Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégsem csökkentik az RTL és a Tv2 díjait

2009.05.28. 18:36 Módosítva: 2009-05-29 13:29:59
Az ORTT megint nem szavazott, így május 30-ig a teljes összeget ki kell fizetnie a Tv2-nek és az RTL Klubnak. Ráadásul a szocialista is és a liberális delegáltak sem támogatják már az ötletet, csak állítólag soha nem hagyták, hogy elmondják ezt.

Az ORTT két szocialista tagja, Gyuricza Péter és Ladvánszky György és a liberális tagja Tímár János nyilatkozatban tiltakozott az ellen, hogy az ORTT hetek óta nem tud szavazni a Tv2 és az RTL Klub koncessziós díjának esetleges csökkentéséről. (A két csatorna a gazdasági válságra hivatkozva kérte a díj csökkentését, pedig mindössze 15 százalékkal estek a reklámbevételeik az első negyedévben az előző év hasonló időszakához viszonyítva, ráadásul tavaly mindkét cég rekordnagyságú árbevételt ért el).

Ma délután is összeült ugyanis a testület, szavaztak volna a két kereskedelmi csatorna szerződésének egyéb módosításairól is, mivel a koncessziós szerződések nem felelnek meg az EU-jogszabályoknak, ezért több ponton is változtatni kellett volna rajta. Amikor azonban a díjcsökkentési kérelem tárgyalására került volna sor, a Majtényi László távolmaradása miatt elnöklő Tirts Tamás hirtelen beszűntette az ülést.

Az ellenzéki delegáltak, illetve az elnök már hetek óta ezzel a módszerrel akarják megvétózni a javaslatot. Az Index információi szerint ugyanis az MSZP és az SZDSZ azért támogatja a két kereskedelmi csatorna kérelmét az egyenként közel kétmilliárdos koncessziós díj felezéséről, mert attól tartanak, hogy ellenkező esetben a két csatorna a parlamenti választás kampányában a megszokottnál kritikusabb lesz a kormánnyal. Az idei koncessziós díjat azonban május 30-ig be kell fizetnie a Tv2-nek és az RTL Klubnak, a jövő évi díj pedig csak a választások után esedékes, tehát ha az ellenzékiek időt húznak, akkor az MSZP és az SZDSZ sem támogatja majd a határidő után a javaslatot. (A két kereskedelmi csatorna a határidő kitolása érdekében részletfizetési kérelmet nyújtott be, hiszen ha csak az összeg felét fizetik be május 30-ig, akkor a második részletet egy nekik kedvező döntés után már majd nem kéne befizetniük. A kérelmet azonban még nem tárgyalta az ORTT.)

A három ORTT-delegált ráadásul sajtóközleményében jelezte, hogy „látva és érezve a díjcsökkentés által kiváltott szakmai és nem szakmai ellenérzéseket, az az álláspontjuk, hogy a jelenlegi médiapolitikai környezetben ilyen döntést nem lehet meghozni", vagyis már ők sem támogatják az RTL és aTv2 kérelmét. Mindezt a közlemény szerint a kérelem napirendre kerülésekor akarták elmondani, de az ellenzéki küldöttek ezt mindig megakadályozták. A három ORTT-tag szerint ez ellentétes a demokrácia alapelveivel.

Egymásra kenik

Egyes forrásaink szerint az SZDSZ már múlt héten kivonult a javaslat mögül és a botrány miatt az MSZP sem támogatta már, de a fideszes delegáltak az ülés halogatásával megakadályozták azt, hogy a két párt tisztázza magát. Vagyis a Fidesz arra játszott, hogy az MSZP és az SZDSZ neve minél jobban összekapcsolódjon a döntéssel.

Más informátoraink szerint viszont éppen azért csak most jelentette be a három jelölt, hogy mégsem támogatják a kérelmet, így akarják magukat menteni, miután május 30-ig már nem születhet döntés, vagyis a díjcsökkentésre irányuló műveletek már amúgy is elbuktak.