Magyar fotós tarolt a World Press Photón

2008.02.08. 11:36
Gárdi Balázs Afganisztánban készült képe az általános hír kategória első helyezettje lett egyedi kategóriában, afgán képeivel pedig a sorozat kategóriát is ő nyerte. A fődíjas brit fotós képét több mint nyolcvanezer fotó közül választották ki. Szigetváry Zsolt második, Berekai Judit harmadik helyezést kapott.

Tim Hetherington brit fotós nyerte el a World Press Photo (a Világ Sajtófotói) idei fődíját - jelentették be pénteken Amszterdamban. A magyar fotós, Gárdi Balázs: afgán férfi sebesült fiút tart című képével az általános hír kategóriában aratott győzelmet. Gárdi egy másik első helyet is elhozott, az Afganisztánban egy tavaly októberi katonai művelet során készült képeivel az általános hírek sorozat kategóriáját is megnyerte.

Gárdi Balázs képe

Szigetváry Zsolt MTI-fotós pedig a melegek elleni erőszakot ábrázoló képével második díjat aktuális közügyek kategóriában. Berekai Judit harmadik díjat nyert egy lengyel fotóssal párban sportfotó kategóriában.

Tavaly általános hírek kategóriában I. díjjal jutalmazták Szigetváry Zsoltnak, az MTI fényképészének a tavaly szeptemberi-októberi budapesti zavargásokról készített felvételeit.

A World Press Photo világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotó szemléje, amelyen rendszerint több ezer fotós indul. Tavaly közel 4500-an küldték be munkáikat. Az 51. alkalommal kiírt versenyre százhuszönöt ország több mint ötezer fotósa küldte el pályázatát, 80 százalékuk interneten. Összesen több mint 80 ezer kép érkezett a versenyre. Húsz kategóriában összesen 59 fotóst díjaztak.

Gárdi Balázs nyertes sorozata

A győztesek április 27-én vehetik majd át a díjakat az Amszterdamban megrendezett ceremónián. A World Press Photo 1955-ben Hollandiában alapított független, nonprofit szervezet. Fő célkitűzése a hivatásos sajtófotósok munkájának támogatása és népszerűsítése. A díjazott fotók vándorkiállításon mutatkoznak be a világ számos nagyvárosában, így Budapesten is.