Jó lenne, ha Pesten megérinthetnénk a Dunát

Image uploaded from iOS (8)
2019.12.06. 04:54

A Város és Folyó Egyesülettel egy három részes, Sodrás című sorozatban mutatjuk be a budapesti Duna-partok legtermészetesebb és legforgalmasabb szakaszait. Urbanisták, építészek, helyi lakosok, árvízvédelmi szakemberek és tájépítészek mesélnek a Ráckevei-Soroksári-Duna ágról, a Római-partról és a belváros pesti szakaszáról.

A Város és Folyó Egyesület (Valyo) célja az, hogy a budapesti Duna-part végiggyalogolható és végigkerékpározható legyen, és hogy minél több olyan köztér létesüljön, ahol a városlakók közelebb kerülhetnek a város legnagyobb természeti kincséhez, a Dunához. Az elmúlt évtizedben olyan konkrét fejlesztésekkel járultak ehhez hozzá, mint az egykori Valyo !Parta Valyo Kikötőa Római Szabadstrand, a hétvégi Szabihíd programoka Mobil Szauna üzemeltetése hat éven át, és még sok-sok apró helyszín, játék és installáció a partokon.

A forgalomkorlátozások, kis- és nagyléptékű beavatkozások együtt alakíthatják a partot olyanná, hogy több helyen is tenyérrel érinthető legyen a Duna, vagy akár fürödjünk benne. Mivel a folyókat az elmúlt kétszáz évben az ember gátak közé szorította és megszabályozta, ebből a védelmi pozícióból kell továbbgondolni a város újbóli szoros kapcsolatát a folyóval.

Az Index és a Valyo közös sorozatának első részében kiderül, hogy mikor épült az első partfal a pesti oldalon, milyen tervek készültek a város és folyó összekötésére, melyek sosem valósultak meg, és miért nem része a városi közösségi közlekedésnek a Duna. A film készítése során a Valyo megkereste a Mahartot és a korábbi fővárosi önkormányzatot is, első a felkérésre sem válaszolt, a második pedig nem vállalta, hogy a 2019-es önkormányzati választások előtt nyilatkozzon a pesti rakpartról.

 A Sodrás sorozat filmjeit a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

(Borítókép: Huszti István / Index)