Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Lenin csokiszobra sokkolta a bukarestieket

2010.01.27. 12:59
Vlagyimir Iljics Lenin megjelent régi talapzatán Bukarest egyik főterén, de nem bronzból készítették.

Az alkotó, Ioana Ciocan román képzőművész szerint létre kell hozni a kommunista képzőművészet múzeumát, ezért visszarakta Lenint a Szabad Sajtó térre (korábbi nevén: Szikra tér), a még mindig ott álló régi talapzatra.

A 3 méteres szobor polisztirénből, rizsszemekből és árpakásából készült, külsejét csokoládéval és rózsaszín drazséval díszítette a művész, aki két hétig akarta a téren hagyni Lenint, de az illetékes hivatal csak keddre engedélyezte az akciót. A szobor leleplezése így is dühöt váltott ki a jelenlévőkből, többek között egy volt légionárius tisztből, aki tizenhét évet ült kommunista börtönben.

lenin450

Ioana Ciocan a csokiszoborral azt akarta hangsúlyozni, hogy a múlt emlékét nem lehet szőnyeg alá söpörni, a társadalomnak szembe kell néznie a kommunizmus történetével. Az új Lenint viszont direkt az elmúlás egyik román jelképéből rakta össze: az árpakásából itt halotti kalácsot, colivát szoktak készíteni, amit a temetéskor osztogatnak a gyászolóknak.

A téren korábban egy 7 méter magas bronz-Lenin állt, amit 1990 márciusában döntött le a talapzatáról a tömeg egy darukezelő segítségével.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?