Kolostort idéző óvoda épül Szentendrén

2024.04.29. 12:55

Hamarosan megkezdődhet az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye megbízásából készülő Szent András Óvoda és Bölcsőde kialakítása Szentendrén. Az 1500 négyzetméteren elterülő, részben rusztikus kővel burkolt épületkomplexum egyik legkülönlegesebb eleme a kolostorépítészetet idéző, fából készült „kerengő”, valamint a pergolák az udvaron.

A szentendrei önkormányzat 2020 decemberében döntött úgy, hogy támogatja az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye terveit, egy katolikus óvoda létesítését az Izbég-Csicserkó városrészben. A projekt részeként a Főegyházmegye az épület körüli közterület fejlesztéséhez is hozzájárul 40 millió forinttal. Az óvoda építészeti terveit Ásztai Bálint, Mester István, Földesi Tímea, a STOA Építészműterem Kft. és a Mester Építész Stúdió Kft. jegyzi.

A legfrissebb hírek szerint hamarosan megkezdődhet az épület megvalósítása, az uniós közbeszerzési értesítőben április 24-én megjelent dokumentum szerint megtalálták az óvoda kivitelezőjét. A fejlesztés 1,2 milliárd forintból valósul meg 14 hónap alatt, adta hírül az Építészfórum, amely további látványterveket is közöl. 

Kerengő és pergola

A dokumentum szerint egy négy csoportszobás óvodát és két csoportszobás bölcsődét terveznek, az akadálymentes használatért földszintes elrendezésben. A nevelési funkciók mellett egy nagyterem is létesül a közös programok számára. Lesz melegítőkonyha, két 60 négyzetméteres, összenyitható tornaszoba és udvari játszókert. Központi helyen alakítják ki a „kerengővel” lehatárolt nagy belső udvart, amelyhez több fedett terasz is csatlakozik.

A fa mint melegséget adó anyag több helyen is megjelenik, a belső udvart keretező „kerengőnél” és a függőleges pergoláknál is visszatér.

Egy településrendezési szerződés keretében a főegyházmegye bruttó 40 millió forinttal járul hozzá az óvoda körüli közterületi fejlesztésekhez, amiből kiépül a Vasvári Pál és Fürj utca csapadékvíz-elvezetése és szilárd útburkolata. A parkolási problémák enyhítésére az óvoda magánparkolóján kívül a főegyházmegye a Vasvári Pál utcában további parkolókat biztosít.