Nem lesz olcsóbb a sugározás az RTL-nek és a Tv2-nek

2009.02.12. 14:24 Módosítva: 2009.02.12. 14:29
A két országos csatorna megszerette volna felezni az éves sugárzási díjat, de az ORTT nem fogadta el a kérelmüket. Viszont attól nem zárkóznak el, hogy az RTL Klub ezentúl pénzbüntetéssel váltsa ki az elsötétítéseket.

Mindkét országos kereskedelmi csatorna koncessziósdíj-csökkentési kérelmét elutasította szerdai ülésén a médiahatóság.

Az ORTT ugyanakkor jelzi, hogy nyitott a reklámpiaci folyamatokra épülő eredmény-kimutatások, összehasonlító elemzések, szakértői véleményekkel alátámasztott műsorszolgáltatói érvek vizsgálatára, és azok egyeztetésére" - áll az anyagban, ami az egyik név nélkül nyilatkozó testületi tag közlése szerint annyit jelent: a kérelmeket minimális mértékben támasztottak alá érvekkel körül benyújtóik. Az Index információi szerint a Tv2 és az RTL Klub is a sugárzási díj körülbelül 50 százalékos csökkentését kérvényezte.

Ugyanakkor az ORTT továbbra is támogatja az RTL Klub a műsorszolgáltatási díjat nem érintő koncessziósszerződés-módosítási kérelmét, és javasolja az ezzel kapcsolatos szakértői egyeztetések mielőbbi megkezdését. Az RTL Klub azt szerette volna elérni, hogy a médiatörvény megszegése esetén ne a csatorna programjának elsötétítésével, hanem pénzbírsággal büntesse őket az ORTT. A Tv2 egyébként már megállapodott a sugárzási szerződés módosításáról az ORTT-vel, így már évek óta csak pénzbírságot fizetnek.