Aliz
6 °C
14 °C

Kötőjelközeli

2004.03.11. 16:12
A változatosság kedvéért most egy kötőjelen fogok szarozni. (Néha elképzelem, miket gondolhatnak a „normális emberek” arról, aki képes hosszan vacakolni egy kötőjellel, vesszővel vagy szóközzel. Rémálom.)

Amióta a Fidesz jogi eszközökkel tudatosította a köz tudatában és a sajtómunkások fejében, hogy attól, hogy valamely jav (mondjuk, egy cég) valakinek, valaminek (mondjuk, egy pártnak) a hasznára van, attól az a jav még nem varrható annak a valakinek, valaminek a nyakába – és egyáltalán, kockázatos azt írni, hogy valami a Fideszé (MSZP-é, SZDSZ-é, MDF-é, STB-é), sőt, a kockázat még az olyan lazább szemantikájú szerkezeteknél sem elhanyagolható (hanyagolható el), mint a Fidesz-es (MSZP-s, STB-s) valami, de még a tömör Fidesz-valami (MSZP-, STB-valami) sem biztonságos –, azóta tudhatjuk, hogy aki a jogászok úgynevezett nyelvérzékére próbál hagyatkozni, az hülye. Egyrészt. Másrészt a közel határozószóból (és főnévből) az -i melléknévképzővel képzett valami úgy kivirágzott, mint a Sas-hegy oldalában az elvadult orgonás, amikor bedurran a tavasz.

Namost, a közel határozószó (meg a közeli melléknév) allativust, „külső közelitő esetet” (ez gyönyörű, nem?) vonz, a házhoz közel, a szívemhez közel. Illetve. A közeli melléknév szereti legrugdalni az előtte levő főnévről a „helyviszonyragot” (a -hoz, -hez, -höz-t), vagyis szívesen mondjuk a természethez közeli helyett azt, hogy természetközeli. Az ilyen szerkezeteket (amikor az első szóról lemarad a határozórag) nevezik „jelöletlen határozós” összetételeknek, ezeket a szabályzat (AkH. 125.c) egybeírni rendeli: energiagazdálkodás (energiával gazdálkodás), ökölvívás (ököllel vívás), munkatárs (munkában társ), áldozatkész (áldozatra kész), iskolaköteles (iskolára köteles), munkaképes (munkára képes), mélyhűtött (mélyen hűtött), szélvédett (széltől védett) stb.

A közeli produktívan termeli ezzel az eljárással az összetett szavakat: napközeli, földközeli (pálya), halálközeli (élmény), természetközeli, emberközeli, kormányközeli, pártközeli, államközeli stb. Mondhatnánk: van egy termékeny „képzőszerű utótag” (vö. -fajta, -féle, -nemű, -szerű, -rétű stb.), a -közeli.

Mégis, a sajtó tele van *Fidesz közeli-vel meg *MSZP közeli-vel. De olvastam már *Vegyépszer közeli-t (a Népszabadságban), *kampány közeli-t (a Magyar Hírlapban), *állam közeli-t meg *válság közeli-t az Ésben. Kovács főszerkesztő egész publicisztikát bírt megereszteni *Közszereplő közeli címmel, persze keményen *Fidesz közeli-zik benne.

A kedvencem az a kétlepedőnyi És-cikk volt (ippeg nem találom), ami egy egész irdatlan hosszú oldalon át *Fidesz közeli-zett, aztán beesett egy kormányközeli, és onnantól – mintha a szerző vagy a szerkesztő vagy a korrektor [megengedő vagy!] észbe kapott volna – szépen Fidesz-közeli-k vannak.

Vajon mitől bolondult meg a (-)közeli? A helyesírási szótárra gyanakszom. Az előző változatokban nincs utótag (-)közeli. 1977-es Helyesírási tanácsadó szótáramban (HTSz.) közeli, közeliek / közeli rokon van, a Helyesírási kéziszótár CD-változatában csak közeli rokon. Az 1999-ben kiadott Magyar helyesírási szótárban (MHSz.) viszont ezt találjuk: közeli: Pest közeli / közeli rokon. Sőt, ha a Fidesz-közeli-n tökölő korrektor belenéz a Szalay Kiadó Nagy magyar helyesírási szótárába (szép, pökhendi cím, harmincezerrel kevesebb tétel van benne, mint az MHSz.-ben, viszont helyenként kísértetiesen emlékeztet rá), abban ezt találja: közeli: Pécs közeli.

No, ez a Pest közeli (Pécs közeli), attól tartok, nem stimmel. Gyanítom, ha nem sajtóhiba, a szótárszerkesztő félreanalogizált. Vannak olyan földrajzi nevek, amelyekben birtokos személyjeles (személyragos, birtokviszonyjeles, mindegy), külön szóba írt köznévi utótag van: Duna mente, Duna–Tisza köze, Körös melléke, Szekszárd vidéke, Vác környéke stb. Az ezekből -i képzővel képzett mellékneveket így írjuk: Duna menti, Duna–Tisza közi, Körös melléki, Szekszárd vidéki, Vác környéki. Ez a közi, melléki stb. nem a köz, mellék stb., hanem köze, melléke stb. származéka, csak „kiesik belőlük az e” (ahogy a -falva, -laka is -falvi, -laki lesz).

Lehet, hogy a Pest közeli-re rá lehet húzni egy ilyen Pest közel(e)i magyarázatot, bár én még élő embertől nem hallottam, hogy Pest közelén lakik. *Fidesz közele, *MSZP közele, pláne *Vegyépszer közele, különösen mint a közeli alapja – hát, viszketős nagyon. Jobb az úgy, hogy Fidesz-közeli. Jobb, ha a szerző, szerkesztő, korrektor néha a fejét is használja, nemcsak a szótárat.

Hamarosan megjelenik az Osirisnél egy Helyesírás című könyv. Vastag, tartalmas, ígéretes. Annak a kétszázezer szavas példatárában így fog kinézni a közeli bokra: csődközeli helyzet, csúcsközeli, emberközeli, felszínközeli, Fidesz-közeli cég, halálközeli, kormányközeli, partközeli.

[Ortográf Cirkusz – Tartalom]

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?