Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

európai

2004.02.21. 13:55
Vannak dolgok, amik valahogy sehogy se akarnak sikeredni (ilyen pl. az Erzsébet híd – folyton belecsúszik egy kötőjel, pedig). Minap is csak kikerült a címlapra egy közös Európa *Parlamenti lista. Ezek a nyamvadt EU-s intézmények. Különösen a képzős alakjaik. Helyesen Európa parlamenti lett volna, nagy E, kis p (ugyanígy: Európa tanácsi stb.). Illetve.

Nézzünk körül, mondjuk, az europa.eu.int-en, hogy vannak ezek az EU-s izék: European Union, European Parliament, European Council, European Commission. Vagy pl. németül: Europäische Union, Europäisches Parlament, Europäischer Rat, Europäische Kommission. Stb. Etc. Usw.

Hát bizony ezek magyarul: Európai Unió, Európai Parlament, Európai Tanács, Európai Bizottság.

Nem tudom, miért spórolódik le mindig az az i. A helyesírási szótárban van Európai Unió meg Parlament meg Bizottság. A tanács viszont Európa Tanács. Persze más népek is le-lerövidítik a melléknéves alakot. Ilyenkor a németek könyörtelen egybeírással jelzik, az így tömörített szerkezet összetett szó: Europaparlament, Europarat.

Tulajdonképpen ezek az i nélküli Európa-izék magyarul is összetételek: Európa-parlament, Európa-tanács, Európa-bizottság. Csakhát a helyesírás utánaengedett a (különösen az intézményneveknél, cégneveknél) dúló szétírási tendenciának, és rábólint az Európa Tanács típusú képtelenségekre (mármint a helyesírási szabályzat szerint képtelenségekre). Na, mindegy.

Mindenesetre jobb volna ragaszkodni az -i képzős alakhoz, egyszerűbb volna a képzett alakok helyesírása is:

európai uniós, európai parlamenti, európai tanácsi, európai bizottsági.

Bár... Az AkH. gondoskodik róla, hogy semmi se legyen olyan egyszerű:

Európai Unió-beli.

[Ortográf Cirkusz – Tartalom]