Görgey: emelt fővel megváltoztatom döntésemet

2002.06.06. 16:48
Visszavonta Huszti Péter kinevezését a kultuszminiszter. Huszti december végéig ügyvezető főigazgató lesz, a főigazgatói tisztségre pedig pályázatot írnak ki. Görgey Gábor a kritikák hatására "emelt fővel" változtatta meg álláspontját és noha törvényadta joga kinevezni a nemzeti irányítóját, pályázatot írnak ki.
Nincs dráma és nem semmi olyan, amitől tragikus hangokat kellene pengetni - jelentette ki Görgey Gábor kultuszminiszter a Nemzeti Színházban tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján, ahol bejelentette: közös megegyezéssel Huszti Péter főigazgató kinevezését visszavonja. A miniszter elmondta: bár a Nyugat-európai gyakorlatnak megfelel az ilyen típusú kulturális intézmények vezetőinek kinevezése, mégis úgy döntött, hogy pályázatot írnak ki a Nemzeti főigazgatói posztjára.

Görgey elmondta a kormányváltás utáni gyors előkészítő munkába széles körben tájékozódott szakmai körökben és mindenki egyetértett Huszti Péter rátermettségével, ám sokan megjegyezték, a pályáztatás lenne az ideális megoldás. Görgey Gábor akkor a tanácsok első felét vette csak figyelembe, mert törvényadta joga volt a kinevezés is.

Megjegyezte: a fideszes Várhegyi Attila ezzel kapcsolatos kritikája, miszerint ő miniszteri meghallgatásán pályáztatást ígért nem felelt meg a valóságnak, mert mint mondta, ő akkor csak valószínűsítette, hogy pályázattal fogják eldönteni a főigazgatói poszt sorsát. Szembesülnie kellett azonban a kinevezés miatti kritikákkal és most mint mondta emelt fővel megváltoztatja korábbi döntését. Közös megegyezéssel Huszti Péter december 31-éig vállalta az ügyvezető főigazgatói megbízatást, augusztus 31-ei beadási határidővel pályázatot írnak ki a posztra.

Huszti Péter megerősítette, hogy közös volt a döntés és kijelentette, ezen a poszton csak akkor tud jól működni bárki, ha teljes a személyét illető egyetértés.