súlyos élőzene szokott menni esténként, de a kajájuk ha jól emlékszem nem volt rossz, csak brutál drága."

Pizzát a Pizza fortéból vagy a SixtyD-ből kell rendelni, állítják a sokat látott újpestiek, hozzátéve: "ehhez képest a Pizza Hut egy óvodás főzőszakkör tudásával készíti a pizzának nevezett olajos hányingerét."

A hamburger Galapagos-szigete


GoGo Hami

A jövő antropológusai valószínűleg a hamburgert nevezik majd meg az újpesti vidék autentikus eledelének. A zsemlébe helyezett hús és zöldség színben, nagyságban, formában és elnevezésben is olyan változatosságot mutat errefelé, hogy a gasztronómia David Attenborough-i a Galapgos-szigeteken érezhetik magukat.

"A Match mögötti parkoló sarkán, az Újpest-Központ metróvégállomástól tíz másodpercre, egy festői bódéban üzemel a Hambár nevezetű vendéglátó-ipari egység. Nyitva tartása hektikus, falán és ablakában nem is szerepeltetnek semmilyen időpontot. Előfordul, hogy délben zárva van, de az is, hogy éjjel kettőkor viszont nyitva tart, és gyakran ilyenkor is sort képeznek előtte éhes fiatalok. A Kádár-korian tartalmas hamburgerek miatt érdemes felkeresni elsősorban, igaz, a húspogácsához már csalamádét raknak, hanem friss zöldséget. De ezek így is jók, és nem is drágák természetesen" - mutatja be az egyik jellemző példányt egy bennszülött.

Amennyiben ki akarja deríteni valakiről, hogy valóban újpesti-e, mondja neki, hogy GoGo Hami. Ha bután néz, tudnia kell, hogy ismerőse csak felvágott. Ha viszont tudja, hogy két ilyen hely is létezik, vagy Piedónét emleget, megbízhat az illetőben. A GoGo Hami ugyanis a környék jelképe.

"A központban, a Pannon bolt mellett a GoGo Hami egy kicsit drága, de jó a kajájuk, igaz itt nem igazán nagy a hely, inkább gyorsbüfé hangulatú" - számol be egy lokálpatrióta. Társa szerint a tuti: "Ha jó gyrost akartok enni, akkor az áruházzal szemben, a buszmegállóknál Go-Go Hami gyrosos!"

További beszámolók számolatlanul.

"A Harangvirággal szemben, a túloldalon van a GoGo-Hami nevű műintézmény, gyorsbüfének álcázva. Általában pörög egy nagy adag marha a kirakatban. A varázsszó "Gyors-tál görögsalátával csípősen". Az általában finom. Amúgy esténként néha sajátos társadalmi réteg verődik össze, de ha valami lapos gizdával mentek, mondjuk a Karotta 200SX-ével, biztos nem kaptok ingyen pofont. A másik oldali GoGo-ban a hamburger emberi fogyasztásra gyakorlatilag alkalmatlan, de a melegszenya néha jó. Oroszrulett."

"Ajánlanám Újpest Központban a Go-Go Hamit, ami két kissé lepukkadt bódéból áll, de Budapest legjobb Gyros-át, illetve dupla sajtburgerét kaphatjátok ott, kb. egy jobb éttermi kaja áráért. Ráadásul nagyétkűeknek ajánlom a Piedone burgert (2 pipihús, 2 fasírt, 2 hamburgerhús), ami már ránézésre is laktat."

"Ha esetleg görög kajára vágytok, akkor a Művház sarkánál van egy gyros-os ahol még bérletet is tudsz venni és úgy kapsz valami kedvezményt" - írta a témában egy valószínűleg nem görög olvasónk.

Csülök és Otthon


Otthon étterem

"A legjobb étterem a Diego szőnyegáruháztól egy köpésre, a házak közt van. Csülök a neve" - fordította kulináris hajónk kormányát a kisvendéglők irányába egy levelezőnk. "Ha halas kajákat szeretitek akkor az Árpád úton, a Váci út felé a Városkapu megálló után van a halászcsárda, jó kajákkal és közepes árakkal" - hangzik egy másik ajánlat.

Az Otthon éttermet ajánló olvasók szavai pedig olyan meggyőzőek voltak, hogy cikkünk írása közben mi magunk is alászálltunk, hogy azután helyeslő bólogatások közepette másoljuk ide az alábbiakat.

"Ha olcsó, magyaros ételeket akartok, akkor van az Erzsébet utcában (valójában az Erzsébet utca - Munkásotthon utca sarkán. a szerk.) az Otthon kisvendéglô. Van menüjük, házhoz is szállítanak , de ott is lehet enni, ha nem gond a 80-as évek eleji hangulat (csak ez tiszta és kulturált)."

"Az emberem sokáig Újpesten lakott. Amikor először jártam nála, elszomorítónak találtam a környéket, és eszembe sem jutott, hogy ott próbáljak keresni vacsorázó helyet. Egészen addig, amíg egyszer el nem vitt az Otthon Kisvendéglőbe. A Munkásotthon utcában, egy rémes panel szolgáltatóház még rémesebb kinézetű eleme, de a kaja teljesen jó. Az ára pedig inkább a hely szellemére és kinézetére rímel, mintsem a minőségre."

Bunkó de finom

Még a desszertet sem jó helyen kerestünk, szembesültünk zöldfülú státuszunkkal. A Harangvirág helyett ugyanis Horváthoz járnak a netező újpestiek. "Az Árpád úton, az Árpád üzletház előtt található a Horváth cukrászda. Ritka bunkó a kiszolgálás, viszont bármilyen jellegű, formájú tortát megcsinálnak, és a sütik is fantasztikusak" - nyugtatta meg az édességfüggő újságírókat több, lelkes olvasó is.

A fentiek után tehát már biztos, hogy az Index nem hal éhen, kérem olvassák nem újpesti témájú cikkeinket is.