Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEMTovábbi Gasztro cikkek
Balatonakarattya nem éppen a világ közepe, de idén jó néhányan vállalkoztak arra, hogy felhelyezzék a települést a magyar gasztrotérképre. A legemlékezetesebb kísérlet talán Ördög Nóráéké volt, akik kisboltjukkal nagy tömegeket vonzottak az akarattyai Strand utca végére. Nem csoda, hogy a MÁK Bisztró tulajdonosa is látott a helyben fantáziát, food truckját a „Nekem a Balaton” mellett állította fel. Bár a repertoárban szerepeltek olyan újragondolt klasszikusok is, mint a mákos lángos vagy a tojásos nokedli némi csavarral, a legnagyobb sikere a hosszan grillezett marhapofának volt, mely a taco töltelékeként szolgált.
A lángos, ha grillétel
A MÁK esetében alapnak számít, hogy mindennek nagy durranásnak kell lennie, ezért mi inkább azokat a helyi büféket szemlézzük most, amelyek szerényen megbújva a nagyok árnyékában kínálnak valami izgalmasat.
Az akarattyai Bercsényi Strandon lévő Trink Depo régi motorosnak számít, 1996 óta várja az éhes strandolókat. A családi vállalkozást egy édesapa és egy édesanya működteti.
Utóbbi ötlete volt a grillezett lángos, ami nem más, mint a lángos pizzaként elkészítve, a kelttészta-korongra, akárcsak a pizzára a feltétet sonkát, sajtot, hagymát, kukoricát szórnak, majd jöhet a grillezés.
Ciprus a Balatonnál
A strandról felfelé sétálva, a körforgalom szomszédságában ciprusi ízek várnak. Vírushelyzet ide, vírushelyzet oda, Nagy Archibald bízott abban, hogy a Balatonnál nyaralók szívesen megkóstolnának egzotikus fogásokat is, így augusztus elején megnyitotta büféjét. A Cipruson élő, luxushotelben dolgozó fiatalt apukája csábította haza, keresett neki egy helyet, ahol elindíthatja saját, mini éttermét bolgár barátnőjével közösen. A ciprusiak nemzeti eledelét, a souvlát hozták el a Balatonhoz, így nem véletlen, hogy az étterem nevét is ez az ikonikus étel ihlette. A bicikliút mentén nem túl jól sikerült vendégcsalogató frázisuk eképpen hangzik:
„Elfogyott a szufla? Ülj be egy szuvlára!”
A faszénen sült csirkedarabok elmaradhatatlan kísérője a krémes tzatziki. Ha grill, a BBQ vonal szinte adta magát: specialitásuk a smokerben 9-11 órán át készülő malachús szálakra tépkedve, lángosra ültetve, a tetején coleslaw saláta-szórással.
Csaba kutya, ide hozzám!
A kenesei Honvéd Üdülő utcájában a kis büfé a békéscsabai ízek Kánaánja. A szakács, Polgár Zsolt küldetésének tekinti, hogy a házias konyhát népszerűsítse, lehetőleg minél több kolbászos étellel.
Polgár a hagyományőrzés jegyében készíti a cigánykát is, ami egy májashurka-gömböc titkos fűszerezéssel. A csabai recept alapján készült sült kolbász a békebeli ízeket idézi, enyhén csípős, pont annyira, amennyire kell. Fél méteres verziója pedig a Csaba Kutya egyik alapeleme, ez a finomság ugyanis a dísze és egyben eszenciája a 40 centiméteres bagettnek, melyet dinsztelt lila hagyma, friss paradicsom és kovászos uborka dob fel.