Bizarr álltakereskedést nyitott Banksy

2008.10.10. 16:07
Kicsinyét etető térfigyelő kamera, csipegető csirkehús falatok és majomszexet néző majom a neves street artos furcsa állatkereskedésében.

Szürreális állatkereskedést nyitott New Yorkban a világ leggazdagabb street artosa, Banksy. A bristoli falfirkás második amerikai kiállítása nem kapott nagy hírverést, csütörtök este egyszerűen megnyílt egy hagyományosnak látszó pet shop, kalitkákkal, akváriumokkal és ketrecekkel. Csak a különösen figyelmes járókelőknek tűnik fel, hogy odabenn nem hagyományos állatok hemzsegnek.

Az akváriumban rántott hal darabok úszkálnak, egy kitömött majom valami természetfilm majomszex-jelenetét bámulja, a terráriumokban kolbászok és hotdogok sütkéreznek, egy tálkából pedig két csirke nugget csipegeti a szószt.

A kívülről is áttekinthető térben semmi nem utal Banksyre, nincsenek graffitik és stenciles ábrák. Csak a honlapjáról lesz nyilvánvaló, hogy a munkáit milliókért adó street art-sztár akciójáról van szó.

Banksynek egyébként ez a második amerikai kiállítása. 2006-ban Kaliforniában egy átlagos polgári enteriőrt rendezett be, amelybe egy piros, tapétamintásra festett elefántot helyezett. A sajátos munka felháborította a helyi állatvédőket, az elefánt ugyanis élt. A kiállítás utolsó napjára végzést hoztak, hogy az elefántot le kell mosni, és bőrbarát gyerekarcfestékkel kell újramázolni. Ezt azonban már nem tették meg, és az elefánt az utolsó napon a maga természeteses bőrszínével tűnt fel.

Nézze meg képeinket!

A New York-i kiállítással ilyen problémák nem lesznek, mert csak mű vagy kitömött állatok, és preparált élelmiszerek kaptak helyet a ketrecekben. A hónap végéig nyitva tartó állatkereskedésben feltűnik egyébként még egy közelmúltbeli Banksy mű főszereplője, a térfigyelő kamera. A nagy kamera fejforgatva egy ágon figyeli a kicsinyét, meg a kirakat előtt elhaladókat.

A képeit százmillió forintnyi összegekért árverező utcaművész a közelmúltban más újításokat is bevezetett. A szintén New York-i házfalon feltűnő patkányát már vállaltan nem ő készítette, a tervek kivitelezésével egy nagyméretű reklámgrafikai munkákat készítő céget bízott meg.