Magyarok vetítenek a luxussziget nyitóbuliján

2008.11.19. 15:39
A pálma formájú mesterséges szigetkomplexum megnyitója lesz Dubaj történetének legnagyobb bulija. A 20 millió dolláros estélyen két magyar képzőművész felel a vizuális látványért. Bordos László Zsolt és Kovács Ivó szerint a vetítés alkalmazott művészet, de vannak képzőművészeti értékei is.

Egy sor világsztár mellett két fiatal magyar képzőművész, Bordos László Zsolt és Kovács Ivó, a háromdimenziós animáció specialistái is részt vesznek a világ nyolcadik csodájának nevezett mesterséges sziget, a dubaji Palm Jumeirah csütörtöki megnyitó ünnepségén.

A 800 futballpálya alapterületű szigetet majdnem 100 millió köbméter homok és hétmillió tonna kő felhasználásával építette a Perzsa-öböl vizére a Nakheel, a dubaji kormány ingatlanfejlesztő cége. A pálma 17 ágán és a szigetet körülölelő hullámtörőn nyolcezer villa és lakás épült. A törzsén bevásárlóközpontok, irodaházak és szállodák sorakoznak.

A mesterséges sziget

A főépület az Atlantis The Palm. 1532 szoba és lakosztály van benne, akváriumaiban 65 ezer hal úszkál, a vendégek kívánságait pedig háromezerfős személyzet lesi. Ez a luxushotel a megnyitó ünnepség helyszíne.

A csütörtöki rendezvényre több mint kétezer vendég hivatalos. Az Egyesült Arab Emírségek és az egész arab világ krémje mellett ott lesz például Robert De Niro, Oprah Winfrey, Janet Jackson, Michael Jordan és Boris Becker. A Dubajban megjelenő angol nyelvű Gulf News szerint a 20 millió dollár (4,2 milliárd forint) költségvetésű megnyitó az ország történetének legnagyobb szabású exkluzív partija lesz.

 Fellép Kylie Minogue és Lindsay Lohan lemezlovas barátnője, Samantha Ronson is. Az est fénypontja a szálloda homlokzatára vetített viedoanimáció. A 240-szer 100 méteres mozgó fényfestményen öt hónapon keresztül dolgoztak a magyar művészek Párizsban.

Bordos László Zsolt és Kovács Ivó évfolyamtársak voltak a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A háromdimenziós grafikát autodidakta módon tanulták. "Évek óta figyelemmel kíséri a fejlődésünket Richard Di Meglio, az architekturális vetítésre, vagyis épületvetítésre szakosodott legnagyobb francia cég, a VLS vezetője, és már több nemzetközi projektbe meghívott bennünket" - írta Bordos és Kovács emailben az MTI-nek.

A dubaji projektben a magyarok a háromdimenziós animációkért, és a forgatókönyv művészi megjelenítéséért felelnek. Alkotótársuk Giovanni Bourgeois VJ. A munkát Marie Jeanne Gauthe irányítja, aki Jean-Michel Jarre koncertjein a vetítések művészeti vezetője.

A pálmasziget felavatására négyzetméterben számolva minden idők második legnagyobb méretű videovetítését készítette elő a francia-magyar művészcsoport. Grandiózusabb program csak a pekingi olimpiai játékok nyitóünnepségén volt a VLS szerint.

Képzőművészeti értékek

"Kétségtelenül vannak képzőművészeti értékei a projektnek, de alapvetően alkalmazott művészeti alkotásról beszélhetünk. Remek referenciamunka is, és jó volt csapatmunkában dolgozni. Itt a helyszínen nagy élmény megtapasztalni az eseményt lebonyolító amerikai rendezvényszervezők professzionalizmusát. A gigantikus projekt legapróbb részleteire is figyelni tudnak" - írták a magyar művészek Dubajból.

A Palm Jumeriah megnyitóján több Guinness-rekordot is felállítanak. Az est például a pirotechnika történetének legnagyobb tűzijátékával zárul. Az eddigi rekord a videovetítéshez hasonlóan a pekingi olimpiához kapcsolódik. A játékok megnyitóján 30 ezer rakétát lőttek fel. Dubajban több mint háromszor ennyivel, 100 ezer speciális pirotechnikai eszközzel készülnek - írja a Gulf News. A pálmasziget 17 kilométer hosszú hullámtörőjének ötven pontján, illetve a szálloda tetején és 400 erkélyén felállított kilövőállomásokról 245 méter magasra repülnek a rakéták, és a tűzijátékot az űrben keringő műholdak kamerái is látni fogják.

"Láttunk a városban egy hatalmas reklámtáblát. Az áll rajta, hogy 'Itt minden lehetséges'. Ez valóban így van" - írta Kovács Ivó és Bordos László Zsolt. "Mérföldkő számunkra ez a munka. A tervek szerint tovább dolgozunk a párizsi céggel, és reméljük, hogy Magyarországon is beindul a nagyméretű videoanimáció-vetítés, és akkor szívesen valósítanánk meg projekteket otthon is."