Ausztriában fogtak el két gyanúsítottat

2009.02.08. 22:09 Módosítva: 2009.02.09. 10:37
Osztrák rendőrök tartóztatták fel a Marian Cozma meggyilkolásával gyanúsított két férfit, R. Sándort és N. Győzőt. A rendőrség immár három férfit gyanúsít azzal, hogy vasárnap hajnalban egy veszprémi bár előtt leszúrták az MKB-Veszprém román kézilabdázóját. A Cozma segítségére siető szerb Zarko Sesumot fejbe rúgták, a horvát Ivan Pesicset pedig hátulról szúrták meg. Veszprémben és az ország több városában már vasárnap este megemlékezéseket tartottak, s több helyen cigányellenes bekiabálásokat lehetett hallani.

Az osztrák rendőrök elfogták R. Sándort, a veszprémi gyilkosság egyik gyanúsítottját, közölte Váradi Piroska, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az osztrák rendőrség a magyar határtól nem messze, az ausztriai A2-es autópályán tartóztatta fel, majd azonosította a férfit.

A másik gyanúsított ellen a rendőrség nem adott ki nemzetközi elfogatóparancsot, mert Sztojka Iván esetében nem merült fel annak gyanúja, hogy külföldre próbál szökni. Sztojka ellen elfogatóparancs van érvényben, őt még keresik. Sztojka Iván enyingi, R. Sándor sárbogárdi lakos.

A korábbi kettő mellett az éjszaka újabb személyt gyanúsított meg a rendőrség azzal, hogy részt vett a vasárnap hajnali veszprémi gyilkosságban; az érintettet még az éjjel az osztrák rendőrök fogták el, közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn kora reggel.

A rendőrség N. Győző ellen még az éjszaka elfogatóparancsot adott ki, mert azzal gyanúsítják, hogy részt vett a vasárnap hajnali tragikus végű eseményekben - közölte Váradi Piroska. Őt is az osztrák rendőrök fogták el az éjszaka a magyar határ közelében.

Draskovics Tibor igazságügyi miniszter hétfőn levélben köszönte meg osztrák partnerének az osztrák hatóságok gyors és eredményes munkáját.

A veszprémi rendőrség tájékoztatása szerint a tanúvallomások alapján további gyanúsítások várhatóak. A hatóság szerint egyelőre nem tisztázott, mivel szúrták agyon Marian Cozmát, illetve hogyan szenvedett súlyos, életveszélyes sérüléseket Ivan Pesic és Zarko Sesum.

A helyi kézilabdacsapat a Skorpió bár, más néven Patrióta lokál nevű népszerű szórakozóhely pincéjében Iváncsik Gergő kisfiának megszületését és a szerb légiós, Nikola Eklemovics születésnapját ünnepelte. Éjjel kettő körül egy többtucatnyi emberből álló társaság érkezett a szórakozóhelyre.

Egy szemtanú szerint az érkező csoport kb. tizenöt főből állt. A társaság tagjai egy ideig fent várakoztak, majd lementek a pincébe. Az emeleti teremben tartózkodók közül hárman-négyen „inzultusba kerültek” a földszinti és alagsori részben szórakozó veszprémi kézilabdásokkal, mondta a történtekről Bolcsik Zoltán dandártábornok, Veszprém megye rendőrfőkapitánya.

Verziók

A legelső értesülések szerint az érkező társaság távozáskor nem akakart fizetni. Emiatt szóváltásba keveredtek a pultoslánnyal, akinek a kézilabdások a védelmére keltek.

Felmerült, hogy az elkövetők kerestek valakit, és az illetőt – mivel nincs személyes ellentétre utaló információ – összekeverték valamelyik sportolóval. Egy veszprémi vendéglős az MTI-nek elmondta: szombaton délután az egyik szórakozóhelyen egy nemrég szabadult bűnöző leütött egy férfit, aki súlyos sérüléseket szenvedett. A Veszprémben ismert bűnöző gyakran előfordult a Patrióta bárban, s nagy valószínűséggel a leütött férfi mozgósíthatta a baráti körét. Mint elmondta: azt is biztosan tudja, hogy amikor szombaton este a kézilabdások megérkeztek a bárba, egy férfi már előre figyelmeztette őket: vigyázzanak, mert itt ma "balhé várható".

Az is lehetséges, hogy a támadás hátterében a szórakozóhelyek birtoklásáért folyó alvilági harc áll, és a támadók véletlenszerűen pécézték ki áldozataikat.

A konfliktus előzményeiről nincsenek pontos információk, de az összetűzés pillanatok alatt verekedésbe torkollott. Odalent az ütésváltások után székekkel is hadakoztak.

Marian Cozmát, az MKB-Veszprém 211 centi magas játékosát a bár előtt szúrták mellkason. Csapattársai, a horvát Ivan Pesics és a szintén szerb Zarko Sesum próbáltak a segítségére sietni, de mire kiértek, a sportoló már a földön feküdt. A Veszprémben vasárnap este tartott megemlékezésen az hangzott el, hogy a két szerb Cozma fölött guggolt, amikor Pesicset hátulról szúrták meg, Sesumot pedig fejbe rúgták.

A 26 éves válogatott beállós, Marian Cozma a kórházba szállítás után életét vesztette. A 23 éves Zarko Sesumot arccsonttöréssel műtötték meg vasárnap. A 19 éves, horvát Ivan Pesicset életveszélyes állapotban szállították a veszprémi kórházba, ahol el kellett távolítani az egyik veséjét.

Stabil, jó állapotban van a vasárnap hajnalban Veszprémben megkéselt kézilabda játékos, mondta Rácz Jenő, a veszprémi megyei kórház főigazgatója hétfőn hajnalban. Az életveszélyen túl vannak a fiatal sportolók, de ennél részletesebb információkkal egyelőre nem szolgálhatunk, mondta.

Rácz Jenő azt még vasárnap úgy nyilatkozott, hogy Ivan Pesicnek, az MKB Veszprém KC horvát válogatott kapusának kivették az egyik veséjét, Zarko Sesum, a csapat szerb válogatott irányító játékosa pedig súlyos fej- és szemsérüléseket szenvedett, s vasárnap őt is megműtötték.

Szó nincs arról, hogy a fiatal játékos megvakulna az egyik szemére. Egyelőre látási zavarai vannak, amelyek az arccsonttöréséből származnak, de a szeme világát nem fogja elveszíteni. Egy korrekciós műtétet követően a szeme maradéktalanul gyógyulni fog.

A halálos kimenetelű verekedésről a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a bár biztonsági kamerái felvételeket készítettek. Az eset Veszprémben komoly indulatokat váltott ki, miután kiderült, hogy egy cigányokból álló társaság követte el a támadást.

Vasárnap este Veszprémben több ezer ember részvételével megemlékezést tartottak a meggyilkolt Marian Cozma emlékére. Bár a szervezők nyugalomra intették az egybegyűlteket, többen bosszút követeltek és cigányellenes bekiabálások hangzottak el.

Az ország más városaiban is tartottak megemlékezéseket. Szegeden például több százan gyászolták a meggyilkolt veszprémi kézilabdázót a városi sportcsarnok előtt. Székesfehérváron mintegy ötven-hatvan sportoló, sportbarát és helyi emlékezett Marian Cozmára.

Egy román hírportál azt állította, hogy a verekedésben megsebesült Zarko Sesum apja, Szerbia egyik nagy örző-védő cégének a vezetője háromszáz volt katonával indult Magyarországra, hogy bosszút álljanak fia támadóin. A Fejér megyei Enyingen emiatt attól tartanak, hogy háborús állapotok alakulnak ki a településen, úgy tartják ugyanis, hogy a kézilabdázókat az a csoport támadta meg, amely a település lakóit hosszú ideje rettegésben tartja.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport