Gyurcsány bojkottot hirdetett a Magyar Hírlap ellen

2009.02.11. 16:38 Módosítva: 2009.02.11. 17:44
Állami intézmény nem fizethet elő a Magyar Hírlapra, és az állami vállalatok nem hirdethetnek Széles Gábor napilapjában Gyurcsány utasításai alapján, miután Bayer Zsolt Betelt a pohár című rasszista publicisztikája felháborította a miniszterelnököt. Az újság a sajtószabadságot félti, bár szerintük a bojkottfelhívás csak jól jön nekik.

„A Magyar Hírlap hétfői számában megjelent "Betelt a pohár" című cikket követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is azt gondolja, hogy betelt a pohár, arra kéri valamennyi állami intézményt és állami tulajdonú vállalatot, hogy szüntesse meg a lap előfizetését" - áll a kormány MTI-hez eljuttatott közleményében.

Emellett az illetékes vagyonkezelő szervezeten keresztül a kormányfő arra utasítja az érintett állami vállalatokat, hogy szüntessék be a fizetett hirdetések és a reklámok megjelentetését a Magyar Hírlapban.

„Gyurcsány Ferenc arra utasítja Draskovics Tibor rendészeti és igazságügyi minisztert, hogy készítse elő a megfelelő sajtóetikai, vagy jogi eljárást a Betelt a pohár című írással kapcsolatban" - tette hozzá a távirati irodához eljuttatott közleményben Budai Bernadett kormányszóvivő.

Bayer Zsolt szerint a világ

Bayer Zsolt Magyar Hírlapban megjelent publicisztikája Marian Cozma veszprémi kézilabdázó meggyilkolása kapcsán arra szólítja fel a magyar romákat, hogy adják fel a körülöttük élő cigány származású bűnözőket, míg az MSZP-től és az SZDSZ-től azt követeli, hogy kérjenek bocsánatot eddigi kisebbségi politikájukért. Bayer emellett azt állítja, hogy megélhetési bűnözés nincs, de cigánybűnözés van.

„Nem. Az elkövetők nem magyar állampolgárok. Ahhoz, hogy valaki magyar vagy akármilyen állampolgár legyen, ahhoz embernek kell lenni. Ezek pedig nem emberek. Hanem állatok. És a vesztünkre törnek"- írja Bayer, aki szerint a rendőröknek le kéne lőniük azokat, akik megtámadják őket vagy ellenszegülnek a rendőri parancsnak.

„Barátaim felháborodástól és fájdalomtól fuldokolva mondják a telefonba, hogy amikor elmentek a tett helyszínére, ahol hatalmas tömeg gyűlt össze, a kivezényelt rendőrök közül többen a foguk között szűrve, éppoly felháborodottan és fájdalomtól letaglózottan sziszegték: "Igen, cigányok voltak... De nem mondhatunk semmit..." - írja a publicista, aki szerint az enyhe ítéletek miatt a cigányok körében el fog terjedni a vélekedés, hogy „magyart lincselni remek szórakozás".

Jól jön nekik

Stefka István, a napilap főszerkesztője az MTI-nek nyilatkozva alkotmányellenesnek, a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságát sértő, a Rákosi- és a Kádár-rendszert idéző ellehetetlenítési kísérletnek nevezte a kormányszóvivői közleményben foglaltakat. Közölte: "száz százalékig Bayer Zsolt mögött állunk, semmi kivetnivalót nem találunk abban, amit leírt."

Mint mondta, a lépés nem rendítheti meg a lap helyzetét, mivel eddig sem voltak "elkényeztetve" kormányzati hirdetésekkel, de a történtek legalább húszezerrel megemelik jelenlegi, 20-24 ezres eladott példányszámukat. (Az Index információi szerint a Magyar Hírlap tényleges eladási számai ennél jóval alacsonyabbak, 4-5000 előfizetője van csupán az újságnak, és legfeljebb ugyanennyit vesznek meg a standokon. Pontos számokat azért nem lehet tudni, mert a Magyar Hírlap nem auditáltatja magát a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség rendszerével).

Stefka István hozzátette: érthetetlennek tarja, hogy miközben Kondorosi Ferenc kormánybiztos zéró toleranciát hirdet a közúti bűncselekményekkel szemben, a kormányzó párt nem teszi ugyanezt az emberéletek kapcsán.

Feljelentés tesz a Munkáspárt

A nap folyamán a Munkáspárt 2006 nevű parlamenten kívüli párt jelentette be, hogy elnöksége büntető feljelentést tesz Bayer Zsolt és a Magyar Hírlap ellen az "uszító cikke" miatt. "Nem engedhetjük meg, hogy bárki is embertársaink megölésére buzdítson, tovább növelve ezzel a társadalmi robbanás veszélyét" - áll közleményükben.