Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Szükség van az új Petőfire

2009.03.20. 16:16
A megkérdezettek 80 százaléka egyetért azzal, hogy a közrádió három országos adója közül egynek a fiatalokhoz kell szólnia - tudható meg a Forsense kutatásából.

Ötből négyen egyetértenek azzal, hogy a közrádió három országos adója közül egynek a fiatalokhoz kell szólnia - tudható meg a Forsense által két és félezer, véletlenszerűen kiválasztott, 14 évnél idősebb ember megkérdezésével a múlt hónapban végzett kutatásból. A 30 év alattiak az átlagosnál is nagyobb arányban - 88 százalékban - állnak e vélemény mellé, de még az 50 év felettiek körében is 77 százalék ez az arány.

Az összes válaszoló kétharmada ért egyet azzal, hogy a közszolgálati rádió feladatai közé tartozik a színvonalas - máshol nem hallható - könnyűzene sugárzása. A harminc évnél fiatalabbak 73, az 50 év felettiek körében 58 százalék van ezen a véleményen. Nem látszik ugyanakkor lényegi különbség szintén a színvonalas könnyűzene sugárzása ügyében az MR2-Petőfi rádió és más rádióadók hallgatói között: előbbieknél 76 százalékos az igenek aránya, de utóbbiak esetében is meghaladja a kétharmadot a ráta.

A megkérdezettek majdnem pontosan kétharmada fontosnak vagy nagyon fontosnak tartja azt, hogy a közpénzből finanszírozott rádió játsszon magyar zenét is, és csak tízből egy válaszadó volt ezzel ellentétes véleményen.

Annak kapcsán, hogy a közpénzből gazdálkodó MR2-Petőfi rádió zenei adóként működik, százból 58-an álltak mondták, hogy nincs ebben semmi kivetnivaló, hiszen az igényes könnyűzene a közszolgálatiság része. A válaszadóknak csak a harmada vélekedett úgy, hogy nincs szükség arra, hogy közpénzből minőségi könnyűzenei adó működjék; a 14-19 éves korosztályban 67:27 volt ez az arány.