Budapesten árverezik Curtis Monroe-képét

2009.04.22. 20:54 Módosítva: 2009.04.25. 22:50
A kómából felépült Tony Curtis Budapesten önéletrajzi könyve mellett a festményeit is bemutatta a Virág Judit Galériában rendezett sajtóeseményen szerdán. A 84 éves sztár képeiből rendezett tárlaton a 60 különböző technikát ötvöző festményt jótékonysági célra árverezik majd el.

"Az, hogy ennyien eljöttek, még mindig mosolygásra serkent" - jelentette ki a meghatott művész, aki, ahogy egy kollégánk fogalmazott, fest annyira jól, mint minden lelkes, gazdag amerikai. Hozzátesszük, művei a New York-i Museum of Modern Art állandó gyűjteményében is helyet kaptak, nemcsak a Virág Judit Galériában. És miközben gazdag amerikai, a sajtóeseményen is többször hangoztatta, hogy a szülei szegény magyarok voltak és ötéves koráig maga is magyarul beszélt.

Tony dedikálja a Hollywood hercegé-t
fotók - Barakonyi Szabolcs

A színes festmények az egyszerűbb csendélet-vonalat képviselik nyomi cicákkal, elmaradhatatlan gombolyagokkal, virággal teli vázákkal. A másik vonal, a drágább kategória a filmszerepeiről, saját karaktereiről, Marilyn Monroe-ról készültek werkfotókból akril és olajfestékkel. Míg az előbbiek 69 ezertől kaphatóak, a középárasak 575 ezertől 920 ezerig, a legdrágábbak 3-4 millió forintért vásárolhatóak meg.

Marilyn Monroe-val

A színész feleségét, Jill Ann Curtist, akivel 15 éve él együtt, a sajtótájékoztatón Sztankay István, a hivatalos szinkronhang külön is köszöntötte, ahogy a színész anyósát is. Őt egy "tényleg az anyuka?" spontán kérdéssel lepte meg a magyar színész magyarul. Sztankay egyébként Curtis filmjeineik 70 százalékát szinkronizálta. (Összesen 127 van.)


Feleség és anyós

Curtist megkérdeztük a dedikáláskor, tényleg olyan volt-e Marilynnel csókolózni a Van, aki forrón szereti-ben, mint Hitlerrel. De kiderült, hogy csak viccelt, amikor egyszer régen ezt mondta. Ugyanis imádta Monroe-t, a színésznő nem véletlenül szerepel minden negyedik festményén.

A helyszínen a Hollywood hercege című, könyvfesztiválra megjelent könyvébe is belelapoztunk, ott azt írja, a stábban elterjedt, a színésznő a forgatás alatt terhes volt, majd elvetélt. Ez megmagyarázza, miért olyan fura a hasa Monroe-nak a filmben. Ezt a csókjelenetet ábrázoló festményén Curtis fekete festékkel tüntette el. A tárlat április 30-ig látható.