Fejre állt a dvd-piac, csak a szinkron biztos

2009.09.08. 08:55
Egy hete bontotta fel a legnagyobb hollywoodi stúdió, a Warner Home Video a szerződését az egyik legnagyobb magyar dvd-forgalmazóval, a korábbi saját képviseletből átalakult Fórum Home Entertainment Hungary Kft.-vel (FHE). A hírt megelőzték a nyáron egymást követő leárazások és végkiárusítások. Sokaknak úgy tűnhet, a magyar dvd-piac a végnapjait éli. Annak jártunk utána, hogy a szakma ezt hogyan látja, és milyen változást jósol.

Ha egy amerikai stúdió nem hozza az elvárt profitrátát, kivonul az
országból. A sajátos viszonyokra épülő piacunkról már 2004-ben elment a saját hazai képviselettel rendelkező Universal, majd 2006-ban a Warner is. Előbbi forgalmazási jogai az Intercom után most főleg a Select videónál vannak, utóbbi eddig az FHE-nél volt. Ezt a három nagy, stúdiókhoz kötődő forgalmazó céget, illetve ügynökséget kérdeztük első körben arról, hol landolt a Warner-csomag. Hivatalos infója egyiknek sem volt. "Ha magyar cég lett volna, már büszkén jelentkezett volna, de semmi ilyet nem hallottunk - mondta Stern Gábor, az FHE vezetője. - Viszont a Warnernek már aláírt szerződése lehet, ha felmondták velünk az eddigit" - tette hozzá.

Az Intercom, az FHE és a Select osztozik (ebben a sorrendben) a toplista első három helyezettjeként a magyar piac 47 százalékán. A másik fele, pontosabban 53 százaléka bevétel alapján az olcsó dvd-kkel, vagyis független filmekkel dolgozó cégeké, tudtuk meg a GfK Hungáriától. A felsorolt három nagy forgamlazóhoz, illetve nagykereskedelmi ügynökséghez tartozó stúdiótermékeknek 25 százalékát tette ki a Warner, vagyis a teljes magyar dvd-piac 47 százalékának negyedét, 11,8 százalékát.

dvds 1

Olcsó dvd-k

Az olcsó dvd-k elterjedése a 2003-2004-es években kezdődött, amikor egyre több újság kezdett akkor rendkívül alacsonynak számító két-háromezer forintos áron dvd-filmeket mellékelni a lap mellé. Az első ezerforintos filmek el nem adott újságokból fennmaradt remittendaként jelentek meg a boltokban, sikerük pedig megállíthatatlan lavinát indított el, egyre több független, kis kiadó látott fantáziát az olcsó filmek megjelentetésében. Míg korábban szinte minden évszakra jutott egy-egy siker a Mátrix, A Gyűrűk Ura, a Star Wars és a Harry Potter aktuális epizódjaiból, 2004-re a sikerfilmek eladása is csökkent, nem is beszélve a rétegfilmekről. A helyzetet jellemzi, hogy a két legnagyobb online dvd-bolt, az Xpress.hu és a Netpiac.hu örök toplistájába évek óta nem került be nem akciós új megjelenés. A Warner, a Universal, a Buena Vista, a Columbia magyar viszonyokhoz képest magas áron hajlandó adni a dvd-it, ezzel azt éri el, hogy keveset értékesít, és ilyenkor kivonul.

A magyar piac gyengébb az átlagnál?

De mielőtt tovább kutatnánk a Warner szándékait, amit egyelőre nekünk sem árultak el, kérdés, azért léptek-e le, mert összeomlott volna a magyar dvd-piac. "Nem gondolom ezt - kaptuk a választ Sterntől. - A jelenleg tapasztalható 15 százalékos visszaesés megmagyarázható a gazdasági válsággal. A visszaesés következtében valószínűleg megnőtt a forgalmazók raktárkészlete, és talán ezért jelentkeztek a piac szereplői a szokásosnál több akcióval." A visszaesésről a GfK Hungária tájékoztatása szerint annyit tudunk, 2009 első félévében a tavalyi év azonos időszakához képest darabban 17,5 százalékkal, értékben 9,7 százalékkal csökkent az eladás, míg az átlagárak valamelyes nőttek.

"2006 óta a Warner a forgalmazón (rajtunk) keresztül van, volt jelen. Én nem látnám okát annak, hogy ebben a stúdió számára alacsony kockázattal rendelkező működési formában ne folytassa termékeinek értékesítését" - mondta a helyzetről Stern. Vagyis szerinte a Warner nem kiszáll a piacról, csak elhagyja a direkt Warner-filmek forgalmazására létrejött FHE-t, és más forgalmazón keresztül értékesít.

Az ezer forintos dvd-k országa

A magyar piac legszembetűnőbb sajátossága az ezer forintos dvd-k térnyerése. Az ezredfordulón még hat-hétezer forintba kerültek a filmek, de az átlagárak fokozatosan csökkentek, és az eladott kiadványok szerint szerint ma már a teljes forgalom 86 százalékát az olcsó dvd-k teszik ki (ami érték szerint 53 százalék).

"Sajnos egy-két kiadó felelős ezeknek az áraknak a kialakulásáért, mert mindenáron el akartak adni, hihetetlen számban jelentettek meg dvd-t. Mivel ilyen mennyiségű filmet csak akkor lehet eladni, ha 'eldobó' áron árusítják ezeket, nem törődve a piac teljes összeomlásának veszélyével megjelentettek és eladtak. Ezzel tönkretették a magyar dvd-piacot" - mondta Völgyi László.

Kis piac olcsó, de kötelező szinkronnal

"Annyira nem vagyunk piac, hogy a mozikban nem véletlenül szinte minden film feliratos, a dvd-szinkronok pedig rossz minőségűek - mondta Völgyi László szinkronfilmes. - Nem a hazai forgalmazók miatt van ez, hanem az eredeti gyártó miatt, Amerikában egy filmet 2500-5000 kópia körül gyártanak, ezekből kiveszik azokat a kópiákat, amikre már az amerikai mozikban nincs szükség, megjavítják és elküldik a különféle kis országokba, ahol ezt már csak feliratoztatni lehet. Mivel a feliratozás költsége kópiánként 600-800 dollár, a szinkronizált kópia elkészitése pedig kópiánként 4000-5000 dollárba kerül, a két összeg különbségét megspórolják. Ezeket a költségeket egy magyar piac csak kiemelt filmeknél bírja el. A dvd-kiadáshoz készül a szinkron, bár ilyenkor már elég rosszul áll az 5,1-es változatban, mégis kiadják. Míg egy filmszinkron ára 1-2 millió forint, egy dvd-szinkron ára csak 300-400 ezer forint.

Míg az Intercom csak egy-két megjelenését értékelte le, az FHE is egy-két havi akciót tartott, a független filmekre és az olcsóbb
kategóriára koncentráló Klub Publishing például egyike azoknak, amik kínálata nagy részét nyáron rendkívül alacsony áron kiárusította. „Sok filmből túl magas volt a készlet, ráadásul ezek egy része éppen joglejáratos volt” - indokolta a kereskedelmi vezető Németh Erika. Egyesek szerint épp ez a helytelen üzletpolitika, mert ilyenkor inkább meg kéne semmisíteni a filmeket, vagy akár elküldeni ajándékba a könyvtáraknak, hisz az akciózással csak leminősítik ezeket.

Németh Erika még hozzátette, a jövőben kevesebb filmmel, de továbbra is jelen lesznek a piacon, habár kedvezőtlen előjelnek tartja, hogy 2009-ben a hipermarketek csökkentették a dvd-eladásokra szánt felületüket, miközben számos kis kiadóhoz hasonlóan a Klub Publishing forgalmának kétharmada is ezekben zajlik. Az olcsó dvd-k piacának ugyanis mindig is maximum tíz százaléka zajlott a neten, a nagy része hipermarketes értékesítésen keresztül történik, ahol azonban már a végső kiárusításokat nyomatják: 2006 óta léteznek a 200 forintos árak, jelenleg már 99 forintért kaphatóak a papírtasakos filmek, amiknek a szinkronja csak Magyarországon kötelező, de sokszor rossz minőségű.

"Az, hogy a hipermarketek csökkentették a dvd-k eladási felületeit, teljesen logikusnak tűnik az árak csökkenésével párhuzamosan, hiszen
általánosan 20-30 százalékos haszonkulccsal dolgoznak, és nem mindegy emiatt, hogy az árucikk mennyibe kerül" - mondta a raklapokra öntött olcsó dvd-kről Völgyi.

A piaci folyamatoknak a netről letöltött filmek is sokat ártottak, magyar viszonylatban elérve a 60-65 százalékot. A legtöbb Universal-film dvd-forgalmazási jogát 2008-ban megszerző Select nagykereskedelmi ügynökség mindenesetre éppen a kalózkodás ellen indított reklámkampányt „Minek töltenéd le, ha olcsón megveheted” szlogennel ezer forint alatt nagy hollywoodi stúdiók korábban drágábban árult filmjeit dobta piacra. Ezzel a piaci helyzetre válaszolt a Select, megpróbálva a lehetetlent, hogy a letöltések arányát csökkentse, de hogy ez mennyire sikerült, arra nem kaptunk választ.

Regionális álmok

A Warner egykori képviselete, az FHE tervei szerint a magyar toplista élén maradna: "Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy megállapítsuk, csökkenni fog piaci részünk. Ennek ellenére a Sonynak, az SPI-nak és a független piacon vásárolt jogoknak köszönhetően sok jó megjelenésünk lesz továbbra is - mondta Stern. - Hamarosan jön a Terminátor - Megváltás, az Angyalok és démonok, a Brünó, a Képlet vagy az NL-tól vásárolt Dark City is, hogy csak néhány példát említsek."

De hova kerül a Warner? Találkoztunk olyan vélekedéssel is, hogy a Warner szerződés lejárta utáni szakításának oka a regionálissá változó dvd-piac. "Nagyon kicsi piac a magyar, és a nyeresége nem áll arányban a többi nagyobb ország nyereségével, illetve költségeivel. Ugyanezt a mennyiséget le tudja gyártatni regionálisan - mondta Völgyi László. - Arról már nem is beszélve, hogy bármelyik nagy forgalmazó, könnyedén megállapodik a térség nagy áruházláncaival és legfeljebb a szinkronokat gyártatja Magyarországon, így a költségei jelentősen csökkennek." A román piacon persze nem igénylik a szinkront, hiszen a felirathoz vannak hozzászokva, sőt időnként, amikor szinkronizált filmet látnak, nevetségesnek tartják, mert jól ismerik a színész eredeti hangját.

"A Warner beszált a CME-be, ezzel a Román PRO TV egyik
tulajdonosa lett - mondta Völgyi arra a kérdésünkre, hogy román cég forgalmazhatja-e nálunk is a Warner-filmeket. - Romániában lehet, hogy a Pro Tv forgalmazza majd ezeket, de lehet, hogy a regionális központja az egész térséget lefedi, és ez Budapesten van."

Ez a regionális összevonás fejlődést jelenthetne, ha a nagy stúdiók a dvd-formátum elindulása óta nem úgy programoznák amúgy is a lemezeiket, hogy több ország nyelvi elemei kerüljenek egy korongra, mondta az FHE vezetője. Tehát a gyártás már így is költséghatékony, és bár jelenleg nem biztos, hogy pont ezek az országok (cseh-magyar-szlovák-lengyel-román) kerülnek egy lemezre, de még ha az új filmeken így is lenne, a Warner által kiadott közel ezer filmet nem fogják eszerint újraprogramozni.

A Warner Magyarországon

A Warner a dvd magyarországi bevezetésekor még az új formátum legelső népszerűsítője volt, és a piac fejlődésében is úttörőnek számított. Az első magyar szinkronos és sikeres tévésorozat dvd-megjelenése, a Jóbarátok mind a tíz évada is a Warnerhez kötődik. A Warner saját képviselete sikeresen tudott lobbizni olyan számos anyagilag kevésbé biztosan megtérülő kiadvány megjelenése mellett, mint a Gyűrűk Ura-filmek egyenként négylemezes, bővített változatai. Ezeknél a mozikban látott változatokhoz képest hozzáadott plusz jelenetekhez újra összehívták az eredeti szinkronstábot. Azóta több olyan bővített filmről tudunk, ahol nem foglalkoztak a plusz szinkronnal, az új jeleneteknél a film egyszerűen átvált eredeti hangra és magyar feliratra.