Ókovács kirúgta Győriványit

2011.11.05. 17:31
Ókovács Szilveszter szerint Győriványi Ráth György karmester rontotta az Operaház hitelét, ezért felmondta karmesteri szerződését. Győriványi a Népszabadságban megjelent cikkében azt állította, nem is volt szerződésük Dohnányival, akit Ókovács perrel fenyegetett.

Igenis volt szerződése a Magyar Állami Operaháznak Christoph von Dohnányival, cáfolta az Operaház volt megbízott főigazgatójának a Népszabadság szombati számában megjelent állítását Ókovács Szilveszter, az Operaház kormánybiztosa. A világhírű karmester a szerződés szerint október 28-29-én vezényelt volna az Operaházban, de fellépését október 20-án, Dörner György színházigazgatói kinevezése ellen tiltakozva lemondta.

Győriványi Ráth Győrgy volt megbízott főigazgató a Népszabadságban megjelent cikkében azt állította, hogy Dohnányinak nem is volt aláírt szerződése az Operaházzal, mert arra nem lett volna fedezet. Állítása szerint azért, mert az évad közepén egymilliárd forintot vontak el az Operaháztól.

Ókovács szerint Győriványinak abban igaza van, hogy fedezet nélkül nem lehetséges a szerződések aláírása, de szerinte pont Győriványi "lökte több tízmilliós veszteségbe az Operaházba kiírt

szimfonikus koncertsorozatot", önmagával pedig három évre, 22 előadásra szóló szerződést írt alá. Ez utóbbi szerződést Ókovács most arra hivatkozva felbontotta, hogy Győriványi írásával rontotta az Operaház hitelét.

Ókovács perrel fenyegette meg a budapesti fellépését lemondó Christopher von Dohnányit, amit Hamar Zsolt karmester szintén a Népszabadságban tisztességtelen lépésnek nevezet. Rá viszont nem haragszik Ókovács, mert bár "nincs igaza", de "az Operaház nimbuszát szánt szándékkal nem rombolta". Ezért Hamart meghívja vezényelni az Operába, ahogy amúgy a perrel fenyegetett Dohnányit is.