Magyarország egy Füles

2007.02.04. 17:54
Visszafogott buli jófej hatvanasakkal, mindent elsöprő pókergyőzelem, ingyenes múzeumlátogatás, Szomszédok, Barátok Közt, Hiller, Andaxin - csak hogy abszolút fénypontjait említsem a szombaton tartott ötvenedik Füles-szülinapnak.

Kissé öreges, de megható buliban töltöttem a szombat éjszakát a Szépművészeti Múzeumban, az ötvenéves Füles rejtvényújságot ünneplők körében. A vendégek java az idősebb korosztályból jött, pedig a Fülest a fiatalabbak is ismerik: ki ne emlékezne például a legendás képregényekre, amik tudtunkon kívül voltak általános iskolai segédanyagaink.

Az esten Füles sztárbarátaival Dunát lehetett volna rekeszteni, ami nem csoda, hiszen az újság ötvenéves fennállása alatt szinte az összes magyar médiaszemélyiségnek volt hozzá valami köze. Vagy címlapon szerepelt, vagy sztárinterjúban, vagy dolgozott benne. Ott volt az összes klasszikus magyar oldies híresség, akiket még felsorolni is hosszú: Vágó, Korda, Balázs, Goór Nagy, Mary, Czeizel, Sztankay, Bajor, Hernádi, Mérő, Endrei, Farkasházy, Csongrádi, stb. (lásd galéria!). Illetve a lélekben oldiesok: Varnus, Novák, Fésűs, Détári és egy valaki a Jóban Rosszbanból. Mind ismerték és szerették egymást.


Klikk, hopp!

A youtube-os reneszánszát élő Szomszédok stábját Csűrös Karola képviselte, aki még mindig ugyanúgy néz ki, ahogy azt Etusként megszokhattuk tőle - csak most nem láttuk diszkózni. Csűrös Karola leginkább a Szomszédok megalkotójával, Horváth Ádámmal karöltve volt látható. Koós János a welcome drinkek fogyszatása helyett elmondta, hogy január elsején megfogadta, idén nem iszik, és ez nem egyszerű, mert szinte minden nap hivatalos egy disznóölésre. "Nem olyan rossz amúgy" - mondta - "csupán annyi a trükköm, hogy minden reggel beveszek egy Andaxint." A nem színészek számára enyhén feszengős fogadás után kezdődött a showműsor.

Misztikus Füles nóta

Az est egyik várva várt pillanata a Presser Gábor és Novák Péter által szerzett Füles-dal volt. Novák Péter a szerzeményt magára vállalta, mondván, hogy Presser épp külföldön volt, mikor felkérték a megírására. Novák a Füles-dalt misztikusan szülte, megidézte hozzá a rejtvényfejtő nagymamája szellemét is. A Füles Novák szerint egy misztérium, mivel a keresztrejtvény a kollektív tudatba hatol be. Ezt a gondolatiságot akarta belerakni a nótába. Több refrénje volt: "vízszintes, függőleges, ó-ó-ó, hú de érdekes" vagy "a vicc poénja függőleges" vagy "te vagy a rejtvény, te vagy a rejtély, a Füles a végállomás". A dalt a Full Moon vokálegyüttes adta elő, öt fess fiatalember, akik közül az egyik (Rácz Gergő) a V.I.P. nevű fiúcsapatból nőtte ki magát. Közben messziről egy könnycseppet láttam lecsordulni az utolsó vacsoráját költő Jézus arcán a híres festmény másolatán. Megjegyzem, ezt a csarnokot lehetetlen jól behangosítani.

Ezután a Rejtvényfejtők Országos Egyesületének elnöke bejelentette a nagy hírt: ezentúl Füles születésnapját, február 3-át hivatalosan a rejtvényfejtés napjává nyilvánítják. Mivel szerinte itthon több mint egymillió ember fejt, meg kell ünnepelni a rejtvényfejtés töretlen népszerűségét.

Elegáns szamár

"Isten éltesse az ötvenéves Fülest!" - kezdte ígéretes beszédét a kultuszminiszter. "Én a rejtvényfejtést és a Fülest a magyar kultúra részének tartom, ezért is megfelelő hely az ünneplésre az egyik kedvenc múzeumom, a Szépművészeti" - fejtette ki. Ezután sajnos egy száraz, történelmi szöveget olvasott fel a rejtvények hátteréről, pedig nincs is annál szebb, mint amikor rögtönöz. Szerencsére a végén mondott sajátot: "Mikor megkerestek, hogy mondjak beszédet az évfordulón, eleinte nem akartam elhinni, mert ez az elegáns szamár egyáltalán nem tűnik ötvenévesnek. Isten éltesse az örökifjú Fülest!" - adott keretet mondandójának, miután áldását adta a rejtvényfejtők napjára. Kifele menet kezet szorított Vili bácsival a Barátok Köztből, (Várkonyi Andrással), összebiccentett Vágó Istvánnal, aztán tovább ment a magyar kultúrát éltetni az újságíróbálra. A jólnevelt közönségből senki nem fújolt, és talán még azt sem feltételezték róla, hogy hazudik. Az egyik műsorvezető azzal búcsúztatta Hillert lányos zavarában, hogy talán még a politikában is jól jöhet neki, amit a Fülesből megtanul.


Hiller, Bajor, Hernádi

Füles, az optimista magyar

Szabó György, a Sanoma vezérigazgatójának mélyfilozófiai gondolatai következtek ezután. Szabó feltette a kérdést, ami mindannyiunkat feszített belülről: "Vajon ugyanaz a csacsi-e a mostani Füles, mint ötven éve? Vajon Füles hogy élte meg a minket ért változásokat?" Választ is adott: "a Füles olyan, mint az élet: nem rossz, és nem is jó." Vagy a másik hasonlat: "A Füles maga Magyarország. Nem szenved, nem merül el a pesszimizmusban. Tévhit, hogy ez az ország pesszimista. Ha így lenne, vajon miért olvasnák a Fülest négyszázezren? Hiszen a Füles optimista" - magyarázta. Elöregedő társadalmunkról nem ejtett szót.

Tömegoszlató fegyvert vetettek be

Ma már tudom, ha pozícióban lennék, a rendőrségi gumibot és könnygáz helyett inkább Szentpéteri Csillát küldeném koncertezni az oszlatási helyszínekre. A zongorista nőt nem tudom, miért futtatják ennyire, hogy folyton belebotlok öncélú előadásaiba. Fellépése alatt az értelmesebbek, és akikben nem volt nyugtató, vagy túl elöl ültek, mind távoztak a teremből. Ráadásul Szentpéteri "Latinos Stílusban Oszlató" Csillába nő létére nem szorult annyi empátia sem, mint az előtte felszólaló Vitray Tamásba. A tévés legenda direkt rövidre fogta köszönő beszédjét - a Füles-szerkesztőség örökös tagjává vált -, mert látta, hogy már mind éhesek vagyunk, sőt, ő is éhes volt. Vitray amúgy húszéves korában jelentkezett a Füles szerkesztőjének, de akkor még csak másfél nyelvet beszélt, ezért a másik jelentkezőt választották. Utána díjakat kaptak régi szerkesztők, vagy hozzátartozóik: Rátonyi Róbertet azért díjazták, mert a Tere-fere rovattal megteremtette a sztárinterjú műfaját. A díjat özvegye vette át.

Etust megbántották

A Sanoma kiadó tulajdonában lévő Füles évfordulójának megadták a módját, luxuskörülmények közt luxusvacsorát kaptunk a Gundel jóvoltából. Igaz, az étkek az étlapon sokkal jobban mutattak, mint a valóságban, illetve az étlapra nem írták rá, hogy vigyázzunk az egyik pincérrel, mert viselkedése nem vendéglátóshoz illő. Én tényleg csak egy jelentéktelen vendégecske voltam a partin, nem érdekelt volna, de amikor idolom, Csűrös Karola odajött hozzám, hogy látta, nekem is beszólt a pincér, úgy döntöttem, nem hagyhatom szó nélkül az idősebb, szálkás, ősz hajú, pökhendi pincért, aki a hetes asztalnál szolgált fel. Akit még az emésztése sem indított meg hazafelé a négy fogás után, az kvízjátékot, pókert, totó-lottót, sakkot, kaszinót vagy honfoglalósat játszhatott a múzeumban a Füles szívszorongatóan kedves dolgozói társaságában.


Buli

Mindörökké Füles

A meghívó alapján egy fokkal nagyobb pörgésre számítottam a bulin, de csak egy fokkal. Úgy sikerült kitartanom a végéig, hogy beültem pókerezni Korda Györggyel és Balázs Klárival. A háromfordulós játékot végül megnyertem, de a nyereményemnél sokkal többet jelentett, hogy kiejtettem Korda Györgyöt, és még Mérő László is elismerően nyilatkozott a játékstílusomról. Három könyvet vittem haza: egy übergáz Endrei Judit szerzeményt, egy felesleges információkkal teli Superbrands könyvet, és egy rejtvénykönyvet, melléjük plüss Fülest. Az utóbbi kettő tetszett, de azért egy ötvenéves előfizetésnek sokkal jobban örültem volna. Remélem ott lehetek majd a századikon is, kedves Füles.