Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Elhunyt Pintér György hangmérnök

MTI
2003.09.04. 14:08
Életének 74. évében tragikus körülmények között elhunyt Pintér György Balázs Béla-díjas, kiváló művész, hangmérnök.

Pintér György 1929. január 11-én született. 1951-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán, és még abban az évben belépett a Hunnia Filmgyárba. Először kamerás, majd hangmérnök volt.

Rónai Gyula hangmérnök mellett az első nagyjátékfilm, amelyben dolgozott, Gertler Viktor Állami Áruháza volt. Ezután még 120 játékfilm gyártásában - például Fábri Zoltán, Jancsó Miklós, Szabó István, Kardos Ferenc, Gaál István és Kósa Ferenc filmjeiben - működött közre.

Hangmérnöki munkát végzett többi között a Fel a fejjel, a Gázolás, a Körhinta, a Hannibál tanár úr, a Pál utcai fiúk, a Tízezer nap, az Ötödik pecsét és a Szerelmesfilm elkészítésekor.

Pintér György tanított a Duna akadémián és érdemi munkát végzett a filmszakma egyik legnagyobb beruházásában, a Ranódy stúdió kialakításában. Részt vett a teljes utószinkronnal készített filmek technikai és művészi technológiájának kidolgozásában, képezte a Mafilm hangmérnökeit.

1969-ben Balázs Béla-díjat, 1989-ben kiváló művész elismerést kapott. 2000-től haláláig a Dunaversitas Egyesület mesterkurzusának tanára volt.