Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Grass szerint generációját megtévesztették

MTI
2006.09.04. 22:29
Az elmúlt időszak nem volt könnyű számomra, de továbbra is két lábon fogok állni, s nem hallgatok a jövőben sem" - jelentette ki a Nobel-díjas, világhírű német író, Günter Grass hétfőn Berlinben. Az egykori náci párt hírhedt fegyveres alakulatában, a Waffen-SS-ben betöltött néhány hónapos tagságának késői beismerése miatt mind Németországban, mind külföldön élesen bírált író első alkalommal mutatta be nyilvánosan a göttingeni Steidl kiadó által megjelentetett, A hagyma hámozása című önéletrajzi regényét, amelyben részletesen beszél a Waffen-SS-ben eltöltött hónapokról.

Grasst nem elsősorban a tizenhét éves korában történtek miatt kritizálták, hanem politikusok és pályatársak elsősorban azt rótták fel neki, hogy oly későn állt elő a beismeréssel. Ezzel összefüggésben arra is emlékeztettek, hogy Günter Grass könyveiben szinte kivétel nélkül a múlttal való szembenézést sürgette, és síkraszállt a diktatórikus, totalitárius rendszerek ellen. Az író hangoztatta, hogy a múltja miatt őt ért támadások ellenére továbbra sem hagy fel a náci múlt kritikus megközelítésével. Így egyebek között nem vonja vissza a Német Szövetségi Köztársaság egykori kancellárjának, Kurt Georg Kiesingernek a bírálatát sem. Grass ezzel összefüggésben hangoztatta: "a magam részéről ahhoz a generációhoz tartoztam, amelyet valójában félrevezettek, s - mint a könyvemben is írtam - hagyta magát félrevezetni." "Ezzel szemben Kiesinger annak a generációnak volt a tagja, amely már 1933 előtt belépett a náci pártba" - fogalmazott az író.