Látogatóközpont épül a Balaton-felvidék ikonikus Árpád-kori műemlékénél

2024.07.20. 19:54

Az Ekho Építész Műterem tervei alapján újulhat meg a Balaton-felvidék ikonikus Árpád-kori műemléke, az Avasi Csonkatorony és környezete, amelyre Szigliget Önkormányzata írt ki közbeszerzést, adta hírül az Építészfórum. A tervek szerint konzerválják a templomromot, a környező temetőt és a támfalakat, egy száz négyzetméteres kiállítótérrel rendelkező látogatóközpont épül, és a Balatoni Bringaútról a strandfürdőbe vezető kerékpárút is megvalósul.

Az Avasi-torony Szigliget legkorábbi épített emléke. A római kori épület felhasználásával készült román stílusú templom a 13. században épült a településtől dél-keletre lévő régi temetőben. A szabadon álló, bazaltból készült hajóból csak alacsony falak maradtak meg, teljes magasságáig áll azonban a 13. század második felében a hajó nyugati homlokzatához hozzáépített, alul négyzetes, fent nyolcszögbe átmenő, csúcsos kősisakkal fedett torony.

Avasi Csonkatorony
Avasi Csonkatorony
Fotó: Wikipédia

Közbeszerzési Értesítő ben július 15-én  megjelent  dokumentum szerint Szigliget Község Önkormányzata az Avasi templomrom konzerválását és környezetének rendezését tervezi a támfalak felújításával, új látogatóközpont létesítésével és egy kerékpárút kialakításával, szúrta ki az  Építészfórum . A munkák megtervezésére kiírt közbeszerzést az Ekho Építész Műterem nyerte el közel 14 millió forintért.

Látogatóközpont is épül a templomromnál

A tervezési program szerint a fejlesztés tartalmazza a templomrom konzerválását, az Ekho Építész Műteremnek ezen kívül az Avasi templomrom környezetének tájépítészeti kiviteli terveit is el kell készítenie, ami magában foglalja a templom körüli temető felújítását és a templom telkének rendezését.

Tervezniük kell továbbá egy múzeumi rendezvények befogadására alkalmas, fedett-nyitott térrel rendelkező látogatóközpontot, ahol a tavaszi-nyári időszakban workshopokat, gyermekfoglalkozásokat, összejöveteleket és esti vetítéseket is lehet tartani. A száz négyzetméteres kiállítótérrel rendelkező épület a telek hátsó részén kapna helyet.

A tervezési program szerint ezzel az elhelyezéssel déli irányban, a Balaton és a nádas felé kialakulna egy nagy méretű, jól használható zöldfelület, amelyről rá lehet látni az egykori kikötő feltételezett helyére, a környező tanúhegyekre és a tóra. 

Fontos, hogy az épület ne konkuráljon az Árpád-kori kőtemplommal,

hanem telepítésével, méretével és anyaghasználatával inkább kiegészítse. A hagyományos anyagok alkalmazása például fontos szempont.

Kilátó és kerékpárút

A tervek szerint megerősítik és újjáépítik a támfalakat és a hozzá tartozó lépcsőket, a magaslaton pedig kilátópontot hoznak létre. Elvárás, hogy a kert a látogatók által belakható legyen, aki felsétál idáig, meg is tudjon pihenni, miközben a kilátást élvezi. Az elképzelések szerint a hely visszaadja az egykori kiskerthangulatot a gyümölcsfákkal, szőlőlugasokkal, fűszer- és gyógynövényekkel, amelyeket helyenként árnyékot adó pergolák is kiegészítenek.

Az önkormányzat mindemellett szeretne egy kerékpárutat a meglévő Balatoni Bringaút és a településen lévő Szigliget Községi Strandfürdő között. Az építészirodának a szerződés hatályba lépésétől öt hónap áll a rendelkezésére a tervezési munkák elvégzésére.