Hosszú évek óta próbáljuk visszahozni és erősíteni a magyar közéleti sajtóból szinte teljesen kikopó tárcanovella műfaját. A lap belsős munkatársai és a legkiválóbb hazai írók közül nagyon sokan vállalták azt a történelmi feladatot, hogy újra megszerethessük ezt a csodálatos műfajt.
MEGVESZEMMegállóhely Mariskánál a Tisza-tó partján
További Gasztro cikkek
Amikor a beruházó, egyben projektgazda pár, Magyar Judit és Barabás Csaba Heinz úgy döntött, hogy családi éttermet nyit a Tisza-tó mellett, hamar kiderült, hogy a környék meglévő ingatlanállománya alkalmatlan erre, új épületben kell gondolkodniuk. A Mariskáról egy éve írt így az octogon.hu. A kerékpárosközpont mellett megvásárolt, nagy területű telken először egy tizenegy lakásos, vízre néző társasházat építettek, majd ennek folytatásaként megvalósult a Mariska Étterem is.
Mivel a terület nem kapcsolódik szervesen a településszerkezethez, ahol alapvetően is hiányzik a határozott építészeti stílus, épített örökség, ezért az újonnan létesített ház mai lett, és csupán egy-egy motívumával utal vissza a valaha volt mezővárosi gyökerekre, Észak-Alföld vályogépítészetére.
AZ ÉTTEREM STRUKTÚRÁJA A NÉPI ÉPÍTÉSZET HÁRMAS TAGOLÁSÁT VETTE ALAPUL.
A leírás szerint a két szélső, zártabb egység közé a vendégtér látszóacél-szerkezetes, teljesen szellős üvegkubusa került, ahonnan minden irányba szabad kilátás nyílik. Teljes belső tere kerüli az öncélúságot, a funkcionálisan nem odaillő megoldásokat. Egyértelmű célkitűzés, hogy a betérő családok számára olyan kényelmes és kellemes környezetet nyújtson, ami nem vonja el a figyelmet az étkezés élményéről, ezért a berendezés alapvetően egyszerű, letisztult képet mutat.
Gasztrotörténeteket mesélnek
Az éttermet és tágabb környezetét a tulajdonosok organikusan fejlesztették tovább. A kertben például a biciklisták és vízitúrázók számára egy laza, fröccsözésre alkalmas piknikkertet hoztak létre, míg a ház nagy fehér falfelületein vetítéseket tartanak.
A menüsor a család, a helyiek, a térség kultúrájának és gasztronómiájának története, amely előtérbe helyezi a lassan feledésbe merülő vagy a konyháról kikerülő alapanyagokat. Ezen túl pedig a termelők és kézművesek étkezéshez, gasztronómiához kapcsolódó munkáját is bemutatja.
A tiszai tok, a kecsege és a hortobágyi marha éppúgy szerepet kap az új, hétfogásos menüsorban,
mint a kunsági vadrizs, a vadon termett gyógynövények, a legelők szezonális friss gombái vagy a kivételesen izgalmas ízvilágú, ártéren legeltetett kecskékből származó kecsketej.
Nagyszüleink, szüleink receptjeit, kedvenceit, szokásait meséljük el a ma és a jövő generációjának. Beolvasztjuk az ezerfelé ágazó családfa erdélyi, sváb, német, tót, hansági és alföldi ízvilágát, a helyi alapanyagokat, rég elfeledett recepteket, hozzávalókat
– olvasható az étterem közleményében. A terv az, hogy a Mariska megérkezési és igazodási pont legyen a Tisza-tónál. Azt pedig két fiatal séf, Gerlai Attila és Fekete Tibor közös munkája mutatja majd, mit tud a régió és mire képes a régi-új konyha.
A kóstolómenü április 13-tól foglalható a Mariska Étteremben Tiszafüreden.