Százmilliókkal tartozik az MTV beszállítóknak

2009.06.25. 10:20 Módosítva: 2009.06.25. 10:28
Több beszállítójának nem tud fizetni a tavaly március óta elnök nélkül működő köztévé, és az új székház bérleti díja is túl magas. Ezért 2,4 milliárd forintos hitelt vennének fel, de szakpolitikusok szerint valójában négymilliárdra lenne szükségük.

Százmilliókal tartozik az MTV, elsősorban a nézettebb műsorait készítő beszállítóinak, írja a Népszabadság. A lap találomra felhívott néhány beszállítót, akik rövid időn belül kétszázmilliós tartozást igazoltak vissza, és elmondták, hogy a tévénél a gondok idén kezdődtek, a korábbi években pontosan fizettek. A nevüket viszont nem adták a nyilatkozathoz, mert a szerződésük köti őket.

Évi négymilliárdba kerül az új székház

A köztévének nagy teher az új székház is, amit évi bruttó 14 millió euróért, azaz négymilliárd forintot kell fizetniük. Ezért tárgyalásokat folytatnak az épületet üzemeltető Milleniumi Média Kft.-vel, hogy változtassanak a feltételeken.

Hogy az anyagi gondokat áthidalják, 2,4 milliárdos hitelt vennének fel, de ehhez egy elfogadott idei üzleti terv is szükséges. Ezt viszont a bizonytalan bevételek és túlzott kiadások miatt nem fogadta el a nagykuratórium.

Kaphatnának a kilencmilliárdos vésztartalékból

A 36 milliárdos költségvetésű MTV-nek szakpolitikusok szerint a 2,4 milliárdos hitel nem is lenne elég, a 2009-es pénzügyi kötelezettségeik teljesítéséhez négymilliárd forintra volna szükség. Állítólag a költségvetésben elkülönítettek egy kilencmilliárdos vésztartalékot az MTV-nek, de a kormányon múlik, hogy ebből kaphatnak-e pluszpénzt. Az is lehet, hogy a megszorítások miatt inkább további forráselvonással kell szembenézniük.