András, Andor
-3 °C
3 °C

Az MTV szerint jogellenes hogy nem fogadták el az éves beszámolóját

2009.06.19. 12:41
Az APEH akár meg is szűntetheti a Magyar Televíziót, miután a kuratórium nem fogadta el a köztévé tavalyi mérlegbeszámolóját és idei üzleti tervét. Az MTV vezetése szerint ezzel a kuratórium jogellenes helyzetet teremtett.

Jogellenes helyzet állt elő azzal, hogy a Magyar Televízió Közalapítvány nem fogadta el a közmédium tavalyi beszámolóját - áll több kuratóriumi forrás közlése szerint abban a levélben, amelyet Medveczky Balázs, az MTV ügyvezetője intézett a testület elnökéhez.

A "jogszerű működés helyreállítása érdekében tervezett intézkedésekről" is érdeklődő dokumentumban azzal érvel a tavaly március óta elnök nélkül működő társaság ügyvezetője, hogy a számviteli törvény szerint "a gazdálkodó vagyonáról, annak összetételéről, pénzügyi helyzetéről és tevékenysége eredményéről" kell számot adnia, ez pedig a könyvvizsgáló és a felügyelő bizottság által jóváhagyott beszámoló benyújtásával megtörtént.

Medveczky szerint, ha a helyzetet nem oldja meg a kuratórium, az APEH hatvan napra akár fel is függesztheti az MTV adószámát, és ha ez idő alatt sem helyezik letétbe a beszámolót, a cégbíróságon hivatalból kezdeményezhetik a cég megszűntnek nyilvánítását.

Azért alakult ki ez a helyzet, mert se a közmédium idei üzleti tervét, se a társaság tavalyi mérlegbeszámolóját nem fogadta el hétfőn a felügyelő közalapítvány kuratóriuma. Czeglédi László, a testület elnöke akkor azt mondta, hogy az MTV finanszírozását nem látták megoldhatónak azok, akik tartózkodtak vagy nemmel szavaztak.