Kirúgták a Mokka főszerkesztőjét

2009.05.28. 12:12 Módosítva: 2009.05.28. 14:44
Hivatalosan az Aktív megszűnése miatti átszervezések következményeként bocsátották el Szörényi Pétert, de úgy tudjuk, hogy túl sok botrány volt a Mokka körül. A Tv2 az Aktív legalább egy tucat munkatársától vált meg, viszont szeptembertől újraindítják a Magellánt.

Amióta márciusban átkerült az Aktív a délutáni műsorrendbe, zuhan a nézettség, valószínűleg ezért döntött úgy a TV2, hogy leveszi a műsorról. Az AGB Nielsen múlt heti adatai szerint egyébként nem áll olyan rosszul a műsor, a hétköznaponként átlagosan 21,9 százalékos közönségarányt ért el a 18-49 évesek körében, míg az RTL Klubon vele szembe küldött Vacsoracsata 23,2 százalékot teljesített. Mindez nem túl nagy különbség, de a Vacsoracsata ismétlésekkel nyer a mindennap új adással jelentkező, teljes szerkesztőséget, több stábot igénylő Aktívval szemben.

A műsor megszűnéséhez tehát az is hozzájárult, hogy előállítása a délutáni műsorsávhoz képest indokolatlanul drága volt. Annyi biztos, hogy Aktív utoljára június 12-én lesz látható. Úgy tudjuk emellett, hogy túl sok ember dolgozott az Aktívnál és költségmegtakarítás miatt váltak meg sok munkatársától.

Megmarad azonban az Aktív Extra, ami a csatorna június 15-étől induló nyári műsorrendjében bővített kiadással kétszer is jelentkezik majd esténként Czippán Anettel. Az Aktívot Váczi Gergővel váltásban vezető Somogyi Zoltán képernyőn való szerepléséről a későbbiekben dönt a TV2 vezetősége. Váczi Gergő már kapott új feladatot, ősztől a visszatérő Magellánt fogja vezetni.

A nyolc éve indult Aktív megszűnése többek között érinti az aktuális műsorok szerkesztőségét, így több Aktív szerkesztő és Szörényi Péter, a Mokka főszerkesztője is távozik a csatornától. Az Index információi szerint azért őt menesztették a négy, interaktívnál dolgozó főszerkesztő közül (Hadas Kriszta az aktuális műsorokért felel, emellett a Naplónak, a Mokkának és az Aktívnak is külön főszerkesztője volt), mert ezzel a műsorral volt a legtöbb gond. Úgy tudjuk, hogy a főszerkesztő menesztésében közrejátszott az is, hogy a tegnapi Mokkában Réz András filmesztéta azt mondta, hogy a Joshi Bharatban látható verekedéseket előre megrendezi a csatorna. A folyosói pletykák szerint túl sok baj volt a műsorral, a házon belül sokaknak nem tetszett, hogy a Mokka a szélsőjobb prominens tagjait is behívja a műsorba, és nem tett jót a reggeli műsor presztízsének az sem, hogy Demcsák Zsuzsa megszólalásai és felkészületlensége rendre botrányt kavartak.

Azért Szörényi Péternek érdemei is vannak: ő hozta fel a nézettségi versenyben a Mokkát, ami sok éven át nem tudta megverni, sőt megközelíteni sem az RTL Klub Reggelijét.

A jövőben az aktuális műsorok vezető szerkesztője, Hadas Krisztina felügyeli a Mokka szerkesztőségének munkáját.