Gusztáv
-4 °C
1 °C

Vége a kövér operaénekeseknek

2008.06.18. 11:19
Deborah Voigttól elvettek egy szerepet, mert túl kövér volt. Négy évvel később, ötvennégy kilóval könnyebben visszatért, és a médiaképes operáról nyilatkozik.

"Nincs mit tenni, az opera arculata is változik. Szerintem ostobaság lenne azt hinni, hogy az énekeseknek nem kell jobban aggódniuk a fizikumuk miatt, mint évtizedekkel ezelőtt" - ismerte el Deborah Voigt ünnepelt amerikai szoprán, aki négy évvel kipenderítése után 54 kilóval karcsúbban tért vissza a londoni Covent Gardenbe, hogy elénekelje azt a szerepet, amelyet jelentős túlsúlya miatt akkor elvettek tőle.

A YouTube videomegosztón közzétett hirdetésfélén egész kis jelenetet körítetek a művésznő londoni visszatéréséhez: a gyomorműtét segítségével "megkönnyebbült", s immár ismét Richard Strauss Ariadné Naxosban című operájának előadására készülődő díva a budoárjában azzal a "kis fekete ruhácskával" folytat kacér-békülékeny párbeszédet, amelybe a fáma szerint négy évvel ezelőtt nem fért volna bele, s ezért húzták ki a szereposztásból.

A 47 éves szoprán, aki Wagner-szerepekben aratta legnagyobb sikereit, a premier után a hírügynökségnek adott interjújában bevallotta, hogy amikor 2004-ben visszavették tőle Ariadnét, nagyon letört, de azóta belátta, hogy akkori termetével nem lett volna helye abban a stílusú produkcióban.

Voigt ugyan arra hivatkozott, hogy a radikális fogyóterápiába főként egészsége miatt ment bele, ám nem titkolta, hogy így sokkal nagyobb lehetőségek nyíltak meg előtte az operaszínpadon. Igaz, hogy a súlyvesztés miatt gyökeresen új énektechnikákat kellett begyakorolnia.

Továbbra is játssza a "nehéz szerepeket", mint a Trisztán és Izoldát, ám ezek ma már sokkal több ráfordítást igényelnek tőle fizikailag és érzelmileg - állította az operaénekes.

Belátva, hogy az idők megváltoztak, és a televízió korában sokkal élesebb lett a szórakoztatóiparon belüli verseny, az operadíva kifejezte reményét, hogy azért "nem jutunk el odáig, mikor majd bemikrofonozzák a szubretteket Izolda szerepéhez".