Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Budapesten árverezik Curtis Monroe-képét

2009.04.22. 20:54 Módosítva: 2009-04-25 22:50:29
A kómából felépült Tony Curtis Budapesten önéletrajzi könyve mellett a festményeit is bemutatta a Virág Judit Galériában rendezett sajtóeseményen szerdán. A 84 éves sztár képeiből rendezett tárlaton a 60 különböző technikát ötvöző festményt jótékonysági célra árverezik majd el.

"Az, hogy ennyien eljöttek, még mindig mosolygásra serkent" - jelentette ki a meghatott művész, aki, ahogy egy kollégánk fogalmazott, fest annyira jól, mint minden lelkes, gazdag amerikai. Hozzátesszük, művei a New York-i Museum of Modern Art állandó gyűjteményében is helyet kaptak, nemcsak a Virág Judit Galériában. És miközben gazdag amerikai, a sajtóeseményen is többször hangoztatta, hogy a szülei szegény magyarok voltak és ötéves koráig maga is magyarul beszélt.

Tony dedikálja a Hollywood hercegé-t
fotók - Barakonyi Szabolcs

A színes festmények az egyszerűbb csendélet-vonalat képviselik nyomi cicákkal, elmaradhatatlan gombolyagokkal, virággal teli vázákkal. A másik vonal, a drágább kategória a filmszerepeiről, saját karaktereiről, Marilyn Monroe-ról készültek werkfotókból akril és olajfestékkel. Míg az előbbiek 69 ezertől kaphatóak, a középárasak 575 ezertől 920 ezerig, a legdrágábbak 3-4 millió forintért vásárolhatóak meg.

Marilyn Monroe-val

A színész feleségét, Jill Ann Curtist, akivel 15 éve él együtt, a sajtótájékoztatón Sztankay István, a hivatalos szinkronhang külön is köszöntötte, ahogy a színész anyósát is. Őt egy "tényleg az anyuka?" spontán kérdéssel lepte meg a magyar színész magyarul. Sztankay egyébként Curtis filmjeineik 70 százalékát szinkronizálta. (Összesen 127 van.)


Feleség és anyós

Curtist megkérdeztük a dedikáláskor, tényleg olyan volt-e Marilynnel csókolózni a Van, aki forrón szereti-ben, mint Hitlerrel. De kiderült, hogy csak viccelt, amikor egyszer régen ezt mondta. Ugyanis imádta Monroe-t, a színésznő nem véletlenül szerepel minden negyedik festményén.

A helyszínen a Hollywood hercege című, könyvfesztiválra megjelent könyvébe is belelapoztunk, ott azt írja, a stábban elterjedt, a színésznő a forgatás alatt terhes volt, majd elvetélt. Ez megmagyarázza, miért olyan fura a hasa Monroe-nak a filmben. Ezt a csókjelenetet ábrázoló festményén Curtis fekete festékkel tüntette el. A tárlat április 30-ig látható.