Lenin csokiszobra sokkolta a bukarestieket

2010.01.27. 12:59
Vlagyimir Iljics Lenin megjelent régi talapzatán Bukarest egyik főterén, de nem bronzból készítették.

Az alkotó, Ioana Ciocan román képzőművész szerint létre kell hozni a kommunista képzőművészet múzeumát, ezért visszarakta Lenint a Szabad Sajtó térre (korábbi nevén: Szikra tér), a még mindig ott álló régi talapzatra.

A 3 méteres szobor polisztirénből, rizsszemekből és árpakásából készült, külsejét csokoládéval és rózsaszín drazséval díszítette a művész, aki két hétig akarta a téren hagyni Lenint, de az illetékes hivatal csak keddre engedélyezte az akciót. A szobor leleplezése így is dühöt váltott ki a jelenlévőkből, többek között egy volt légionárius tisztből, aki tizenhét évet ült kommunista börtönben.

lenin450

Ioana Ciocan a csokiszoborral azt akarta hangsúlyozni, hogy a múlt emlékét nem lehet szőnyeg alá söpörni, a társadalomnak szembe kell néznie a kommunizmus történetével. Az új Lenint viszont direkt az elmúlás egyik román jelképéből rakta össze: az árpakásából itt halotti kalácsot, colivát szoktak készíteni, amit a temetéskor osztogatnak a gyászolóknak.

A téren korábban egy 7 méter magas bronz-Lenin állt, amit 1990 márciusában döntött le a talapzatáról a tömeg egy darukezelő segítségével.