Levágott kezet raktak a Turul szájába

2009.06.11. 15:18
A londoni művész most Budapest híres szobrait értelmezi újból latexbabák és testrészek segítségével. A Turul-szobornál a rendőrség is megjelent.

Magyarországon dolgozik két hete Liane Lane, Londonban élő fiatal művész, aki szubjektív fotósorozatokat készít egy-egy városról annak szobrai és emlékművei alapján.

Lang Budapesten latexből öntött gumiemberekkel egészítve fényképezi le a szobrokat, ezzel elképzelései szerint átértelmezve azokat. Fényképezett már a Memento Szoborparkban, a Kerepesi temetőben és a sok vitát kiváltó XII. kerületi Turul-szobornál is, de saját bevallása szerint fotóinak nincs politikai felhangja, csak az eltérő léptékekkel játszik műveiben.

Liana Lane a szoborparkban és a temetőben kért engedélyt a fotózáshoz, viszont a Turul-szobornál ezt nem tartotta szükségesnek. Csizmadia Alexa, a művész magyar kurátora szerint rövid időre egy latex kezet helyeztek a szobor csőre közé, amikor megjelent a rendőrség, és mindenkit igazoltattak. Végül mivel semmi kárt nem okoztak a szoborban, a rendőrség nem indított eljárást az ügyben.

Szobrokat alakít

Liane Lang korábban egyébként hasonló sorozatokat készített a londoni Royal Academy szobortárában és a Heidelbergi Egyetem szobormásolatokat őrző múzeumában, ahol görög és római szobormásolatokat egészített ki saját gumiszobraival.

A Budapesten és más európai városokban készített képeket itthon is bemutatják majd ősszel egy fővárosi galériában.