2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Bajnai sajnálja Majtényi lemondását

2009.11.22. 14:22
Bajnai Gordon levélben köszönte meg a lemondott ORTT-elnök munkáját. A miniszterelnök úgy fogalmazott: sajnálja az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) volt elnökének döntését, de megérti és tiszteletben tartja.

S miniszterelnök a levélben azt írta, Majtényi László elnöksége garancia volt a pártatlanságra, a szakmai tisztességre és a közérdek szolgálatára. "Lemondása pedig figyelmeztetés - jelzése annak, hogy mindezek az értékek nem kielégítő mértékben érvényesültek az ORTT működésében, úgy ahogy az elvárható lenne egy fontos közintézménytől" - áll a dokumentumban.

Bajnai Gordon levele szerint a miniszterelnök személyesen is őszintén becsüli Majtényi Lászlót mindazért, amit az ORTT elnökeként végzett az elmúlt csaknem másfél évben kitartóan védelmezve, képviselve a közérdeket. "Becsülöm azért, hogy lemondásával felhívja a figyelmet ennek fontosságára. Mostani lépése ugyanarról a felelősségről és tisztességről árulkodik, amivel eddigi pályáján tanárként, jogtudósként, ombudsmanként és a közélet meghatározó alakjaként mindig is hitelesen vallott és bátran vállalt" - írta a kormányfő.

Bajnai levele kapcsán Szollár Domokos kitért arra is, az amerikai kongresszusban indianai képviselők határozattervezetet nyújtottak be, amely elítéli a magyar ORTT legutóbbi rádiós műsorszolgáltatási döntéseit. A kormányszóvivő ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Bajnai Gordon többször is kijelentette: aggályosnak tartja a rádiófrekvenciák újraelosztásával kapcsolatos eljárást. Az elmúlt hetek történései korábbi aggodalmait igazolják - hangsúlyozta.

Mint mondta, az ORTT a médiatörvény alapján a kormánytól független szervezet, teljes önállósággal gazdálkodik a frekvenciákkal és dönt róluk, ezért a kormányfőnek csak véleménye lehet róla, jogi lépésekre nincs lehetősége. A miniszterelnök ugyanakkor többször elmondta: aggasztó, ami a rádiófrekvenciák körül történt, és elvárható volt a felelős döntéshozóktól, hogy olyan döntést hozzanak, amely biztosítja, hogy a közérdek a lehető legmesszebbmenőkig érvényesüljön - közölte a kormányszóvivő.

Kiemelte: a közérdek egyik eleme, hogy a lehető legnagyobb bevétel folyjon be a kereskedelmi csatornák értékesítésénél. A másik, hogy ez a szempont akkor ér valamit, ha ezt a bevételt valóban be is fizetik trükközés nélkül. Harmadrészt pedig alapvető közérdek az is, hogy Magyarországon, aki független országos kereskedelmi rádiót hallgat, az biztos lehessen abban, hogy független, pártatlan híreket, információkat kap, nem valamilyen politikai elfogultság szerint szerkesztett médiát - vélekedett.

Szollár Domokos szerint erre az ORTT-nek megfelelő garanciákat kell érvényesíteni, olyanokat, amelyek a következő hét évben nem lesznek megmásíthatók, nem lesznek csökkenthetők. Ezeket a szempontokat kell, kellett volna egyszerre érvényesíteni a döntés kapcsán. "Félő, hogy több szempont is sérülhetett a fentebb megnevezettek közül" - hangoztatta.