A média visszavágnak

2007.02.28. 12:24

Na, tegnap meg merészeltünk jelenni a címlapon egy, a médiák szót tartalmazó címmel (A közszolgálati médiák közül az MTV-t büntették legtöbbször), és már megint dőlni kezdett a nyelvápoldali hülyeség a szerkesztőségi levélcímekre. A régi logikázós marhaság. Hogy a média a médium többes száma, tehát csak a médiumok lehet helyes (itt már helyből eldobom az agyam mindig, merthátugye ha a médiumok is a médium többese, meg a média is, akkor az mé nem diszkrepanc?), és hogy mi milyen műveletlen tahók vagyunk.

Hiába pöfögtem hát éppen három éve, hogy:

Minden kedves olvasó, aki beáll a beszólók hosszú sorába, hogyaszongya: „a »média« már eleve a »médium« plurális alakja, a »médiák« ezért helytelen”, újra és újra, da capo, ezt az emailt fogja kapni tőlem:

Tisztelt olvasó!
Itt küzdvén az exigenciákkal, számba véve nemcsak a humaniórák szépségeit, de a reáliák keménységét is, úgy gondolom, a magyarban szép és tiszteletreméltó hagyománya van a latin szavak kettős többesének.

üdv
ZsB

És hiába vágtam oda hozzá egy cikket is Nádasdy Ádámtól, hiába, hiába, hiába. Szegény tanár úr is minek magyaráz annyit. Meg Lázár A. Péter is. Pedig ezek a beirkáló okosok se mondják, hogy "azt mondták a média".

Tök reménytelen, dejazé rádobok még egy lapáttal, TGM-től:

„[A] »peremországok« alkotmányos alapjogai és történeti önismerete iránt többnyire közönyös európai médiák (igen, médiák, és nem »médiumok«: ez utóbbiak a spiritiszta asztaltáncoltatásra fogékony személyek: ők csakugyan médiumok; és »lappáliák«, nem »*lappáliumok«, »humaniorák«, és nem »*humaniorumok«; elnézést, hogy magyarul beszélek) [...]”

A fene egye meg, akkor sem akarunk elnézést kérni, hogy magyarul beszélünk. Sokat hibázunk, ez igaz, sajnos, de a médiák így van jól. És ezután is így fogjuk mondani, írni. És jönni fognak a levelek, és makacsul azt fogjuk válaszolni, hogy tessék mondani, a korrigendák se jó? Az univerzáliák se? A fóliák helyett is foliumokat köll mondani? Az operák helyett opusokat?

[Ortográf Cirkusz – Tartalom]